FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić nema ništa protiv današnje odluke Vlade da smanji plaće rektorima i prorektorima javnih sveučilišta kako bi se što ravnomjernije rasporedio teret krize, ali drži da bi javno problematiziranje tih plaća "moglo dovesti u pitanje volju i želju da se najsposobniji natječu za mjesto rektora i prorektora". "Plaće rektora uređuje Vlada Republike Hrvatske, pa tako kao što je svojedobno odredila plaće koje sada primamo, može te plaće reducirati za veći ili manji postotak. Međutim, u ovoj priči novi je moment odredba u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojom se definira da visina plaće rektora ne može biti veća od one zamjenika ministra, a prorektora od plaće pomoćnika ministra. U ovome smislu, Vlada ima zakonsku obvezu da plaće rektora uskladi na način kako to Zakon propisuje", stoji u odgovoru rektora Pavića na Hinin upit da komentira današnju odluku Vlade. "Osobno nemam ništa protiv, čak da to nije niti riješeno Zakonom, da se naše plaće smanje, kako bi što ravnomjernije rasporedili teret krize. Ono što mi u cijeloj priči ponajviše smeta povezano je s činjenicom da se, uspoređujući naše plaće, šalje poruka koja je suprotna našem opredjeljenju da je znanost i visoko obrazovanje hrvatski prioritet, a rektori obavljajući vrlo ozbiljan, složen i odgovoran posao najveći teret toga nastojanja nose na svojim leđima.

SPLIT

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema „paket mjera“ za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u hrvatskom društvu a planirano je da ministar Mirando Mrsić do kraja rujna javno promovira te mjere, najavila je danas pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić. „U tom 'paketu' posebice će se obraditi mjere za aktivno poticanje zapošljavanja žena i to u svim oblicima-samozapošljavanju, poduzetništvu i zapošljavanju u privatnom sektoru“, rekla je Dalić na današnjem okruglom stolu u Splitu na temu „Žene i posao, Europa i mogućnosti“, kojeg je organizirao Forum žena SDP-a Hrvatske u suradnji sa međunarodnim centrom „Olaf Palme“ iz Švedske. Ona je najavila kako će krajem rujna također biti promoviran i Nacionalni forum za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena.„Taj će se forum utemeljiti na poticaj Foruma žena SDP-a a uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva socijalne politike i mladih“, kazala je Dalić. Po njezinim riječima do kraja rujna ili početka listopada bit će završen i nacrt prijedloga zakona o povremenim poslovima koji će poduprijeti lakši ulazak žena na tržište rada, te će pomoći ženama u usklađivanju profesionalnih i obiteljskih obveza.

ZAGREB

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske traži očitovanje Odbora za državnu službu o roku u kojemu se donose odluke i rješenja žalbenih predmeta po prigovoru državnih službenika, odnosno članova njihova sindikata, te da se u zakonskom roku riješi predmet njihova povjerenika Mirka Dragosavca. Smatraju da je prema Zakonu o općem upravnom postupku višestruko premašen rok za donošenje rješenja i odluke po prigovoru. U večerašnjem priopćenju, koje je taj sindikat uputio medijima te dostavio na znanje i predsjedniku Republike te premijeru, ističe se kako premašenim rokovima nisu samo povrijeđena prava službenika, već je to i nesavjestan rad članova Odbora za državnu službu, kršenje temeljnih načela i postavki Zakona, definicija Odbora, Etičkog kodeksa, te temeljnih ljudskih i građanskih prava. Navode kao drastičan primjer kršenja prava službenika slučaj Mirka Dragosavca, koji je ujedno i sindikalni povjerenik, te mu pripadaju sva zakonska prava kao i prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Sindikat dodaje kako je njihov povjerenik, putem Carinske uprave RH podnio 13. srpnja prošle godine prigovor Odboru za državnu službu na rješenje o premještaju, a rješenje nije doneseno više od godinu dana. Ocjenjuju kako je "pravno i stvarno neprihvatljivo da Odbor za državnu službu tako brutalno krši prava državnih službenika i na neprimjeren način štiti donositelja nezakonitih odluka".

ZAGREB

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine podržali su danas gradski projekt u Ilici 212-214, gdje će se graditi poslovno-stambeni kompleks, te sporazum Grada s Hoto grupom vezan uz predloženu realizaciju dviju polivalentih dvorana što će, kako ocjenjuju, biti prekretnica za Zagreb koji će postati "grad koji voli investitore". Sporazumom se Hoto grupa obvezuje izgraditi dvije polivalentne dvorane na drugoj lokaciji, u Gundulićevoj ulici, budući da Grad nije iskazao interes za iznajmljivanje postojećih u centru Cvjetni, te ih do 1. svibnja 2017. dati Gradu u vlasništvo ili će morati uplatiti 5,8 milijuna kuna u gradski proračun. Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je kako u "slučaju Cvjetni" ima puno krivaca, a jedan od njih je i Gradska skupština, podsjetivši da su za to glasali i SDP i HDZ, dok je HSLS bili protiv sporazuma, ali ne i protiv gradnje. "Da je tada bilo pameti, 800 četvornih metara (dvije dvorane u Centru Cvjetni) bilo bi u vlasništvu Grada", rekao je Kosor i dodao da će se to dogoditi sada, nekoliko godina kasnije, jer Grad ne može pristati na najam za 40 eura po četvornom metru. Iz Kluba zastupnika HDZ-a, HSP AS i BUZ-a ističu kako treba podržati projekte za razvoj grada gdje je utvrđen javni interes, ali pitaju zašto Grad ne ide u sporazume i s drugim investitorima, a ne samo s Tomislavom Horvatinčićem. No, Davor Štern (Lista Milana Bandića) smatra da bi njegov prijatelj Horvatinčić trebao dobiti nagradu jer je projektom Cvjetni "vratio život u grad".

VARAŽDIN

U Varaždinskoj županiji, prema popisu stanovništva iz 2011., živi 711 pripadnika romske nacionalne manjine, a njih 135 predalo je zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekta, za čije troškove će im trebati pomoć. Na koji način pomoći Romima da plate troškove legalizacije razgovarali su danas u Varaždinu čelni ljudi Varaždinske županije, predstavnici općina u kojima se nalaze romska naselja, predstavnici Roma te saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, inicijator sastanka. Kajtazi je nakon sastanka izjavio da na problemu legalizacije romskih objekata intenzivno radi već više od godine dana te da će tom problemu posvetiti i preostali dio svog mandata. Dodao je kako mu je cilj poštivati odluku resorne ministrice Anke Mrak-Taritaš, odnosno da se većina objekata legalizira u slijedeće dvije do tri godine, uključujući i romska naselja. Izvijestio je kako je 90 posto Roma koji imaju bespravno sagrađene objekte, predalo zahtjeve, a posebno je zadovoljan što su Romi uvažili njegov savjet da zahtjeve predaju među posljednjima, jer će imati više vremena da pokuša prikupiti novce za legalizaciju.

VUKOVAR

Vukovarski HDZ i HSP Ante Starčević poduprijet će predsjednika vukovarskog SDP-a Željka Pinjuha za predsjednika Gradskog vijeća Vukovara, najavili su danas uoči sutrašnjeg trećeg, posljednjeg pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća, predsjednici vukovarskog HDZ-a i HSP-a AS Damir Barna i Marijan Pavliček. „Kao predsjednici HDZ-a, HSP AS i SDP-a postigli smo dogovor da se na konstituirajućoj sjednici podrži kandidatura Željka Pinjuha za predsjednika Gradskog vijeća dok bi dva dopredsjednička mjesta dobili HDZ i HSP AS“, izjavio je Barna na tiskovnoj konferenciji te dodao da je kompromis postignut kako bi se Gradsko vijeće konstituiralo. Barna je demantirao medijske napise da je cilj HDZ-a u Vukovaru rušiti SDP na izglasavanju proračuna krajem godine već je je cilj, kako je rekao, biti „suradnik vlasti, a ne podanik“. Predsjednik vukovarskog HSP Ante Starčević Marijan Pavliček istaknuo je da je cilj i njegove stranke da grad profunkcionira. U Gradskom vijeću Vukovara koalicija HDZ-HSP AS ima 12 mandata, SDP devet, a SDSS tri. Do sada su bila dva pokušaja održavanja konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća i oba su propala. Sutra se održava treći i posljednji zakonom predviđeni pokušaj konstituiranja, a ako se Gradsko vijeće ne formira Vukovaru predstoje novi izbori koji bi stajali oko 500.000 kuna.

VARAŽDIN

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) izrazio je danas nezadovoljstvo načinom na koji je dio medija prenio drugostupanjsku presudu u slučaju tužbe dr.sc. Darija Krešića protiv Fakulteta, istaknuvši da je Krešićeva tužba usvojena po tri točke, a odbijena po 13 točaka, uključujući onu da je Fakultet Krešiću onemogućio napredovanje zbog njegove spolne orijentacije. Fakultet navodi da ne namjerava poduzeti nikakve radnje kojima bi sprječavao napredovanje Krešića na temelju spolne orijentacije te da je to osobna stvar koja nema nikakve veze sa zaposlenjem, napredovanjem i statusom. Jedini način napredovanja u znanstveno-nastavnom zvanju je onaj na temelju propisa i javnog natječaja, ističe se u priopćenju. Fakultet je nezadovoljan načinom na koji je dio medija prenio vijest o presudi budući je, kako ističe, tužba Krešića odbijena u pretežitom dijelu odnosno po 13 točaka, a djelomično je usvojena po tri točke tužbenog zahtjeva. Kao neosnovan je, navodi se, odbijen tužbeni zahtjev Krešića da mu je Fakultet onemogućio napredovanje zbog njegove spolne orijentacije, a odbijen je i zahtjev prema kojemu Krešić tvrdi da ga je Fakultet diskriminirao jer ga nije zaštitio od uznemiravnja od strane kolega. Fakultet je zadovoljan što je sud utvrdio da nije bilo teških oblika diskriminiacije koji su se stavljali na teret te ustanove.

ZAGREB

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas u 17 sati i 24 minute još jedan umjeren potres s epicentrom kod Donje Bistre kod Zagreba, magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potres su osjetili građani Jablanovca, Bistre, Zaprešića, Brdovca i okolnih mjesta te dijela grada Zagreba, priopćila je Seizmološka Služba Republike Hrvatske. Drugi je to danas zabilježen potres s epicentrom kod Donje Biste, oko 13 kilometara sjeverozapadno od Zagreba, a prvi je zabilježen rano jutros u 2,28 sati magnitude 1,8 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II. stupnja MCS ljestvice. Posljednji potres peti je umjereni potres zabilježen u posljednjih nekoliko dana na širem zagrebačkom području.

ZADAR

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti 53-godišnje žene koju je jučer u Zadru ubio njezin muž hemoragijsko-traumatski šok- tj da je žena iskrvarila od udaraca. Kako je izjavio glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan u tijeku je kriminalistička istraga nad 62-godišnjim mužem- ubojicom te bi on do kraja dana trebao biti odveden u pritvor. Zadarski županijski državni odvjetnik Ivan Galović je izjavio kako će 62-godišnjak najvjerojatnije biti optužen za teško ubojstvo. Ubojica koji živi u stanu ulici Josipa bana Jelačića u naselju Voštarnica nakon ubojstva je otišao u stotinjak metara udaljenu policijsku postaju, te prijavio da je počinio zločin. Prema policijskom izvješću tragičan događaj zbio se oko 18,45. Policija i Hitna pomoć stigli su na mjesto događaja samo koju minutu nakon njegove predaje, no ženi više nije bilo spasa. U trenutku zločina u stanu su bili samo ubojica i njegova supruga, a punoljetni sin i kći tada nisu bili u stanu. "Nakon što je muškarac došao u policiju i izjavio da je ubio suprugu, obavili smo očevid. Na žrtvi su bile vidljive ozljede glave, rekao je županijski državni odvjetnik Ivan Galović prije dovršetka obdukcije.

BILAJ

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 22. obljetnica uspješne obrane od prvog napada na Bilaj i Gospić. Na mjestu pogibije pripadnika HV-a s područja Rijeke vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Grada Gospića, Ličko-senjske županije, Hrvatske vojske, Policije, Bilaja te riječkih i gospićkih udruga iz Domovinskog rata. Također, kod središnjeg križa na bilajskom mjesnom groblju položeni su vijenci u spomen na 218 žrtava komunističkog i četničkog terora Bilaja i Barleta od 1941. do 1995. godine. U špilji Sv. Stjepana, u koju se tijekom Domovinskog rata sklanjao narod, služena je misa. U večernjim satima na današnji dan prije točno 22 godine srpski agresor je granatama napao Bilaj, a iza ponoći s 44 granate napadnut je i Gospić. Bio je to početak nametnutog rata tijekom kojeg su, na početku u neprijateljskom okruženju, stanovnici Bilaja i dragovoljci, kasnije uz pomoć Hrvatske vojske i policije, uspjeli obraniti svoja ognjišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙