FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamenei: Kemijsko oružje je "izlika" za napad na Siriju

TEHERAN, 5. rujna 2013. (Hina/AFP) - Kemijsko oružje za čiju je uporabu optužena sirijska vlast samo je "izlika" za napad na Siriju, rekao je u četvrtak vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamenei.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici "koriste se kemijskim oružjem kao izlikom" i "kažu da žele intervenirati iz humanitarnih razloga", rekao je glavni čovjek u Iranu, pošto je američki predsjednik Barack Obama zatražio odobrenje Kongresa za vojne udare kojima bi se trebao "kazniti" sirijski režim optužen da je 21. kolovoza blizu Damaska upotrijebio kemijsko oružje.

"SAD se vara u vezi sa Sirijom i sigurno će zbog toga ispaštati (...) kao u Iraku i u Afganistanu", dodao je ajatolah Ali Hamnei pred članovima Stručne skupštine, konzultativnog tijela iranskog režima.

Iran je najveći regionalni saveznik Sirije i upozorava na mogući vojni napad SAD-a i njegovih saveznika na režim Bashara al-Assada.

"SAD govori o humanitarnim pitanjima (ne bi li opravdao vojnu akciju u Siriji) a otvorio je Guantanamo i zatvor Abou Ghreib (u Iraku) i šutjeli su kada je Saddam (Hussein, bivši irački diktator) upotrijebio kemijsko oružje u Halabji (ubivši 5 000 ljudi u iračkom Kurdistanu) i protiv iranskih gradova", dodao je ajatolah Homeini.

"Nitko ne vjeruje SAD-u kada govori o humanitarnim pitanjima", dodao je.

Hamenei je prije par dana upozorio na eventualni vojni napad na Siriju.

"Ova je regija bačva baruta i njezina je budućnost upitna" u slučaju vojnog udara na Siriju, rekao je prošlog tjedna iranski vođa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙