FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Povjerenica Europske komisije Viviane Reding izjavila je u srijedu da je poslala novo pismo hrvatskoj vladi u kojem traži brzu promjenu zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga. "Poslala sam danas novo pismo hrvatskoj vladi i očekujem brzu i glatku promjenu toga zakona", rekla je Reding u Bruxellesu. Ona je u srijedu popodne održala predavanje o vladavini prava u bruxellskom Centru za europske političke studije u kojem je spomenula važnost pune primjene europskog uhidbenog naloga. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

SKOPLJE - Hrvatska će nastaviti sa zalaganjem da se zemlje bivše Jugoslavije integriraju u Europsku uniju jer je to i europski "strateški interes", najavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu u Skoplju nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgom Ivanovim. "Strateški je interes ne samo Hrvatske nego i cijele Europske unije da Europa bude cijela, da sve one zemlje koje povijesno i kulturno i ekonomski pripadaju Europi, to postanu i u formalnom smislu", rekao je Josipović koji posjetom Skoplju nastavlja četverodnevnu balkansku turneju tijekom koje je u utorak bio u Crnoj Gori, a od četvrtka će biti u dvodnevnom, prvom službenom posjetu Kosovu. "S velikim simpatijama i potporom gledamo na makedonske napore da ispuni sve uvjete za članstvo u NATO-u i EU-u i Hrvatska u političkom i svakom drugom smislu podupire te napore", rekao je Josipović.

WASHINGTON - Odbor za vanjsku politiku Senata SAD-a u srijedu je odobrio vojne udare na Siriju, glasujući s deset glasova za i sedam protiv. Senatori su glasovali za "ograničenu" vojnu intervenciju koja bi trajala maksimalno 60 dana, uz mogućnost produljenja na 90, ali bez razmještanja snaga na tlu. Glasovanjem vanjskopolitičkog odbora otvoren je put za raspravu na plenarnoj sjednici Senata sljedeći tjedan. S rezolucijom se još mora suglasiti i Predstavnički dom.

PARIZ - Francuska je u srijedu krenula u diplomatsku ofenzivu kojom želi uvjeriti Europljane da joj daju potporu u smislu vojne intervencije u Siriji. U govoru koji je održao u srijedu u Nacionalnoj skupštini, premijer Jean-Marc Ayrault rekao je da računa na potporu europskih zemalja i zemalja Bliskog istoka, posebno onih koje su članice Arapske lige. Francuski predsjednik Francois Hollande također se u utorak založio za "ujedinjenu" Europu kada se radi o sirijskom pitanju. Međutim, Francuska je ipak u Europi uglavnom izolirana, budući da je Berlin isključio sudjelovanje u napadima na Siriju, a London se povukao nakon negativnog stajališta parlamenta. Italija i Španjolska odbijaju sudjelovati izvan okvira UN-a. Od početka tjedna Pariz povećava broj kontakata s Europljanima i šeficom europske diplomacije Catherine Ashton kako bi se, ako je moguće, "dobila zajednička odluka svih 28" članica EU-a.

BUDIMPEŠTA - Mađarsko-hrvatska operacija čišćenja mina završila je prije nekoliko dana na mađarskoj strani granice a u operaciji je nađena 31 eksplozivna naprava, rekao je u srijedu mađarskoj agenciji MTI Gyorgy Bozsing, dužnosnik policije okruga Baranya. S područja je ukupno uklonjeno ili detonirano pod nadzorom na mjestu pronalaska šest protutenkovskih i nagaznih mina kao i 25 ručnih granata, rekao je Bozsing. Operacija je započela u lipnju i obuhvatila 80 kilometra dug potez između rijeka Drave i Dunava. Uklanjanje mina je financirala Europska unija s 3,5 milijuna eura, rekao je Bozsing.

BEOGRAD - Središnjem izbornom povjerenstvu Kosova u srijedu je predana jedinstvena srpska lista za lokalne izbore na Kosovu, a srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je da će njegova Vlada pozvati Srbe na Kosovu da izađu na izbore jer je to od nacionalnog značaja, javila je Radiotelevizija Srbije. Rok za prijavu lista istekao je u ponoć, a posljednjeg dana prijave za lokalne izbore stiglo je 90 lista političkih stranaka, građanskih inicijativa i pojedinaca. Od 90 lista, 18 su podnijeli Srbi, a među njima je i jedinstvena srpska lista pod nazivom Građanska inicijativa Srbija, koju podupire Vlada Srbije, a stožerni su joj dio članovi vladajuće Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙