FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

'Krug za trg' traži preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg

ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Pod parolom 'Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota', danas su članovi građanske inicijative 'Krug za trg' sa zagrebačkog Trga maršala Tita u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uputili zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga u Kazališni trg.

"Žrtve ne žele da ih se stopi skupa, da se kaže sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Sjećanja trebaju teći paralelno. Njegovanje sjećanja na žrtve, međusobno uvažavanje, to je ono što će donijeti mir i pridonijeti većoj demokratskoj kulturi u Europi. Promjena imena ovoga trga bit će prilog takvoj jednoj novoj kulturi sjećanja", istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare koordinatorica inicijative Kruga za trg Maja Runje.

Naglasila je da Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima teži potaknuti politička tijela država na promicanje suosjećanja za sve žrtve te da treba jasno osuditi počinitelje.

"Smatramo da je maršal Tito svakako počinitelj", dodala je.

Član inicijative Ante Beljo kazao je da inicijativi nije "pravo kada vlasti u Hrvatskoj misle da se mogu rezolucijama izglasanim u Saboru poigravati i da ih ne trebaju provoditi u djelo".

"To je sada slučaj ubojstava bivše jugoslavenske Udbe u zapadnoj Europi i drugdje u vrijeme jugoslavenskog totalitarističkog komunističkog sustava, koji se žele izigravati s ovim zakonom 'Lex Perković'", dodao je.

Beljo je ustvrdio da se u Hrvatskoj iz državnog proračuna financira nekoliko organizacija i udruga koje rade "sve da istina o zločinima totalitarnih sustava ne dođe u javnost". Navodeći primjere udruga poput Documente, Građanskog odbora za ljudska prava, Baba i Centra za mirovne studije, istaknuo je da se godišnje iz državnog proračuna za njihovo djelovanje izdvaja više od 40 milijuna kuna.

Predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zoran Piličić, koji je došao podržati inicijativu, rekao je da će tražiti da se konačno Trg maršala Tita preimenuje jer, kako je rekao, "nije dostojno da jedan od najljepših trgova u Zagrebu nosi njegovo ime".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙