FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 19. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAJEVO - Pelješki most neće se graditi, a za povezivanje šireg dubrovačkog područja s ostalim dijelom teritorija Hrvatske tražit će se rješenje koje je jeftinije, ustvrdio je ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić "da će se rješenje tražiti u skladu s onim što je predložila BiH, a što je na kraju i u interesu Hrvatske i BiH". Komentirajući odgodu dovršetka studije izvodljivosti o modelima povezivanja teritorija Hrvatske što ju je naručila Europska komisija kao i nagađanja da bi umjesto mosta najprihvatljivije rješenje mogao biti cestovni koridor, Hadžić je kazao kako je BiH to i ranije predlagala. Dodaje da Sarajevo neće praviti nikakve probleme Hrvatskoj, naravno uz ispunjavanje svih prethodnih uvjeta prema našoj zemlji". Opciju gradnje mosta za Pelješac drži preskupom i kaže da u EU niti u Hrvatskoj "nema tako neracionalnih osoba" spremnih ulaziti u gradnju neisplativog objekta. Ako bi se most ipak gradio, BiH će i dalje inzistirati na slobodnom i neometanom pristupu Neumskom zaljevu i teritorijalnim vodama BiH.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da će ovaj bosanskohercegovački entitet odvojiti od Bosne i Hercegovine političkim putem, a ne oružjem, izvijestili su u ponedjeljak tiskani mediji u BiH. Dodik je time odgovorio na nedavno upozorenje predsjedatelja BiH Predsjedništva Željka Komšića kako bi svaki pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH vodio u rat u kojemu bi i on osobno sudjelovao. "Za taj cilj (neovisnost) će se boriti generacije, ali samo političkim sredstvima, a ne oružjem kojim zvecka Komšić", rekao je Dodik u nedjelju navečer novinarima u Trebinju. Retorika Željka Komšića i drugih političara iz Sarajeva vodi Republiku Srpsku prema neovisnosti, tvrdi Dodik. Odbacio je mogućnost da srpska politika neovisnost Republike Srpske ostvari oružjem te upozorio kako postoje pokušaji dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara iz Sarajeva da ukinu institucije Republike Srpske. Tomu će se, ustvrdio je, suprotstaviti njegova stranka.

SARAJEVO - Profesoru Fakulteta islamskih znanosti (FIN) iz Sarajeva Rešidu Hafizoviću upućene su prijetnje smrću zbog njegova zagovaranja tolerancije između sljedbenika sunitske i šijitske struje u islamu, zbog čega je u ponedjeljak oštro reagirao bosnskoherceovački PEN centar i zatražio zaštitu za Hafizovića koji je njihov član. "Zapanjeni smo nečovječnom žestinom i mrakom koji širi poruka", navodi PEN. Osoba koja se predstavila kao Nejra Islamović ponudila je preko društvene mreže Facebook 20 tisuća dolara za Hafizovićevo ubojstvo uz naznaku da je spremna platiti i više "ukoliko ga se smakne sabljom". Ponuda je slijedila pošto je islamski magazin SAFF kritizirao Hafizovićev istup na lokalnoj televiziji u kojemu je kazao kako nema razloga za mržnju i netrpeljivost između šijita i sunita jer su i jedni i drugi sljedbenici islama i štovatelji iste svete knjige. Muslimani u BiH i u široj regiji gotovo su svi sljedbenici sunitskog islama, a suniti, prema procjeni, čine 85 posto muslimana u svijetu, dok su manjinski šijiti većinom koncentrirani u Iranu. Šijizam se u regiji proširio s jačanjem iranskog utjecaja tijekom rata u BiH kada je Iran gradio odnose s vlastima u Sarajevu pomažući ih vojno i financijski. Poglavarstvo Islamske zajednice u BiH oštro je osudilo takve prijetnje.

ZAGREB - Teroristi Al Kaide planiraju napade na europsku mrežu brze željeznice, objavio je njemački list Bild, pozivajući se na izvještaj američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Ta teroristička skupina navodno planira napade na vlakove i tunele te sabotaže željezničkih pruga i električne mreže kojom se opskrbljuje. Teroristički napadi na europsku željezničku mrežu bili su središnja tema telefonske konferencije nekoliko čelnika Al Kaide koju je presrela NSA, piše njemački list. Njemačke su vlasti zbog toga pojačale sigurnost na svojim željeznicama, dodaje Bild. Po američkim medijima, NSA je nedavno presrela telefonske razgovore čelnika Al Kaide Ajmana al-Zavahirija i još dvadesetak njezinih operativaca. To je nagnalo američke i vlasti nekih zapadnih zemalja da zatvore svoja veleposlanstva na Bliskom istoku početkom kolovoza zbog bojazni da prijeti velika teroristička akcija.

ZAGREB - Poplave u Pakistanu, u Kini i na Filipinima odnose žrtve, pričinjaju goleme materijalne štete i paraliziraju život i promet, javljaju u ponedjeljak mediji iz tih azijskih zemalja. U Pakistanu su poplave izazvane monsunskim kišama uzele 108 života i pogodile 300.000 ljudi u dva tjedna. Poplave u nekoliko kineskih pokrajina usmrtile su više od 70 osoba, a stotine tisuća stanovnika morale su biti evakuirane, prenosi agencija Xinhua u ponedjeljak. Manila, glavni grad Filipina, osvanuo je u ponedjeljak ujutro potpuno paraliziran olujnim kišama što je izazvalo poplave u nekoliko četvrti te prijestolnice s 12 milijuna stanovnika. Zatvorene su škole, prekinut je promet na poplavljenim cestama. Olujne kiše srušile su se tijekom vikenda i na poljoprivredna područja stotinama kilometra sjeverno od Manile, na glavnome otoku Luzon gdje je najmanje jedna osoba poginula, a dvije su proglašene nestalima.

Filipinima svake godine prođe dvadesetak ciklona i silovite oluje, a neke od njih znaju biti smrtonosne.

NEW DELHI - Indijski vlak usmrtio je najmanje 34 osobe koje su hodale prugom u ponedjeljak ujutro, nakon čega su putnici prosvjedovali i pretukli vozača, napali ostalo osoblje i zapalili vagone, prenose lokalni dužnosnici i mediji. Glasnogovornik indijskih željeznica Anil Saxena rekao je da su među poginulima hinduistički hodočasnici koji su izašli iz vlaka na postaji Dhamara, 180 kilometara istočno od Patne, glavnog grada države Bihar. Oko 40 osoba dnevno pogiba na vrlo razgranatoj, ali slabo održavanoj mreži indijskih željeznica kojom upravlja država i koja svakog dana preveze 18,5 milijuna ljudi. Prema službenim podacima iz 2012. godine gotovo 15.000 umire svake godine samo prelazeći prugu.

GIBRALTAR - Britanski ratni brodovi stigli su u ponedjeljak do Gibraltara na redovnu vježbu, usred prijepora Londona i Madrida oko prava na ribarenje u području oko te britanske enklave na Pirenejskom poluotoku. Iako su i španjolske i britanske i gibraltarske vlasti objavile da je dolazak brodova isplaniran mnogo prije nego što je buknuo postojeći spor, neki ga u španjolskoj javnosti smatraju provokacijom. Najnoviji spor, koji je odnose Španjolske i Britanije spustio na najnižu razinu zadnjih desetljeća, potaknut je krajem srpnja pošto je Gibraltar, bez prethodne najave, spustio na dno zaljeva betonske blokove kako bi stvorio umjetni greben koji će zaustaviti prolaz španjolskim ribarima. Vlada u Madridu najavila je ranije da kao protumjeru razmatra i uvođenje naknade od 50 eura za prelazak granice i zatvaranje španjolskog zračnog prostora za zrakoplove na letu za Gibraltar, a zaprijetila je i da će spor iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a. Službeni London je s druge strane zatražio da Europska komisija hitno pošalje promatrače na granicu kako bi se utvrdilo jesu li kontrole u skladu s pravilima EU-a.

KAIRO - Najmanje 24 policajca ubijena su u ponedjeljak u raketnom napadu na njihov konvoj na Sinaju, što je najsmrtonosniji atentat na sigurnosne snage zadnjih nekoliko godina u Egiptu, objavili su medicinski i sigurnosni izvori. Radikalni islamistički pokret osumnjičen je za taj napad izveden na dva policijska kombija koja su se kretala prema gradu Rafah na graničnom prijelazu prema Pojasu Gaze. Taj najsmrtonosniji napad na sigurnosne snage u regiji u zadnjih nekoliko godina dogodio se u vrijeme teške političke krize u Egiptu u kojem je proglašeno izvanredno stanje i koji je na rubu građanskog rata zbog sukoba između islamističke i svjetovne struje.

PRETORIJA - Suđenje južnoafričkoj olimpijskoj i paraolimpijskoj atletskoj zvijezdi Oscaru Pistoriusu za ubojstvo njegove djevojke Reeve Steenkamp zakazano je za 3. ožujka 2014., javlja u ponedjeljak Reuters. Pistoriusa (26), optužen je za ubojstvo s predumišljajem manekenke i djevojke Steenkamp u njegovu domu u Pretoriji na Valentinovo 14. veljače. Pretorius, međutim, tvrdi da je pucao u vrata kupaonice u samoobrani vjerujući da je u kuću ušao provalnik. Steenkamp je prostrijeljena u glavu, ruku i kuk i umrla je na licu mjesta. Saslušanje u ponedjeljak održano je na dan kada bi Steenkamp navršila 30 godina. Pistorius je u sudnici molio i brisao suze, a pratili su ga sestra Aimee i brat Carl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙