FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas od ministra zdravlja Rajka Ostojića da ukine najavljeno nagrađivanje liječnika za smanjenje stope bolovanja. Neprihvatljivo je da se uspješnost liječnika mjeri stopama bolovanja, tako da se na 100 osiguranih radnika određuje granica od 2,5 bolovanja, navodi NHS u otvorenom pismu ministru zdravlja. Neprihvatljivim ocjenjuju i da se liječnik koji nadmaši tu granicu smatra neuspješnim i nema nagrade, a ako stopu drži ispod te granice da bude novčano nagrađen dobivanjem bonusa. Zbog toga tražimo da se odluka o tim "sramnim" neetičnim bonusima liječnicima za smanjenje stope bolovanja ukine, navodi NHS u otvorenom pismu. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) neslužbeno demantiraju da će se uvesti posebni nagradni bonusi za smanjenje stope bolovanja, te tvrde da nema riječi o bilo kakvim promjenama s tim u vezi. Iz HZZO-a najavljuju da će sutra o tome podrobnije izvijestiti javnost.

ZAGREB

Za punu mirovinu bit će potrebno 67 godina života ili 41 godina radnoga staža, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavljujući promjene koje donosi reforma radnog i mirovinskog sustava. Radnici koji sada već imaju 41 godinu staža, ali nemaju dovoljno godina života, od iduće bi godine mogli ići u punu mirovinu bez penalizacije, istaknuo je ministar Mrsić gostujući večeras u dnevnicima RTL-a i Nove TV. Novim zakonom o radu, koji bi, kako očekuje, trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014., nastojat će se maksimalno zaštititi radnike, ali i omogućiti poslodavcu lakše restrukturiranje poduzeća, najavio je ministar. Po nacrtu novoga ZOR-a, pojednostavljuje se procedura otkaza, pa bi otkaz mogao dobiti i radnik koji ne prihvati nižu plaću. Poslodavcima se otvara i mogućnost uvođenja fleksibilnijeg radnog vremena - do 60 sati tjedno. S druge strane, radnici bi mogli pokrenuti štrajk i u slučaju da im plaća kasni samo jedan dan. Bila bi osigurana nova inspekcija rada kao i novi sustav otpremnina. U tu svrhu planira se osnivanje posebnog fonda za otpremnine u koji bi poslodavac uplaćivao dio doprinosa na plaću. Komentirajući nezadovoljstvo sindikata najavljenim promjenama, ministar Mrsić je istaknuo kako ZOR ni do sada nije bio prepreka otkazima. Najavio je i ubrzavanje postupaka na radnim sudovima kako bi se bolje štitilo radnička prava.

ZAGREB

Bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović danas je odbacio optužbe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je bivša Uprava kriva za povećanje broja zaposlenih i gomilanje dugova u Holdingu. "U zadnje vrijeme u Holdingu se ništa novo nije dogodilo, pogotovo ne ništa alarmantno", izjavio je Čović za Hinu i podsjetio da su problemi zagrebačke megatvrtke poznati već pet godina. Cijelo to vrijeme, tvrdi Čović, ukazujem na uzroke problema koji se ogledaju, prije svega, u lošem financiranju sustava javnog prijevoza (ZET) te promašenim ulaganjima u nekretnine, prije svega u Zagrepčanku i Gredelj, zbog čega je od 2007. nadalje Zagrebački holding godišnje morao plaćati 500 milijuna kuna za glavnicu i kamate. Čović ističe da nema potrebe za "dramatičnim spekuliranjem činjenicama". Kad je riječ o novozaposlenima, Čović odbacuje optužbe da je za njegova mandata broj zaposlenih povećan za dvije tisuće i tvrdi da je od 2010., kada je Bandić "razvlašten" od upravljanja Holdingom, taj broj broj manji za 500 zaposlenih. Također tvrdi da je dug Zagrebačkog holdinga danas manji nego prije tri godine. Svojim kolegama koji su preuzeli upravljanje Zagrebačkim holdingom poručio je da ih čeka težak i složen posao.

SPLIT

Skupina građana u splitskom naselju Žnjan danas je nakratko blokirala promet Tučepskom ulicom, prosvedujući protiv građevinske poduzetnice Marine Walner, optužujući ju da ih je prevarila nakon što su joj oni ustupili svoje zemljište u tom dijelu Splita. Građani tvrde kako ih je građevinska poduzetnica Walner prevarila pošto im nije izgradila stambenu zgradu u kojoj bi bili zamjenski stanovi za njihovo zemljište, koje su joj ustupili za gradnju pristupne ceste stambenim zgradama koje na Žnjanu gradi građevna tvrtka „Elanija“ čija je vlasnica. Prosvjednici su rekli kako će zaštitu tražiti sudskim putem. Marina Walner je optužbe odbacila. Prosvjednici navode kako su neke od kuća na zemljištu koje su ustupili poduzetnici Marini Walner čak i srušene, a druge su derutne i stare i neuvjetne za život, ali se sada moraju vraćati u njih pošto je, kako su rekli, nedavno, Walner raskinula ugovor sklopljen prije pet godina a u međuvremenu nije izgradila zamjenske stanove. „Po ugovoru koji smo potpisali 2008. godine gospođa Walner se obvezala da će izgraditi za nas zgradu sa 35 stanova. Međutim, prevareni smo, izbačeni smo iz svojih kuća“, rekla je danas jedna od prosvjednica Franka Trogrlić.

RIJEKA

Rumunjski pomorac s broda "Padna", usidrenim od lipnja u Kraljevici jer mu je zbog postraživanja zabranjeno isplovljavanje, danas je otišao s broda te će autobusom iz Trsta otići kući u Rumunjsku, doznaje se od Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH). Ostalih osmorica pomoraca iz Gruzije i Ukrajine će otići svojim kućama zrakoplovom u petak. Na brodu "Padna" će neko vrijeme još ostati dvojica pomorca iz Hrvatske i jedan iz Slovenije. Na "Padnu" su građani samoinicijativno prošlog tjedna donosili hranu, nakon što se pročulo da su pomorci ostali bez osnovnih namirnica, a za dio potrebnoga te za vize i ostalu dokumentaciju za odlazak kućama pobrinuo se Sindikat pomoraca Hrvatske. Brod "Padna" je vlasništvo slovenskog brodara Euroshipping. Dvjema rješenjima Trgovačkog suda u Rijeci zabranjeno mu je isplovljavanje dok se ne podmire potraživanja. Jedno rješenje odnosi se na zahtjev inozemnog dobavljača goriva za podmirenje isporučenog a neplaćenog goriva za brod a drugo na zahtjev koji je uputio SPH putem odvjetnika za isplatu zaostalih plaća pomorcima. Oni nisu plaće dobili još od veljače.

ZAGREB

S 87 filmova na sedam zanimljivih lokacija u Vukovaru i Iloku ove je godine udvostručen program 7. Vukovar film festivala - festivala podunavskih zemalja koji će se održati od 28. kolovoza do 1. rujna. To je danas najavio producent Vukovar film festivala Damir Rupčić na konferenciji za novinare i tradicionalnom druženju uz fiš paprikaš na terasi Veslačkog kluba Zagreb. S posebnim je zadovoljstvom najavio kako će se projekcije ponajboljih filmova recentne podunavske i svjetske kinematografije odvijati na terasi Agencije za vodene puteve, u perivoju dvorca Eltz, u Ružičkinoj kući, te kinu Borovo naselje i na Vukovarskoj adi, a od ove godine i u kinu Ilok na ladanjskom imanju Principovac. Potom će se, dodao je Rupčić, prikazali i u CineStarima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Vukovar film festival proširio je, osim filmskog i lokacijskog dijela, svoj edukativni dio pa će se održati pet radionica: scenaristička, festivalska i autorsko-pravna radionica, radionica animiranog filma i radionica kreiranja vizualnog identiteta filmskog lika, kao i tri panel diskusije.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je večeras u samostanu sv. Klare predstavljena knjiga Ive Banca "Hrvati i crkva. Kratka povijest hrvatskog katoličanstva u modernosti". Knjiga govori o posljednjih 200 godina - po autorovoj ocjeni najturbulentnem razdoblju u kojem se Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH suočavala s brojnim ratovima, ideologijama, totalitarizmima, nacionalizmima, prijetnjama, negiranjem i uzdizanjem. Modernost je, istaknuo je Banac, možda najturbulentnije razdoblje u povijesti Katoličke crkve i religije uopće. "U našim krajevima modernost predstavlja sukob sa sekularnim ideologijama, nositeljima protivničkih materijalističkih svjetonazora poput fašizma i komunizma, ali i ideologijama unutarnje subverzije, što su se poput kukavičjeg jaja našle u crkvenom gnijezdu, u prvom redu s nacionalističkom ideologijom", kazao je Banac. Upravo zato što su crkva i vjera u nas tako često povezane s nacionalnim osjećajem i modernim hrvatskih identitetom, danas je povijest hrvatskoga naroda teško zamisliti bez Katoličke crkve, istaknuo je Banac u prigodi predstavljanja.

ZAGREB

Pomoć zagrebačkim umirovljenicima za mjesec kolovoz 2013. isplaćivat će se putem Hrvatske pošte od četvrtka, 22. kolovoza, izvijestio je danas Gradski ured za socijalnu zaštitu. Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana nakon primitka obavijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙