FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rohani izrazio sprmenost riješiti spor oko nukleranog programa

DUBAI, 6. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Novi iranski predsjednik Hasan Rohani svoju je prvu konferenciju za tisak u utorak iskoristio kako bi ponudio maslinovu grančicu Sjedinjenim Državama u dugotrajnim pregovorima o spornom nuklearnom programu Teherana te tako potaknuo nade u okončanje spora nakon godina zastoja.

Rohani, kojega zapad smatra razmjerno umjerenim čelnikom, rekao je da je "ozbiljno odlučan" riješiti spor te da je spreman stupiti u "ozbiljne i sadržajne" pregovore kako bi se to ostvarilo.

Rohani je rekao i da Iran neće odustati od svog nuklearnog progerama kojega će provoditi na "temelju međunarodnih zakona".

"Nećemo se odreći prava nacije", rekoa je 64-godišnji iranski predsjednik. "No mi smo za pregovore i komunkaciju. Spremni smo, ozbiljno i bez gubljenja vremena, ući u pregovore koji su ozbiljni i sadržajni u odnosu na drugu stranu".

"Ako je druga strana spremna poput nas, onda sam siguran da će zabrintuosti obje strane biti uklonjene kroz pregovore u ne tako dugom razdoblju", rekao je.

Kritičari Irana kažu da je ta zemlja ranije pregovore o nuklearnom programu već koristila za taktiku odugovlačenja, istodobno razvijajući tehnologiju za proizvodnju nuklernog oružja, što Teheran niječe. Iran tvrdi da mu je atomska energija potrebna za opskrbu energijom i medicinske potrebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙