FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih događaja iz svijeta do 12,30 sati

ZAGREB

U Finskoj će u utorak započeti suđenje šestorici nekadašnjih menadžera tvrtke Patria za spornu prodaju oklopnih vozila slovenskoj vojsci, a nakon toga sudit će im se i za sličnu prodaju Hrvatskoj. U oba se slučaja radi o istim optuženicima, kazao je prošli tjedan glavni tužitelj u tom procesu Jukka Rappe koji zato očekuje da sud niti presudom dva slučaja neće odvajati nego će presuda biti zajednička. Jormo Wiitakorpi, Reijo Niitynen, Heikki Hulkkonen, Jarmo Puputti, Tuomasa Korpi i Kai Nurmo optuženi su da su javnim službenicima u Sloveniji obećali mito kako bi Patria dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a terete se i za industrijsku špijunažu. Rappe je pojasnio da kazneno djelo predstavlja već i ako netko obeća da će platiti mito, a do toga kasnije ne dođe. Suđenje bivšim menadžerima Patrije u vezi sa slovenskim slučajem počet će u utorak na okružnom sudu u mjestu Haemeenlinni, gdje je sjedište tvrtke Patria Vehicles i po sadašnjim planovima suda završilo bi krajem listopada. Nakon toga bi vjerojatno uslijedilo i suđenje u slučaju sporne prodaje Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj jer su i u tom slučaju optužene većinom iste osobe, najavio je Rappe. On zato očekuje da će sud izreći zajedničku presudu optuženima za oba slučaja u kojima se terete za davanje ili obećavanje mita. Rappe je dodao da bi suđenje u vezi s Patrijinim poslom u Hrvatskoj moglo trajati nešto kraće od postupka vezanog uz posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a sudske rasprave za oba slučaja bile bi završene najkasnije krajem studenog ili početkom prosinca. Sud će nakon toga trebati nekoliko mjeseci za donošenje presude koju prema Rappeu ne treba očekivati prije kraja veljače iduće godine.

SARAJEVO

Nekadašnji glavni čelnik velikokladuškog "Agrokomerca" Fikret Abdić, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine, uspio se dokopati oko tri milijuna eura koji su bili pohranjeni na računu tvrtke "Agrokomerc" u jednoj banci u Beču, tvrdi u utorak sarajevski "Dnevni avaz". Prema navodima ovog lista, Abdić, koji je iz zatvora u Hrvatskoj pušten prošle godine, ovih je dana boravio u Beču gdje je na svoj šifrirani račun prebacio novac koji se nalazio na računu "Agrokomerca". Navodno je riječ o iznosu koji premašuje šest milijuna konvertibilnih maraka (3,069 milijuna eura), a ta su sredstva bila na na posebnom računu kojega su austrijske vlasti zamrznule 1995. godine na zahtjev vlasti BiH. Prema "Avazovim" izvorima, račun je deblokiran još 2003. godine, a Abdić se u Austriji predstavio kao ovlašteni potpisnik i tako podigao novac. Ravnatelj Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio je kako ima informacije da je "Agrokomercov" račun u Beču ispražnjen, a da je u tijeku istraga kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. "Saznali smo da je 'Agrokomerc' u Beču ukinut prije više od godinu dana te da je neka fizička osoba formirala novo poduzeće. Još ne znamo u kakvoj je vezi ranija tvrtka s novoformiranom", kazao je Fazlić. Konstatirao je kako je očevidno riječ o propustu bosanskohercegovačkih vlasti.

LONDON

Britanski dnevni list Guardian, koji je objavio brojna otkrića na temelju informacija koje je omogućio savjetnik američke obavještajne službe NSA Edward Snowden, potvrdio je da je britanska vlada listu zaprijetila pravnim sredstvima ukoliko ne uništi povjerljive dokumente ili ih preda vlastima, prenosi u utorak Reuters. U članku objavljenom na internetskoj stranici lista, urednik Guardiana Alan Rusbridger je kazao da mu je prije mjesec dana, kada su objavili nekoliko priča na temelju Snowdenova materijala, britanski dužnosnik rekao: "Zabavili ste se, a sada materijale želimo natrag". Rusbridgerovo priznanje uslijedilo je nakon nedjeljnog privođenja 20-godišnjeg brazilskog državljana Davida Mirande, partnera američkog novinara Glenna Greenwalda koji piše za Guardian. Novinar je tada u svojoj kolumni napisao da se radi o neuspjelom pokušaju zastrašivanja i poručio da će objaviti još povjerljivih dokumenata te da će britanska vlada "zažaliti" zbog devetosatnog privođenja njegova partnera. Greenwald zajedno s Laurom Poitras i Guardianom istražuje opseg špijuniranja koje nelegalno provodi Američka agencija za sigurnost (NSA). Urednik Guardiana je također potvrdio da su dvojica "sigurnosnih stručnjaka" Vladina sjedišta za komunikacije (GCHO), britanske inačice američkog NSA, posjetili urede Guardiana u Londonu i u podrumu zgrade uništili kompjutore. Rusbridger u svom tekstu piše da je britanskim dužnosnicima kazao da će zbog "međunarodne suradnje" među novinarima i dalje biti medijima moguće koristiti prednosti zakonskih sustava koji nisu rigorozni. Greenwald je pak upozorio na eskalaciju napada na novinarstvo i proces prikupljanja informacija istaknuvši da čak i mafija ima etički kodeks prema kojemu su članovi obitelji isključeni kao mete napada. Velika Britanija iskoristila je ovlasti koje joj pruža zakon o borbi protiv terorizma i u nedjelju privela Greenwaldova partnera Davida Mirandu, ispitivala ga devet sati te zatim pustila. Britanske vlasti u utorak su priopćile da je njegovo privođenje bilo u skladu za zakonom.

PEKING

Sin svrgnutog kineskog političkog čelnika Boa Xilaija, kojeg uskoro čeka suđenje za korupciju, izjavio je da nije u vezi sa svojim roditeljima već 18 mjeseci te izrazio želju da se njegovu ocu pravedno sudi na suđenju koje počinje u četvrtak. Bo Guagua (25) istaknuo je u priopćenju objavljenom u utorak u New York Timesu da mu već godinu i pol dana odbijaju svaki kontakt kako s ocem tako i s majkom Gu Kailai, osuđenom u kolovozu 2012. zbog ubojstva na smrtnu kaznu s odgodom. "Samo mogu zamisliti uvjete njihova zatočenja na tajnim mjestima i kalvariju kroz koju prolaze u samoći", dodao je on u prvim javnim izjavama unazad gotovo godinu dana. Bo Xilai, bivši šef Komunističke stranke u Chongqingu, na jugozapadu zemlje, doživio je u proljeće 2012. spektakularan pad karijere nakon što je utvrđena umiješanost njegove supruge u ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka nakon što je posao dogovoren s njime propao. Suđenje Bou, koji je krajem srpnja optužen za mito, korupciju i zloporabu vlasti, počet će u četvrtak pred sudom Jinana. "Nadam se da će na suđenju otac imati mogućnost odgovoriti svojim klevetnicima i braniti se neometano", kazao je Bo Guagua.

TOKIO

Čak 300 tona visoko radioaktivne vode iscurilo je iz jednog od rezervoara japanske oštećene nuklearne centrale Fukushima, priopćila je u utorak tvrtka za održavanje nuklearke Tokyo Electric Power (Tepco). Kako se navodi u priopćenju, curenje radioaktivne vode iz rezervoara nije za sada zaustavljeno, otječe u tlo i stvara mala jezerca, no nije se razlila ka Tihom oceanu od kojeg je rezevoar udaljen oko 500 metara. Na 50 centimetara iznad tla izmjerena radioaktivnost iznosila je oko 100 milisiverta na sat, precizira isti izvor. Kada bi radnik bio izložen toj dozi radijacije u samo sat vremena akumulirao bi maksimalnu količinu radioaktivnosti koja je za japanske radnike dozvoljena u razdoblju od pet godina, objasnio je glasnogovornik Tepca Masayuki Ono na konferenciji za novinare. U istom se rezervoaru nalazi uskladišteno oko 670 tona radioaktivne vode, a svaka litra te vode sadrži oko 80 milijuna bekerela stroncija i drugih radioaktivnih elemenata koji oslobađaju beta zrake. Nuklearna centrala Fukushima pretrpjela je velika oštećenja tijekom potresa i tsunamija 2011. godine, kada su se tri nuklearna reaktora potpuno rastopila jer je prethodno uništen sustav za hlađenje.

MOSKVA

Rusi se u utorak bore protiv neviđenih poplava u područjima Dalekog istoka, dok su vlasti već evakuirale više od 23.000 osoba i pokušavaju spriječiti širenje epidemija. Zbog obilnih kiša od kraja srpnja, rijeka Amur na granici s Kinom izašla je iz korita kao i jedna od njezinih pritoka Zeja, dosegavši rekordne razine od 19. stoljeća. Tisuće kuća i hektari kultura u području Amura, Habarovskog i Primorja te autonomne židovske republike, malenog teritorija koji je Staljin osnovao za sovjetske Židove, poplavljeni su. Izvanredno stanje određeno je u utorak u području Magadana, objavilo je lokalno ministarstvo za izvanredna stanja. Broj evakuiranih osoba dosegao je 23.313 osoba, kazao je sa svoje strane u utorak posebni predstavnik saveznog okruga Dalekog istoka u Kremlju Viktor Išajev u priopćenju. U noći s ponedjeljka na utorak razina voda u Habarovskom skočila je za 16 centimetra na 6,73 metra, što predstavlja rekord od 1897., kazao je Jurij Varakin, dužnosnik ruske meteorološke agencije Rosgidromet. Ta bi razina, prema lokalnim vlastima, mogla do 28. kolovoza doseći 7,80 metara.

RIM

Papa Franjo će 30. rujna objaviti datum kanonizacije dvojice svojih prethodnika Ivana Pavla II. i Ivana XXIII., objavio je u utorak Vatikan, prenosi agencija Ansa. "Papa Franjo će 30. rujna objaviti datum kanonizacijskih svečanosti", objavio je kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca. Očekuje se da će Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. biti proglašeni svetima prije kraja godine, a kao najčešći datum spominje se 8. prosinca, blagdan Bezgrešnog začeća Djevice Marije. Poljski prelati htjeli su da to bude u listopadu, mjesecu u kojem se obilježava 35. godišnjica izbora Ivana Pavla II., ali vatikanski dužnosnici smatraju da je to prebrzo za organizaciju svečanosti, piše Ansa. Vatikan je početkom srpnja objavio da će ova dvojica papa biti proglašena svetima u isto vrijeme. Prethodno je Ivanu Pavlu II. (1978.-2005.) papa Franjo priznao drugo čudo. Prema pravilima Katoličke crkve, obično se za proglašenje svetim zahtijeva potvrda dva čuda. Drugo čudo koje se pripisuje Ivanu Pavlu II. medicinski je neobjašnjivo izlječenje žene iz Kostarike koja mu se molila za pomoć na dan njegove beatifikacije. Ivanu Pavlu II. je prvo čudo, izlječenje francuske redovnice, sestre Marie Simon-Pierre Normand, koja je imala Parkinsonovu bolest, prihvaćeno prije nekoliko godina što je omogućilo njegovu brzu beatifikaciju 1. svibnja 2011.

RIM

Stotine imigranata iskrcalo se u noći s ponedjeljka na utorak na Siciliju ili su zaustavljeni dok su se približavali njezinoj obali, objavila je obalna straža mornarice. Ukupno se oko 550 osoba na tri prenatrpana broda iskrcalo ili pokušalo iskrcati na sicilijansku obalu. Na jednom od brodova koji je pristao na plažu blizu Sirakuze, pedeset osoba potvrdilo je da su Sirijci. Većina imigranata koji su došli u Italiju zadnjih mjeseci pristiglo je iz subsaharske Afrike, a mnogo ih je prošlo kroz Libiju i u manjoj mjeri Tunis. Već se u ponedjeljak gotovo 350 migranata, među kojima Sirijci i Egipćani, iskrcalo na obale Sicilije u četiri plovila.

Zahvaljujući mirnom moru dolasci su se intenzivirali na jugu zemlje, posebice na Siciliji i Kalabriji. Prema informacijama talijanskog ministartva unutarnjih poslova, u Italiji je od kolovoza prošle godine do sada registrirano preko 24.000 ilegalnih imigranata. Papa Franjo posjetio je početkom srpnja Lampedusu kako bi molio za tisuće migranata koji su se utopili posljednjih godina pokušavajući se domoći talijanske obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙