FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SAO PAULO

Brazilski industrijalac Eike Batista koji je još prije godinu i pol dana bio najbogatiji Brazilac i sedmi po redu milijarder u svijetu, više nije na listi američkog časopisa Forbesa. Po računici tog časopisa, Eike Batista je prije godinu i pol dana bio 'težak' 30 milijarda dolara a danas se vrijednost njegove imovine srozala na 900 milijuna. "Eike Batista je službeno izgubio svoj status" milijardera nakon strmoglavog pada njegova holdinga EBX-a na burzi, ističe Forbes. Budući da dobar dio njegove imovine čine dionice na burzi, postoji mogućnost daljnjeg propadanja njegova bogatstva, drži časopis kojemu je Batista u povjerenju rekao da je prije par godina htio postati najbogatiji čovjek u svijetu.

STOCKHOLM

Švedska princeza Madeleine, četvrta u redu za švedsko prijestolje, rodit će u ožujku prvo dijete, objavila je u utorak kraljevska palača. Princeza Madeleine (31) udala se u lipnju za američko-britanskog biznismena Christophera O'Neilla u Stockholmu i par živi u New Yorku. Iako se u posljednje vrijeme u Švedskoj potpora monarhiji smanjila, još uvijek je velika. Madeleine ima relativno malo 'kraljevskih' obveza. Radi u dobrotvornoj organizaciji za djecu koju je osnovala njezina majka.

KEY WEST

Amerikanka Diana Nyad, stara 64 godine, postala je prva osoba koja je preplivala udaljenost od Kube do Floride bez zaštitnog kaveza za morske pse. Uspješno dovršivši svoj peti pokušaj, na kraju snaga, lica izgorjela od sunca i otečenih usnica, Nyad je nakon 53 sati plivanja kazala: "Nikad ali baš nikad ne smijemo odustajati... nikad niste prestari da idete za svojim snovima". Nyad je preplivala udaljenost od 177 kilometara nakon što je u subotu ujutro krenula iz Havane.

OSLO

Razne štetočine koje napadaju usjeve šire se prema polovima brzinom većom od 25 kilometara u jednom desetljeću zbog globalnog zagrijavanja i prometa, što je potencijalna prijetnja za sigurnost svjetske opskrbe hranom, otkriva novo istraživanje europskih znanstvenika. Širenje raznih kukaca, bakterija, crva, gljivica i drugih štetočina u sve toplijem svijetu moglo bi biti brže od širenja mnogih vrsta divljih životinja i biljaka, možda zato što ih ljudi slučajno sele zajedno s urodom. Znanstvenici u Velikoj Britaniji proučili su više od 600 vrsta štetočina u svijetu i otkrili da su se područja na kojima se pojavljuju pomaknula prema polovima u prosjeku za 26,6 kilometara u jednom desetljeću od 1960-ih.

PEKING

Razmetljiva bivša košarkaška zvijezda Dennis Rodman stigao je u utorak u Sjevernu Koreju u petodnevni posjet a po vlastitim riječima ne namjerava svoj boravak iskoristiti kako bi pregovarao o oslobađanju američkog misionara osuđenog na 15 godina zatvora zbog navodnog pokušaja zbacivanja vlasti u toj zemlji. Rodman je već bio u Sjevernoj Koreji u ožujku kada se susreo sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom. Za Reuters je objasnio kako je cilj njegova novog posjeta "košarkaška diplomatska turneja". Kim je veliki ljubitelj košarke i tijekom posljednjeg Rodmanova boravka činilo se da se dobro slažu dok su, smijući se, jedući i pijući zajedno gledali košarkaške utakmice.

LONDON

Londonski neboder "Walkie Talkie", jedan od nekoliko koji se grade u londonskoj financijskoj četvrti Cityju reflektira toliko Sunčeva svjetla da je uspio rastopiti dijelove parkiranih vozila. Zbog nastalog problema tri su parkinga na udaru reflektirajućih zraka privremeno zatvorena a građevinari kažu kako sada pokušavaju popraviti problem za koji okrivljuju poziciju Sunca tijekom nekoliko sati dnevno. Vlasnik Jaguara, jedna od žrtava fenomena, opisao je za BBC kako je, nakon sat vremena kad se vratio do svog vozila, imao što vidjeti - rastopljeni retrovizor i plastične dijelove kabine.

ZAGREB

Španjolska i Australija vratile su u utorak Peruu na svečanosti u glavnom gradu Limi skupinu predmeta koji pripadaju peruanskoj kulturnoj baštini među kojima je i jedna zlatna zdjelica. Prema pisanju lokalnih medija, Španjolska je vratila ukupno 40 predmeta koji su u toj zemlji bili posljednjih 80 godina a Australija još devet. Predmeti pripadaju kulturama Chancay, Chimu, Nazca i Moche.

SYDNEY

Crne portugalske stonoge glavnoosumnjičene su za sudar dvaju vlakova u zapadnom dijelu Australije u utorak nakon što su istražitelji pronašli stotine zgnječenih stvorenja koja su stvorila sklisku masu na tračnicama. "Stonoge su jedan od faktora koje ćemo uzeti u obzir", kazao je glasnogovornik javnih željeznica Zapadne Australije David Hynes. Šest putnika tretirano je u bolnici zbog trzajnih ozljeda vrata nakon što je vlak koji je ulazio u stanicu u Clarksonu oko 40 kilometara sjeverno od Pertha udario u drugi koji je stajao na kolosijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙