FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30

ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

VUKOVAR

Iz trećega pokušaja, Gradsko vijeće Vukovara danas je konstituirano, a za predsjednika je izabran Željko Pinjuh (SDP), i to samo uz potporu vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, dok su vijećnici SDP-a napustili sjednicu. Već na samom početku sjednice, pri izboru Mandatne komisije, realiziran je jučerašnji dogovor predsjednika vukovarskog GO HDZ-a Damira Barne, predsjednika vukovarskog HSP-a AS Marijana Pavličeka i predsjednika GO SDP-a Željka Pinjuha, kojim je koalicija HDZ-HSP AS osigurala na današnjoj konstituirajućoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća većinu u Vijeću, a Pinjuh postao predsjednikom Gradskog vijeća. Tijekom glasovanja za članove Mandatne komisije, koje je predložila koalicija HDZ-HSP AS, za taj prijedlog uz 12 vijećnika koalicije glasovao je i Pinjuh, čime je prijedlog prošao. Od 24 vijećnika u Gradskom vijeću, naime, koalicija HDZ-HSP ima 12, SDP devet, a SDSS, koji podržava SDP, tri. Po glasovanju, osam vijećnika SDP-a napustilo je vijećnicu te je uzeta desetminutna stanka. „Očigledno je cilj HDZ-a formiranje Gradskog vijeća, a budite uvjereni da ćemo imati nove izbore kada se bude izglasavao proračun“, rekao je Goran Bošnjak te dodao da je Pinjuh glasao suprotno odluci GO SDP-a. Nakon pauze sjednica je nastavljena uz nazočnost 12 vijećnika HDZ-HSP AS, SDP-ovca Željka Pinjuha i tri vijećnika SDSS-a. U nastavku sjednice, zbog toga što u prijedlozima, koje je dala koalicija HDZ-HSP AS nije bilo kandidata iz SDSS-a, vijećnik Dejan Drakulić je objavio da vijećnici SDSS-a napuštaju daljnji rad. Pristupilo se glasovanju te je s 13 glasova svih nazočnih vijećnika za predsjednika Gradskog vijeća Vukovara izabran Željko Pinjuh, a za dopredsjednike Pilip Karaula (HDZ) i Marijan Pavliček (HSP AS).

VUKOVAR

U izjavi nakon konstituirajuće sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća, novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Željko Pinjuh (SDP) istaknuo je kako nije htio pogaziti dogovoreno između predsjednika vukovarskih HDZ-a, HSP-a AS i SDP-a, dodavši kako nije pogriješio. "Željko Pinjuh kao predsjednik vukovarskog SDP-a nikom se nije prodao. Ovo sam napravio iz poštenih namjera sa željom da pokušam, zajedno sa SDP-ovim gradonačelnikom, da se prione poslu za dobrobit Vukovara“, rekao je Pinjuh. Svoju sudbinu u SDP-u nije želio komentirati, dodavši kako će se vjerojatno naći s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, pa ako stranka bude smatrala da je napravio nešto loše spreman je ponuditi ostavku na članstvo u SDP-u. Kratko je rekao da u ovom trenutku ne bi ulazio u unutrašnje probleme vukovarskog SDP-a, naglasivši kako ne vidi razlog da se „SDP ne dogovori s HDZ-om u Vukovaru, kao što je to učinio u Osijeku ili Dubrovniku“. Dodao je kako nije istina da se želi rušiti gradonačelnik te je pozvao na realizaciju projekata od interesa za grad. Predsjednik vukovarskog HSP AS Marijan Pavliček potvrdio je kako je s Pinjuhom jučer razgovarano o promjeni odredbi gradskog statuta s ciljem da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta. Ivan Penava (HDZ) smatra da iza pokušaja onemogućavanja konstituiranja Gradskog vijeća stoji gradonačelnik Željko Sabo.

VUKOVAR

Komentirajući današnje konstituiranje vukovarskog Gradskog vijeća, omogućeno međusobnom podrškom SDP-ova vijećnika i predsjednika gradskog odbora SDP-a Željka Pinjuha i koalicije HDZ-HSP AS, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) je ocijenio da Željko Pinjuh više ne može računati na članstvo u SDP-u. „Moram reći da su ovakve priče u gradu Vukovaru aktualne već dva mjeseca i sad su se pokazale istinitima. Vukovarski SDP je imao svoj stav i odluke, a njegov predsjednik se tih odluka nije držao već se dogovorio s drugom političkom opcijom sve, kao, u interesu grada“, rekao je Sabo i dodao da svatko ima odgovornost i snosi za svoje postupke sankcije. „Mislim da će vukovarska i hrvatska javnost sada shvatiti 'slučaj Sabo', o čemu se toliko izvještavalo, i što se to događalo u Vukovaru proteklih mjeseci“, rekao je vukovarski gradonačelnik ocijenivši da Pinjuh, nakon svog postupka, više ne može računati na članstvo u SDP-u. Iz trećega pokušaja, Gradsko vijeće Vukovara danas je konstituirano, a za predsjednika je izabran Željko Pinjuh (SDP), i to samo uz potporu vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, dok su vijećnici SDP-a napustili sjednicu. Na upit novinara ima li potporu središnjice SDP-a, Sabo je izjavio da ima „potporu svog gradskog odbora“.

KORNAT

Tiho i dostojanstveno obitelji i prijatelji dvanaestorice vatrogasaca poginulih 30. kolovoza 2007. u najvećoj vatrogasnoj tragediji u Hrvatskoj obilježili su danas na otoku Kornatu šestu obljetnicu njihova stradavanja. Nakon mise zadušnice, služene u kapelici sv. Florijana podno spomen križeva na Kornatu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za stradale. U ime Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednika RH, to su učinili potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i savjetnik predsjednika RH Zlatko Gareljić. Anđelka Klarić, majka pokojnog vatrogasca Dina Klarića novinarima je danas kazala kako je svaki put teško doći na mjesto tragedije. Ipak, rekla je, utjehu pronalazi u unucima, Dinovoj djeci koji su joj životna motivacija. Govoreći o suđenju Draženu Slavici, Anđelka Klarić je rekla da nema velikih očekivanja. Istog je mišljenja Ajka Crvelin, kojoj su na Kornatu poginuli sin Ante i suprug Ivica. "Nismo dobili odgovore koje smo tražili. Ne zanima nas čija je bila zapovjedna odgovornost, već tko je kriv za tragediju i zašto se sve ovo moralo dogoditi", kazala je Ajka. Da je ishod suđenja protiv Slavice nevažan, drži i Ivica Strikoman, otac poginulog vodičkog vatrogasca Tomislava. Slavici je, kaže, oprostio, a bivši vatrogasni zapovjednik mora živjeti sa svojim teretom. Obiteljima je ishod suđenja nevažan i ništa neće promijeniti, zaključio je.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas, na Međunarodni dan nestalih osoba, izaslanstvo obitelji nestalih osoba iz Sotina i u razgovoru s njima naglasio da će pitanje nestalih osoba "tretirati kao jedan od prioriteta unutarnje i regionalne politike". Izaslanstvo je, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika, ukazalo na teškoće s kojima se susreću u traženju nestalih te istaknulo kako protek vremena otežava postupak potrage. Založilo se za što aktivniji angažman nadležnih državnih tijela, ali i intenzivniju regionalnu suradnju. "U Sotinu je u travnju ove godine iz sekundarne masovne grobnice ekshumirano trinaest tijela i njihova je identifikacija u tijeku. Međutim, još se ne zna sudbina osamnaest Sotinjana nestalih tijekom Domovinskog rata. I u mnogim drugim mjestima hrvatskog Podunavlja obitelji nestalih se nadaju da će istrage Državnog odvjetništva dati konkretne rezultate, naglasili su članovi izaslanstva", stoji u priopćenju. Predsjednik Josipović istaknuo je kako je pitanje nestalih osoba jedno od najbolnijih pitanja Domovinskog rata i kako će od svih nadležnih institucija tražiti još veći angažman kako bi se rasvijetlila sudbina još 1702 osobe nestale u Domovinskom ratu. "To ću pitanje i dalje tretirati kao jedan od prioriteta unutarnje i regionalne politike", naglasio je predsjednik Josipović.

ZAGREB

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova danas su prihvatili izvješća o poslovanju Zagrebačkog holdinga od 2006. do 2012. i za prošlu godinu, kritizirali su dosadašnji rad Uprave te izrazili nadu da će nova Uprava značiti i novi početak dobrog poslovanja. Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je u raspravi da u Holdingu stvari nisu na dobrim temeljima od početka. "Grad Zagreb i Zagrebački holding su spojene posude, nema šanse da se Holding restrukturira bez financijskog restrukturiranja i pomoći Grada", istaknuo je te poručio da rješenje treba tražiti u novom investicijskom ciklusu. Poručio je da su tri stupa, odnosno "sveto trojstvo razvoja Grada Zagreba", energetska obnova fasada koja će potaknuti građevinski sektor, korištenje strukturnih fondova EU, te urbanistička renesansa kroz upravljanje gradskom imovinom. Podsjetio je kako nije bio prihvaćen njegov prijedlog da se osnuje Energo Zagreb kako bi građani dobili jeftiniju struju. Darinko Kosor (HSLS) najvažnijim je ocijenio što nema poskupljenja cijena komunalnih usluga, te obećao da će učiniti sve da do toga ni ne dođe. Također je istaknuo kako nema prodaje strateških komunalnih društava. "Ovo nije kraj Zagrebačkog holdinga - ovo je novi početak", rekao je Kosor. Dragan Kovačević (HNS) također smatra da nova Uprava na čelu sa Slobodanom Ljubičićem može iznijeti promjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙