FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D. Kosor: treba odrediti lokaciju buduće spalionice otpada

ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor izjavio je danas, tijekom posjeta pogonu Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Resniku, da zastupnici i gradonačelnik Milan Bandić moraju odrediti lokaciju buduće spalionice otpada, kako bi se riješio problem mulja kojega je sada na toj lokaciji oko 350 tisuća tona, te zatvaranje glavnog odvodnog kanala.

"Od predstavnika Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) čuli smo da su glavni problemi sanacija mulja i zatvaranje glavnog odvodnog kanala. To mora napraviti ovaj saziv Gradske skupštine, a na to se nadovezuje izgradnja spalionice, ili u regiji ili na prostoru grada Zagreba", rekao je Kosor koji je u obilazak pogona poveo i dio zastupnika Gradske skupštine.

Kosor smatra da se stanovnici Resnika i susjednih mjesta opravdano bune na smrad iz mulja, te ističe da Grad mora pomoći ZOV-u u rješavanju tog problema.

Direktor ZOV-a Ante Pavić upozorio je da za odlaganje mulja imaju prostora za još najduže dvije godine, a ako se do tada ne izgradi spalionica, morat će mulj izvoziti na spaljivanje, jer se uređaj za pročišćavanje u Resniku ne smije zaustaviti budući da bi došlo do ekološke i zdravstvene katastrofe.

Što se tiče glavnog odvodnog kanala, Pavić kaže da sve fekalije dolaze direktno na njihov uređaj, ali je dio kanala ostao još otvoren, pa pretpostavlja da ima "crnih" priključaka na potoke.

"Taj kanal bit će saniran kad se riješe problemi oko duga Zagrebačkog holdinga ZOV-u, koji trenutno iznosi 120 milijuna kuna. Spremni smo sanirati kanal kad nam se dug vrati jer bez toga ne možemo uzeti novi kredit za projekte", rekao je Pavić dodavši kako pregovori s Holdingom zasad idu dobro.

Na pitanje zastupnika HDZ-a Zorana Piličića o kemijskom sastavu otpadnog mulja, a poglavito o postotku teških metala i opasnosti od njihova puštanja u zrak, Pavić je rekao da ta opasnost ne postoji jer su vezani u mulju i idu na termičku obradu.

Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak istaknuo je kako je obveza Gradske uprave i Gradske skupštine da donesu odluku o izgradnji spalionice te u GUP-u odrede mjesto gradnje.

Također je upitao koliko Zagrepčani plaćaju taj pročiščivač, podsjetivši da je HNS godinama upozoravao na anekse ugovora koji su potpisivani radi gradnje pročiščivača, a nikada nije dobiven jasan odgovor koliko novca je potrošeno za to.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je kako je stajalište HDZ-a definitivno "Ne" spalionici u Resniku, a stručnjaci trebaju napraviti studije o tome koja je najbolja lokacija za njezinu izgradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙