FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 17. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat

KAIRO - Džamija u središtu Kaira u kojoj su se bile zabarikadirale pristaše svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u subou popodne je ispražnjena, rekli su u agenciji AFP izvori iz snaga sigurnosti. Egipatske redarstvene snage u potpunosti su preuzele nadzor nad džamijom Al-Fath odakle je na pripadnike snage sigurnosti bila otvorena vatra, izvijestila je službena novinska agencija Mena. Egipat je suočen s "ratom koji vode snage ekstremizma" i suprotstavit će im se "sigurnosnim mjerama u okviru zakona", rekao je u subotu Mostafa Hegazy, savjetnik egipatskog prijelaznog predsjednika, izvijestila je agencija Reuters. U ovotjednim sukobima između snaga sigurnosti i pristaša Muslimanskog bratstva ovoga su tjedna ubijene stotine ljudi.

BURSA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u subotu je kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a, Europsku unije i Organizaciju islamske suradnje (OIC) kojima zamjera što su propustili osuditi represiju nad proislamskim prosvjednicima u Egiptu. "Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne može se više pogledati u ogledalo, toliko se stidi jer nije moglo osuditi ono što se događa u Egiptu", a "Isto to kažem za Organizaciju islamske suradnje i Europsku uniju", rekao je turski premijer. Članice Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak su poručile da "sve strane u Egiptu trebaju pokazati maksimalnu suzdržanost". "Oni koji odšute događaje u Egiptu svojom šutnjom odobravaju pokolje", rekao je Edrogan i optužio međunarodnu zajednicu za nečinjenje.

BERLIN - Kandidat socijaldemokrata za njemačkog kancelara Peer Steinbrueck obećao je u subotu u Berlinu, na proslavi 150. godišnjice stranke minimalnu plaću za cijelu zemlju i pravedniju Njemačku ako pobijedi na rujanskim izborima i postane kancelar. "Sloboda, pravda, solidarnost. Zbog tih vrijednosti želim postati kancelar", rekao je Steinbrueck obećavši "novi polet za Njemačku" i minimalnu plaću koja bi bila jednaka u cijeloj zemlji. Takva plaća "ne samo da je socijalno pravedna, već i gospodarski opravdana, jer stvara kupovnu moć", rekao je i zauzeo se za to da Njemačka postane zemlja u kojoj svi rade zajedno. "Štednja, štednja i samo štednja ne može izvući države (iz krize eurozone) i njihovih teškoća", rekao je. Najstarija njemačka politička stranka SPD u anketama stalno zaostaje za konzervativcima kancelarke Angele Merkel, a proslava rođendana stranke uz 200.000 ljudi i niz glazbenih izvođača bila je prigoda da prije parlamentarnih izbora 22. rujna oživi kampanju obilježenu nizom gafova samoga Steinbruecka.

BENGAZI - Slabija eksplozija uzdrmala je u subotu egipatski konzulat u libijskom gradu Bengaziju. Od eksplozije su pukla prozorska stakla na zgradi konzulata i susjednim zgradama, a jedan od policijaca na mjestu događaja je rekao da je u eksploziji, koju je izgleda izazvala manja bomba skrivena u poslovnoj torbi, ozlijeđen jedan pripadnik egipatskog osiguranja. Najmanje je pet automobila oštećeno, rekao je jedan svjedok za Reuters. Policija je zatvorila područje i prikuplja dokaze.

MOSKVA - Više od 17.000 osoba evakuirano je zbog poplava koje su izazvale velike štete na ruskom Dalekom istoku, a evakuacija bi mogla obuhvatiti i 100.000 stanovnika, izjavio je u subotu ruski ministar za regionalni razvoj Viktor Išajev. Stanje prirodne katastrofe proglašeno je u regijama Amur i Habarovsk koje su najviše pogođene poplavama što traju mjesec dana te su za evakuaciju angažirane vojne snage. Više od 17.000 stanovnika već je evakuirano iz poplavljenih kuća i "u najgorem slučaju predviđamo evakuaciju 100.000", rekao je Išajev, a ruske vlasti upozoravaju kako je najvažnije izbjeći žrtve. Lani su poplave u isto doba godine u Krimsku na jugozapadu Rusije izazvale smrt 172 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙