FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

LUDBREG

Pozdravljajući hodočasnike okupljene danas u Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora u Ludbregu, predsjednik Sabora Josip Leko pozvao je na zajednički angažman Crkve i Sabora za obnovu zajedništva hrvatskih građana i solidarnost sa svima potrebitima kojih je, rekao je, u hrvatskom društvu mnogo. Više od 80 tisuća vjernika okupilo se danas na središnjem misnom slavlju u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu obilježavajući na taj način i 500. obljetnicu potvrde euharistijskog čuda pretvaranja vina u svetu krv bulom pape Leona X. U svom pozdravnom govoru pred okupljenim vjernicima predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako zajednički, u duhu dijaloga, tolerancije i uzajamnog poštovanja, možemo tražiti rješenja za prevladavanje teškoća. U tome nam, rekao je, na prvom mjestu mora biti socijalna sigurnost hrvatskih građana kao i sigurna budućnost generacija koje dolaze, na što Sabor obvezuje i zavjet iz 1739. godine. Pozvao je i na obnovu vrijednosti ljudskog rada, izražavajući vjeru i uvjerenje da u hrvatskom društvu ima snage za prevladavanje vlastitih slabosti i razlika. Govoreći o zavjetu Hrvatskog sabora iz 1739. godine, prema kojem je i izgrađeno Svetište u Ludbregu prije dvadesetak godina, Leko je rekao kako je Ludbreg uvijek bio mjesto molitve i okupljanja a predstavlja i najčvršću vezu između Crkve i Sabora u Hrvatskoj. Bez obzira na razlike među pojedincima, Ludbreg iz godine u godinu okuplja i ujedinjuje hrvatski narod u snažnoj vjeri mogućnosti ozdravljenja, oporavka i vjere u bolje sutra hrvatskog društva, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

LUDBREG

Misno slavlje u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu predvodio je generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup Nikola Eterović, podsjetivši u svojoj propovdjedi da je izgradnja svetišta zavjet Hrvatskog sabora za oslobađanje od kuge koja je harala u Slavoniji i Moslavini u to vrijeme. Nadbiskup ističe da su i današnje molitve vjernika usmjerena na oslobađanje od modernih kuga koje ugrožavaju narodno biće. Među najopasnijim pojavama, po njegovim riječima, je napad na obitelj kao zajednicu muža i žena. Eterović naglašava da se protuobiteljski mentalitet širi organizirano, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama. Znakovi toga su neprihvaćanje prirodnog zakona, relativiziranje bračne zajednice, rastava bračnih drugova, promicanje istospolnih zajednica te pobačaj. Pitanje zdrave obitelji u Hrvatskoj posebno je važno zbog sve manjeg broja Hrvata. Pozvao je odgovorne, i Crkvu i državu, na stvaranje poticajnih mjera nataliteta i demografske obnove. U svojoj je propovjedi nadbiskup Eterović također podsjetio na vjekovnu poveznost Crkve u Hrvata i Svete stolice prenoseći vjernicima pozdrave i apostolski blagoslov Svetog oca Franje.

ZAGREB

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poželio je danas učenicima sretan prvi dan škole i uspješnu školsku godinu, poručivši im da je cilj toga ministarstva u nekoliko idućih godina sve škole učiniti školama 21. stoljeća i omogućiti im najkvalitetnije obrazovanje. "Sutra počinje još jedna školska godina. Nadam se da ste se odmorili i da ćete svojim trudom i zalaganjem tijekom godine ostvariti najbolje rezultate", rekao je Jovanović u video-poruci objavljenoj na Facebook stranici Vlade. Poručio im je neka uče "jer svojim radom stvaraju temelje za ostvarivanje svojih želja i ciljeva u budućnosti". "Ne zaboravite nikada, u znanju je moć, postanite moćni", kazao je Jovanović. Dodao je da je zadaća ministarstva, njega i njegovih suradnika stvoriti uvjete u kojima učenici mogu ostvariti svoje potencijale.

RIJEKA

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je danas, na sastanku s predstavnicima udruge Krizni eko stožer Marišćina, kako se Marišćina sada više ne može napustiti kao lokacija budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom, a tehnologija se, rekao je, može poboljšavati. U vezi s problemima zbog privremenog odlaganja otpada na Marišćini i neugodne mirise, Komadina je kazao da je tamo samo iznajmljen prostor riječkoj komunalnoj tvrtki Čistoća, na koji ona dovozi otpad. U tom postupku se malo zabrljalo, posebno prošle godine s baliranim otpadom, rekao je i dodao da nakon uređenja centra za gospodarenje otpadom Čistoća ima obvezu sanirati sadašnje privremeno odlagalište. Primarna selekcija je, rekao je Komadina, u domeni komunalnih društava gradova i općina i taj će problem oni morati riješiti. Predstavnici Županije danas su se sastali s predstavnicima ekološke udruge Krizni eko stožer Marišćina povodom primjedbi udruge na realizaciju projekta izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

DUBROVNIK

Kroz staru dubrovačku gradsku luku do sada je prošlo 103.611 putnika s brodova na kružnim putovanjima, što je nešto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada ih je bilo 110.474. Kako ističe ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, razlog manjeg broja putnika su lošije vremenske prilike u predsezoni, tako da brodovi nisu mogli pristajati na sidrište ispred stare gradske luke. Do kraja godine, odnosno početka listopada, do kada pristižu brodovi, očekuje se dolazak oko 150.000 putnika. U dosadašnjem dijelu godine ukupan promet putnika kroz staru gradsku luku prešao je 500.000, budući da se tuda dolazi i na izlete, pomorske ekskurzije i slično. Željko Dadić ističe kako je u planu Lučke uprave izgradnja pristana ispod nekadašnjih dubrovačkih Lazareta, što bi omogućilo kvalitetniji iskrcaj putnika s brodova na kružnim putovanjima i rasteretio bi se dio stare gradske luke. "Pripremili smo idejno rješenje i krenuli prema EU-fondovima gdje smo skupili dovoljan broj bodova pa je ovaj projekt ušao u uži izbor te za njega očekujemo određena sredstva kako bi krenuli sa izgradnjom", zaključio je Željko Dadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙