FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Vlada će danas odlučivati o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za utrošak oko 17 milijuna kuna proračunskih sredstava, namijenjenih izgradnji smještajnih objekata 2014. godine u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji. Vojarna u Petrinji od strateškog je značenja za Oružane snage RH, a planira se njezin razvoj u modernu vojarnu za smještaj pripadnika oružanih snaga, u skladu s najnovijim svjetskim vojnim standardima.

ZAGREB - Državno odvjetništvo jučer je najprije podnijelo, a zatim tijekom dana povuklo zahtjev za skidanjem imuniteta SDP-ovu saborskom zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, protiv kojega treba biti pokrenuta istraga zbog sumnje u pokušaj podmićivanja HDZ-ove vijećnice Marije Budimir. Predsjednice saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Gordane Sobol potvrdila je Hini da su jučer prijepodne zaprimili DORH-ov zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku Sabi, koji je kasnije povučen. "Poslijepodne je stigao i dopis kojim DORH povlači svoj zahtjev, jer se ispostavilo da je taj slučaj sličan slučaju Rončević iz 2009. kada je MIP dao tumačenje da za pokretanje istrage nije potrebno skidanje imuniteta". To će biti potrebno tek ako se nakon istrage bude podizala optužnica, dodaje Sobol.

DUBROVNIK - U sklopu 64. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u Palači Sponza nastavljen program "Pisci u Sponzi", a u njegovu sklopu naslovljenu "I da te ljubim i da te čuvam" predstavili su se suvremeni hrvatski pisci Tomica Bajsić i Irena Matijašević. Projekt prema Bajsićevim pjesmama "Ušao sam u sobu i našao te kako spavaš' i "Ofelija i Hamlet" prema tekstu Irene Matijašević režirala je Vlatka Vorkapić, a glumili su Marija Šegvić i Silvio Vovk. U programu "I da te ljubim i da te čuvam" šest renomiranih hrvatskih pisaca u pet večeri izvode pet priča o ljubavi.

ZAGREB - U gradskoj vijećnici Kastva sinoć je svečanim programom obilježena 130. godišnjica rođenja hrvatskog skladatelja Josipa Mandića. Izvedbama njegovih djela ravnali su u njegovo doba neki od najčuvenijih suvremenih dirigenata poput Nikolaja Malka, Georga Szélla, Fritza Buscha i Václava Talicha s orkestrima poput Češke filharmonije, Drezdenske državne kapele ili Škotske kraljevske filharmonije. Nakon Mandićeve smrti zaboravljen je a njegov gotovo cjelovit opus je izgubljen. Istraživanjem njegova života i djela ustrajno se bavi muzikolog Davor Merkaš koji je o rezultatima svog istraživanja govorio večeras u Kastvu. Josip Mandić se rodio 1883. godine u Trstu a porijeklom je iz sela Mihotića blizu Kastva. Školovao se u Trstu, Rijeci, Zagreb u Beču, gdje je počeo s glazbenim obrazovanjem. Skladao je nekoliko opera, među kojima operu "Petar Svačić", jedinu operu na hrvatskom jeziku skladanu i javno izvedenu u razdoblju između 1902. i 1909. godine, kad je Zagrebačka opera bila zatvorena, kao i opere "Mirjana" i "Kapetan Niko".

ZAGREB - Uz prugu kod zagrebačkoga naselja Sveta Klara sinoć je u 19,35 sati pronađeno mrtvo tijelo muške osobe, a policija je priopćila i kako je očived bio u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙