FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska mijenja mirovinski sustav

PARIZ, 28. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Francuski radnici i poslodavci trebali bi od iduće godine uplaćivati veće doprinose za mirovine, i to kroz dulje vremensko razdoblje, pokazuje prijedlog reforme mirovinskog sustava.

Radnici će i dalje odlaziti u starosnu mirovinu u dobi od 62 godine ali će od 2035. svi morati uplaćivati doprinose u mirovinski sustav ukupno 43 godine, u odnosu na sadašnjih 41,5 godina. Postupno produljenje počet će 2020.

Mirovinski će doprinosi iduće godine biti povećani za 0,15 posto, te za dodatnih 0,05 posto u 2015., 2016. i 2017. kako bi se popunio manjak u sustavu koji bi 2020. trebao iznositi 20 milijardi eura.

Vlada pritom namjerava ublažiti teret za poslodavce paralelnim smanjivanjem socijalnih davanja iz plaća.

Mirovine će se ubuduće prilagođavati za visinu inflacije u listopadu, a ne u travnju, čime bi se trebalo uštedjeti oko 600 milijuna eura godišnje.

Cilj je reforme da radnici i poslodavci ravnopravno dijele teret koji sa sobom donosi viša očekivana životna dob, naglasio je jučer premijer Jean-Marc Ayrault nakon dvodnevnih razgovora sindikata i poslodavaca.

"Reforma koju predlažem trebala bi trajno srediti probleme u mirovinskom sustavu i ukloniti nepravde", naglasio je Ayrault.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙