FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sat

ZAGREB, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sat:

ZAGREB

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je večeras kako će hrvatska Vlada mijenjati Zakon o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (EU), u javnosti poznatiji pod nazivom 'lex Perković', u vezi s vremenskim ograničenjem primjene europskog uhidbenog naloga i da će to biti u redovitoj proceduri. Na pitanje hoće li Josip Perković biti izručen Njemačkoj, rekao je da on, kao ministar pravosuđa, to ne može komentirati jer je to pitanje o kojemu odlučuje hrvatski sud. Gostujući u dnevnicima triju nacionalnih televizija, ministar Miljenić je rekao da se mora promjeniti Ustav RH i ukinuti zastara za politički motivirane zločine te da se nada kako će to biti učinjeno što prije. Odgovarajući na pitanja novinara o tome je li prijepor s Europskom komisijom sad bio "nepotreban rat", s obzirom na to da će se zakon ipak mijenjati, kazao je da je to otvorilo dva pitanja koja se moraju riješiti: jedno je odnos prema prošlosti, odnosno zastara, koja štiti počinitelje najgnjusnijih kaznenih djela, a drugo je šire društveno pitanje zaštite interesa hrvatskih građana. Miljenić je, među ostalim, izjavio kako će Vlada nastaviti raditi na tome da hrvatski građani budu izjednačeni s građanima ostalih članica EU. Ponovio je i navode iz pisma što ga je danas uputio potpredsjednici Europske komisije (EK) Viviene Reding kako će hrvatska Vlada predložiti EK pokretanje inicijative za jednaku primjenu Europskog uhidbenog naloga u svim državama članicama.

ZAGREB

Predsjedništvo SDP-a donijelo je večeras odluku o raspuštanju organa Gradske organizacije SDP-a u Poreču, stoji u kratkom priopćenju objavljenom na stranačkim internetskim stranicama. Sjednica Predsjedništva SDP-a održana je večeras iza 'zatvorenih vrata', a priopćenje je objavljeno po njezinu završetku. U priopćenju se navodi kako porečka organizacija SDP-a trenutačno nema predsjednika, djeluje s nepotpunim Gradskim odborom i ne mogu se provesti unutarstranački izbori te je imenovan povjerenik. Neslužbeno se pak doznaje da je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izvijestio članove stranačkoga predsjedništva o pismu što ga je danas uputio predsjedniku Europske komisije (EK) Joseu Manuelu Barrosu u vezi s prijeporom oko tzv. lexa Perković, te o pismu što ga je ministar pravosuđa Orsat Miljenić o istoj temi uputio potpredsjednici EK Viviene Reding.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dobio je danas službeno očitovanje iz Europske komisije da nije poslan nikakav dopis u Hrvatsku kojim bi dovodili u pitanje HZZO-ovo ugovaranje polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, doznaje se u HZZO-u. Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, tragom novinskih napisa da će HZZO morati ukinuti svoje police dopunskog osiguranja, zatražio je i dobio službeni odgovor iz Odjela za osiguranja i mirovine Europske komisije. Europska komisija nije s tim u vezi slala nikakvo pismo, ni hrvatskoj Vladi niti bilo kojoj Vladinoj agenciji, stoji u odgovoru Europske komisije. Takva poruka proslijeđena je i hrvatskim medijima, dodaje se u odgovoru ravnatelju HZZO-a. U nekim hrvatskim medijima zadnjih se dana tvrdilo da će HZZO morati ukinuti svoje police dopunskog zdravstvenog osiguranja jer to navodno traži Europska komisija, budući da je HZZO kao državna institucija u povlaštenom položaju u odnosu na komercijalne osiguravatelje. Varga je pak najavio da će HZZO uskoro izaći s novom ponudom polica dopunskog zdravstvenog osiguranja koje bi se prodavale po novoj cijeni od 70 kuna, dok su dosad stajale po 50 i 80 kuna za umirovljenike, te po 80 i 130 kuna za zaposlene.

SPLIT

U Brodosplit je stigao dopis s primjedbama Ministarstva rada i mirovinskog sustava na dijelove ugovora o radu koje je poslovodstvo Brodosplita ponudilo radnicima tog poduzeća na potpisivanje, a u tijeku je razmatranje tih primjedbi, doznaje se u Brodosplitu. Primjedbe Ministarstva rada i mirovinskog sustava odnose se na odredbe o tjednom odmoru, potvrdama o bolovanju i radu za konkurenciju. Prema neslužbenim informacijama, vodstvo Brodosplita spremno je uvažiti primjedbe koje su pristigle iz Ministarstva rada i ugovore o radu uskladiti sa Zakonom o radu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za boravka u Splitu prošlog tjedna najavio je da će dostaviti poslodavcu i sindikatima u Brodosplitu mišljenje o ugovorima o radu koje je radnicima splitskog škvera ponudilo brodogradilište. Mrsića su o manjkavostima tih ugovora nedavno izvjestili predstavnici sindikata koji djeluju u Brodosplitu, a on je nakon toga izjavio da su dijelovi Brodosplitovih ugovora u radu nezakoniti, pa te dijelove Uprava mora promijeniti i uskladiti sa Zakonom o radu.

ZAGREB

Ministarstvo zdravlja odbacilo je danas optužbe Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) da ministar zdravlja Rajko Ostojić "omalovažava dijalog, sindikate i sve radnike u zdravstvu" te poručilo da je Ostojić spreman "na transparentne pregovore i pregovaranje u dobroj vjeri radi postizanja dogovora o novom kolektivnom ugovoru". Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Ostojić sindikatima na prvom sastanku predočio protokol o pregovaranju koji su odbila potpisati dva od tri sindikata u pregovorima - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara. Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske predložio je da pregovori budu u cijelosti otvoreni za javnost, što je Ministarstvo zdravlja prihvatilo ali su sindikati liječnika i medicinskih sestara to odbili. Da važeći kolektivni ugovor za zdravstvo nije potpisan 5. srpnja, zaposlenima u zdravstvu plaće bi se isplaćivale samo prema Zakonu o plaćama i Uredbi o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, što znači da bi primali samo osnovnu plaću, ističe Ministarstvo.

KARLOVAC

U ime 4.500 sudionika proljetne akcije „Karavana za život-bikeri na cesti“ predsjednik Mladen Stjepan Vitković i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić uručili su danas karlovačkoj stanici HGSS-a dva ronilačka odjela vrijedna ukupno 15.000 kuna. Pročelnik karlovačkog HGSS-a Dubravko Butala zahvalio se svim motociklistima koji su skupili dobrovoljne priloge na „Karavani za život“ da bi se mogla nabaviti ronilačka odjela te je kazao da će im poslužiti za spašavanje i radove u vodi. "Ta su odjela namijenjena za dug boravak u hladnoj vodi. Naši ljudi imaju međunarodne licence za spašavanje na divljim vodama, a sada uz nekoliko čamaca i obična ronilačka odjela imaju i dva specijalna, koja će koristiti i tijekom mogućih poplava. Čak i kada se mora razbiti led, da bi se ušlo u vodu, u takvom odjelu to nije problem, jer se tijelo u njemu ne hladi, kazao je Butala. Karavani koja se u travnju održala u Karlovcu odazvali su se motociklisti iz svih krajeva Hrvatske i iz Njemačke, Italije, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine s ciljem da skrenu pažnju na sebe i pošalju poruku vozačima drugih vozila da paze na sebe i na bikere.

ZAGREB

U jakom naletu kiše i vjetra u akvatoriju Brijuna na devetmetarskoj drvenoj pasari koja je potonula jutros oko 10 sati smrtno je stradao ribar D.G. (37) dok je drugi ribar M.K. (58) neozlijeđen doplivao do obale, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture . Tijelo preminulog ribara pronašli su djelatnici Lučke kapetanije Pula oko 500 metara južnije od potonule brodice. Jaki naleti vjetra naginjali su pasaru na desni bok te se uskoro i potopila, a nesretni ribar u tom se trenutku nalazio u kabini plovila. Drugi ribar doplivao je do obale udaljene oko 200 metara i krenuo po pomoć. U potragu su se odmah uputili djelatnici pulske lučke kapetanije i djelatnici nadzorne službe otočja Brijuni. Ribari su u ribarenje krenuli jutros oko 5 sati iz pulske ACI marine, navedno je u prioćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

ZAGREB

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je bivšu HTV-ovu voditeljicu Dijanu Čuljak i njezinoga bivšega supruga Vladimira Šelebaja te još četiri osobe, tereteći ih da su od 2004. do 2008. fiktivnim računima iz produkcijskih tvrtki Core medija i Media Spot izvukli višemilijunske iznose. Ne otkrivajući imena optuženih, Državno odvjetništvo je izvijestilo na svojim internetskim stranicama da su Šelebaj i Čuljak 2004. s još jednom osobom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili njegovu stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit. Šelebaj i Čuljak su uz tvrtku Core medija zajednički vodili i poslovanje Media Spota te su s jednom osobom dogovorili da tim tvrtkama za proviziju od 5 do 7 posto ispostavlja fiktivne račune. Bivši supružnici su također od 2007. do 2008. godine s dvojicom okrivljenika dogovorili da im pronalaze tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune, uz proviziju od pet posto. Šestoro se tereti za niz zlouporaba položaja i ovlasti i zlouporaba u gospodarskom poslovanju, dok se bivšu voditeljicu HTV-a tereti i izbog sprječavanja dokazivanja jer je u veljači od jednog svjedoka tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru. Odvjetništvo je predložilo da se od četvero optuženih oduzme korist ostvarena kaznenim djelima u iznosu od oko 24 milijuna kuna.

ZADAR

Nakon dojave zadarska je policija u stanu Ulici bana Josipa Jelačića predvečer pronašla ubijenu 53-godišnjakinju. Prema prvim neslužbenim informacijama, nakon svađe u stanu u Jelačićevoj ulici u zadarskom gradskom predjelu Voštarnica muž je ubio suprugu. Ubojica je navodno sam javio policiji da je počinio ubojstvo. U tijeku je očevid.

SPLIT

Specijalno zaštitarsko vozilo za prijevoz novca prevrnulo se oko 12 sati na dionici autoceste A1 kod pristupne ceste za Vrgorac, te su lakše ozlijeđene dvije osobe iz vozila koje su prevezene u splitsku bolnicu, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj policiji. Do prevrtanja zaštitarskog teretnog vozila došlo je na 300-tinjak metara od naplatnih kućica. Prema rezultatima očevida vozač je u zavoju, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad vozilom koje je udarilo u zaštitni zid te se prevrnulo. Policija je provela alkotest vozača, a rezultat je bio negativan, rečeno se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Policiji nije poznato je li u prevrnutom zaštitarskom vozilu u trenutku nesreće bilo novca. U PU napominju kako je policija, u skladu sa svojim ovlastima, osiguravala vozilo i mjesto nesreće tijekom očevida, te je regulirala promet. Dodaju da policija, sukladno svojim ovlastima, ne utvrđuje je li u vozilu bilo novca, nego bi ona poduzela mjere samo u slučaju da je prijavljen nestanak ili krađa novca iz zaštitarskog vozila, što se u ovom slučaju nije dogodila.

RIJEKA

Grad Maastricht u Nizozemskoj pozvao je Rijeku na potpisivanje sporazuma o kulturnoj suradnji koji će se potpisati 30. kolovoza u Maastrichtu, sjedištu nizozemske provincije Limburg, priopćeno je iz grada Rijeke. Maastricht će sporazum o kulturnoj suradnji potpisati s još tri grada- Tampereom u Finskoj, Sundsvallom u Švedskoj i Temišvarom u Rumunjskoj. Uoči potpisivanja sporazuma razgovarat će se o kulturnim politikama tih gradova u kontekstu kulturne politike EU kao i o mogućim oblicima kulturne suradnje i razmjene. Suradnja je dio kandidature Maastrichta za Europsku prijestolnicu kulture 2018., a postojeća suradnja Maastrichta i Rijeke je uspostavljena u okviru aktivnosti europske kulturne mreže Les Recontres. Suradnja Rijeke s Maastrichtom je i dio aktivnosti u okviru pripreme kandidature Rijeke za Europsku preijstolnicu kulture 2020. godine, stoji u priopćenju

ZAGREB

Izložba "Umjetnik na odmoru_2013.", koja će pokazati čime se umjetnici bave tijekom svojih 'godišnjih' i odmaraju li oni uopće u klasičnom smislu te riječi, otvara se se 30. kolovoza u No galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene u mjetnosti (MSU). Dio je to istoimenog projekta koji se tijekom srpnja i kolovoza drugi put održao u Hrvatskoj, u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Radove jedanaestero umjetnika koji su kroz projekt stvarali svoja nova djela posjetitelji u MSU moći će razgledati besplatno. Drugo izdanje projekta u Poreču započeo je slikar i multimedijalni umjetnik Željko Kipke, snimivši film "Srebro, srebrenije od srebrnog", remake svog uratka iz 1985. Izložba u MSU bit će otvorena do 4. rujna.

KARLOVAC

Grad Karlovac i projektantski Studio"3 LHD" iz Zagreba potpisivali su danas ugovor o izradi projektne dokumentacije za 3,5 milijuna eura vrijedan slatkovodni akvarij-KAquarium, čija bi gradnja trebala početi sljedeće godine, rečeno je tijekom potpisivanja u Maloj gradskoj vijećnici u Karlovcu. Posao projektiranja vrijedan je više od milijun kuna, a odnosi se na izradu idejnog rješenja, idejnog projekta, glavnog projekta i koordinaciju i objedinjavanje svih drugih projekata za izgradnju 'KAquariuma' s 10 velikih bazena od po 25 prostorna metra i niza manjih bazena, dvorane za tematske skupove i izložbe, rekreacijsko zabavnog parka s vodenim labirintom uz rijeku Koranu, Knneipove staze zdravlja i dr. Arhitekt Marko Dabrović je novinarima rekao da je njihov Studio projektirao velik broj u svijetu nagrađivanih projekata, poput hrvatskog paviljona na EXPO-u u Japanu, sportske dvorane u Balama koja je 2008. osvojila je prvu nagradu u kategoriji športskih objekata na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni, zatim splitske Rive i dr.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je danas počelo snimanje četvrte sezone popularne serije "Igra prijestolja" koju realizira televizijska kuća HBO. Prve scene snimane su u arboretumu Trsteno ispred ljetnikovca Gučetić-Gozze, a glumili su Gwendoline Christie i Natalie Dormer. Kako je kazao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, HBO će ove godine za snimanje ove nagrađivane serije u Hrvatskoj potrošiti oko 40 milijuna kuna. Početak snimanja četvrte sezone pratio je i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.Serija će se dva mjeseca snimati u Dubrovniku i Splitu. Na području Dubrovnika snimat će se na tvrđavama Minčeti i Bokaru, ulicama u staroj gradskoj jezgri, hotelu Belvedere i na Gradcu. Nagrađivanu seriju do sada je vidjelo 100 milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙