FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je ostvarila izuzetan napredak od ulaska u Vijeće Europe, ona je država prava i faktor stabilnosti u regiji, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PS VE) Jean Claue Mignon. "Sve što je Hrvatska učinila od 6. studenoga 1996. (kada je ušla u VE), pokazuje koliko ona zaslužuje biti članicom", rekao je Mignon u zajedničkoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Mingon je pozdravio hrvatsku ulogu u regiji, njezine napore na "stabilnosti" regije, napore da "susjedne zemlje povuče za sobom u smjeru Europske unije" te inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića iznesenu po ulasku u EU 1. srpnja za okupljanjem šefova država susjednih zemalja. Napori parlamentarne demokracije da nađe rješenja zamrznutih europskih i svjetskih problema od Nagorno Karabaha, Cipra, Sirije ili arapskih zemalja, bili su također tema razgovora, rekao je Leko. "Suglasili smo se da je u političko rješenje jedino moguće rješenje" za sukob u Siriji, rekao je Mignon.

STOCKHOLM - Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u srijedu u Stockholm, prvu etapu trodnevnog puta po Europi gdje će pokušati dobiti više međunarodne podrške za svoju politiku spram Sirije. U glavnom gradu Švedske će se Obama susresti sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom s kojim će nakon razgovora održati tiskovnu konferenciju. Raspravama će dominirati Sirija i trgovinska razmjena. "Moramo energično odgovoriti Siriji. Nadamo se da se Vijeće sigurnosti može složiti oko te točke", izjavio je šef švedske diplomacije Carl Bildt na tv postaji TV4. U četvrtak ujutro bi se trebao susresti s kraljevskim parom prije leta za Sankt Peterburg i summita G20 gdje će n marginama skupa razgovarati s francuskim i kineskim kolegama Francoisom Hollandeom i Xiom Jinpingom.

RAMALA - Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca pokazuju se besmislenima i neće biti napretka ako Washington ne izvrši puno veći pritisak, izjavio je u srijedu savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Jaser Abed Rabo je rekao da na pregovorima, koji su pokrenuti krajem srpnja nakon trogodišnje prekida, nije postignut napredak. "Ti su pregovori uzaludni i neće dovesti do rezultata", rekao je Abed Rabo za palestinsku radio postaju. "Ne očekujem nikakav napredak ako Amerikanci ne izvrše ogroman i moćan pritisak, kao što je onaj koji vidimo kada se SAD bavi sirijskim pitanjem", dodao je. Izraelski dužnosnik u uredu premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati tu izjavu i rekao je da su se dvije strane dogovorile da samo SAD može govoriti o pregovorima. "Mi se držimo tog dogovora", kazao je dužnosnik.

ŽENEVA - Sirijska vlada Bašara al-Asada masovno koristi kasetno streljivo od polovice 2012., prema izvješću Koalicije o kasetnom streljivu koja okuplja 350 organizacija civilnog društva iz više od 90 zemalja. Izvješće objavljeno u srijedu nudi uvid na cjelokupnu provedbu Konvencije o kasetnom streljivu usvojene 2008., koja je stupila na snagu 2010. godine. Izvješće za 2013. "detaljno iznosi masovnu upotrebu kasetnog streljiva snaga sirijske vlade tijekom druge polovice 2012. godine i prve polovice 2013. godine", pišu stručnjaci. Sirija nije potpisnica te konvencije, a njezina upotreba velikih količina tog oružja prouzročila je "brojne civilne žrtve": najmanje 165 od 190 žrtava jasno identificiranih u svijetu.

BEOGRAD - Kosovski Srbi sa sjevera Kosova predat će do kraja dana jedinstvenu izbornu listu za lokalne izbore na Kosovu 3. studenog, potvrdio je u srijedu ujutro ministar bez portfelja u srbijanskoj vladi i šef ureda za Kosovo Aleksandar Vulin. On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će predstavnici kosovskih Srba u središnjem izbornom povjerenstvu Kosova (CIK) danas osobno provjeriti je li "izborni materijal statusno neutralan" i ima li izbornim listićima obilježja Republike Kosovo. Srbijanska strana inzistirala je na "statusnoj neutralnosti" odnosno na tome da izborni materijal bude bez loga Republike Kosovo, za što su se zalagali kosovski dužnosnici. To je bila i tema posljednjeg kruga razgovora u Bruxellesu između dviju strana. Središnje izborno povjerenstvo nakon toga je utvrdilo da će na listićima biti samo obilježja izbornog povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙