FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Ivo Josipović poručio je danas kako treba uvažavati sve žrtve totalitarizama, ratova i mržnje kako iz njihovih humaka ne bi klijalo sjeme zla. "Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno... Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desecima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla", napisao je Jospović na facebooku.

ZAGREB - HDZ je danas pozvao vladu da odgovori Europskoj komisiji, a hrvatsko zakonodavstvo vezano za europski uhidbeni nalog uskladi s europskom pravnom stečevinom, obzirom da danas istječe rok za očitovanje koji je Hrvatskoj dala Europska komisija. Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Stier kazao je kako je 'Lex Perković' sramotni antihrvatski i antieuropski zakon, a odgovornost za njega snose oni koji su ga napisali i za njega u Saboru digli ruku. Dodao je kako su svi koji poznaju funkcioniranje EU mogli znati kakava će biti reakcija Europske komisije. Vlada se, kazao je, danas mora odrediti - Perković ili Europa.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, komentirajući danas otkaze bivšoj Upravi Zagrebačkog holdinga, izjavio je kako je to za njega "prošlo svršeno vrijeme" te poručio da od nove Uprave Holdinga očekuje da do 30. kolovoza, za kada je zakazana izvanredna sjednica Gradske skupštine o stanju u Holdingu, predloži smanjenje cijena nekih komunalnih usluga. "Pa to je za mene prošlo svršeno vrijeme. Nisu oni više moj problem. Oni su problem onih koji su ih postavili. Zašto bi to više bio moj problem", izjavio je Bandić novinarima jutros nakon obilaska gradilišta Francuskog paviljona.

OSIJEK- Osječki Gradski odbor HDZ-a ocijenio je danas Vladinu odluku po kojoj studenti, nakon 26. godine života, gube pravo na zdravstveno osiguranje, protuustavnom te pokušajem punjenja državnog proračuna. Na konferenciji za novinare, pred osječkim Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) politički tajnik osječkog HDZ-a Milan Opačak kazao je kako ta odredba, iz novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, znači povredu članka 56. Ustava RH, koji propisuje da je "svakome zajamčeno pravo na zdravstveno osiguranje". Ocijenio je kako je novim Zakonom, koji je stupio na snagu 1. srpnja, velik broj studenata već izgubio pravo na zdravstveno osiguranje, a da je pozadina priče u tome da ministar znanosti Željko Jovanović koristi studente kako bi ministru zdravlja Rajku Ostojiću pomogao u punjenju njegova "tankog" proračuna.

OSIJEK - Hrvatska stranka prava (HSP) danas je, u povodu dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava u Europi u 20. stoljeću, zatražila da se simboli komunističkog režima stave izvan zakona i uklone iz javnog prostora te kazneno procesuiranje zločinaca iz komunističkog režima, bez obzira na dob. Stoga, uz stavljanje komunističkih simbola izvan zakona, njihovo uklananje iz javnog prostora te kazneno procesuiranje zločinaca iz komunističkog režima, bez obzira na dob, HSP traži provedbu lustracije "nad onima koji su se za komunističkog režima ogriješili o Hrvatsku i hrvatski narod te da se napiše "nova vjerodostojna povijest za razdoblje 1945.-1990. godine, utemeljena na činjenicama".

SPLIT - Sedam stranih državljana spašeno je sinoć na otvorenom moru između Hvara i Visa nakon što je njihov gumenjak ostao bez pogona, doznaje se u policiji. Prvo je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sinoć u 20.30 sati dobila dojavu da je gumenjak sa strancima ostao bez pogona na 10 nautičkih milja od svjetionika Stončica, te da se među njima nalazi i jedno dijete. Radilo se o pet Francuza i dva državljana Australije.

METKOVIĆ - Nova gradska uprava Metkovića podnijela je kaznenu prijavu USKOK-u i Županijskom državnom odvjetništvu protiv bivšega gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jambe i dvojice suradnika. Jambo je u gradskoj blagajni ostavio 17 milijuna kuna duga u kojem su veliki dio nepodmirene obveze prema državi, a za dio duga ne može se naći pokriće. Veliki dio troškova napravljen je uz pomoć stotina putnih naloga koji nemaju potrebnu dokumentaciju, izjavio je Hini gradonačelnik Božo Petrov. Pored Jamba osumnjičeni su vozač grada Metkovića Berislav Bafo i pročelnik za financije Petar Čarapina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙