FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS protiv privatizacije Croatia Airlinesa i drugih državnih poduzeća

ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su se pismu premijeru Zoranu Milanoviću usprotivili najavljenoj privatizaciji državne aviokompanije Croatia Airlinesa, te napali i samu ideju o prodaji tvrtki u državnom vlasništvu.

U podužem pismu NHS tvrdi da se time nastavlja "rasprodaja nacionalnih vrijednosti", u što ubraja i privatizaciju banaka, Ine i Hrvatskog Telekoma, te se također protivi privatizaciji Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i HŽ Carga. NHS-u nisu po volji ni prijedlog Zakona o strateškim investicijama, jer bi on ulagačima mogao omogućiti "kupnju puno toga nacionalno vrijednoga", kao ni monetizacija autocesta.

"Za prodaju tvrtki u državnom vlasništvu često se za argument uzima neoliberalni stav, koji promiču i MMF, Svjetska banka, bonitetne agencije i mnogi tobože neovisni gospodarski analitičari, kako je država loš gospodar pa tu imovinu treba prodati jer će privatnik s njome znati dobro gospodariti", ističe NHS te tvrdi kako to "nije nikakav argument, bez obzira na hrvatsko višegodišnje iskustvo".

Opravdanje da se vrijedna nacionalna imovina mora prodati kako bi se podmirile sve teže podmirive proračunske obveze i kako vlast ne može i ne smije iza sebe ostaviti takav dug nekim budućim vlastima i nadolazećim generacijama za NHS "niti drži vodu niti je utjeha i spokoj budućim Vladama i budućim generacijama".

Umjesto rasprodaje vrijedne državne imovine treba ju depolitizirati pa Uprave i Nadzorne odbore birati po sposobnosti, a ne po političkoj podobnosti i stranačko-koalicijskom ključu, a ako bi se nešto od te imovine ipak išlo privatizirati, prethodno o tome mora odlučiti narod na referendumu, poručuje NHS.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jučer je potvrdilo da do sredine listopada planira objaviti međunarodni pozivni natječaj za iskaz interesa za prodaju dionica ili dokapitalizaciju Croatia Airlinesa, a za sada se planira ponuditi najviše do 49 posto udjela u kompaniji.

Nacionalni avioprijevoznik ujedno je i dugogodišnji gubitaš, a prošlu je godinu završio s gubitkom od čak 475 milijuna kuna. Iz Croatia Airlinesa su ustvrdili da su na takav rezultat poslovanja značajan utjecaj imale visoke jednokratne stavke povezane s restrukturiranjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙