FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 18. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

CEBU - Spasilačke ekipe na Filipinima vjeruju da je čudo još moguće i u nedjelju ujutro u nemirnom moru nastavile su ubrzanu potragu za 85 osoba koje se vode nestalima nakon brodoloma trajekta u kojem je je prema zadnjim podacima poginulo 34 osoba.

Trajekt Thomas Aquinas prevozio je 870 putnika i članova posade kad je potonuo noću s petka na subotu u vodama luke Cebu u središnjem dijelu Filipina Spašene su 572 osobe, a broj nestalih smanjen je u nedjelju ujutro sa 170 na 85, nakon usklađivanja podataka. Nijedan preživjeli putnik ili član posade još nije pronađen u nedjelju. Spasialčke ekipe, koje su morale zbog oluje prekinuti potragu u subotu poslijepodne, nastavile su tragati u nedjelju u zoru unatoč silovitu vjetru i nemirnom moru.

KAIRO - Dan pošto su sigurnosne snage iz džamije u Kairu evakuirale stotine pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija islamisti su pozvali u nedjelju na nove prosvjede te se strahuje od novog nasilja nakon četiri dana sukoba s više od 750 mrtvih. Ukupno je uhićeno 385 osoba koje su se zatvorile u džamiju Al-Fath, a sigurnosne snage silom su ih evakuirale u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Prema riječima Muslimanskog bratstva više od tisuću osoba, među njima i žena, bilo je u džamiji od petka navečer. Pristaše predsjednika Mursija svrgnutog 3. srpnja akcijom moćne egipatske vojske, pozvale su na nove prosvjede u nedjelju poslijepodne kako bi osudile "državni udar". Mursijeve pristaše, na poziv Muslimanskog bratstva u petak su Maršom gnjeva osudile akciju sigurnosnih snaga koje su u srijedu rastjerale dva okupljališta Mursijevih pristaša. Tada je u cijelom Egiptu ubijeno 578 osoba, najviše promursijevih ljudi, a vlada postavljena od vojske uvela je izvanredno stanje i policijski sat.

DUBAI - Kapaciteti za obogaćivanje uranija u Iranu dosegli su 18.000 centrifuga, izvijestio je u subotu za iranske medije voditelj nuklearnog programa u odlasku. Američki i drugi zapadni izvori sumnjaju kako Iran želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza svog civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe. Oni strahuju da bi Iran s modernijom opremom mogao lako proizvoditi uranij koji bi bio dovoljno obogaćen za proizvodnju atomskog oružja (do 90 posto). Novi iranski predsjednik Hassan Rouhani, nekadašnji pregovarač u nuklearnom programu, pozdravio je nove pregovore sa svjetskim silama o tom programu, ali i dalje inzistira na tome da Iran ima pravo na obogaćivanje uranija. Iran obogaćuje uranij do 5 i 20 posto za proizvodnju struje i u medicinske svrhe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙