FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici ubili su u subotu najmanje 11 osoba, uključujući i civile, u napadu na nadzornu točku na zapadu grada Homsa koji su državni mediji opisali kao pokolj. Većina ubijenih bili su kršćani, rekli su aktivisti i stanovnici. Neki su bili pripadnici Nacionalne obrambene vojske, milicije koja se bori uz vojsku predsjednika Bašara al-Asada, a drugi su bili civili, rekli su. Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su pobunjenici napali nadzornu točku i ubili pet boraca milicije i šestero civila, među kojima i dvije žene. Opservatorij tvrdi da su i pobunjenici pretrpjeli gubitke.

BERLIN - Direktor Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn) Ruediger Grube ispričao se u subotu zbog kaosa u željezničkom prometu u Mainzu, na zapadu zemlje, do kojeg je došlo zbog manjka osoblja, javlja u subotu AFP. U razgovoru za tjednik Welt am Sonntag, Grube je kazao da se "to što se dogodilo u Mainzu više ne smije ponoviti". "Iskreno se ispričavam zbog nastalih problema ", rekao je Grube i objasnio da je to zastoja došlo zbog manjka skretničara. Deutsche Bahn će zajedno sa sindikatima proučiti gdje su potrebe za osobljem najhitnije.

KAIRO - Sin čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Badiea ubijen je u Kairu tijekom "Dana gnjeva" u petak, prosvjeda protiv egipatske vlade koju podržava vojska, izvijestila je stranka Muslimanskog bratstva Sloboda i pravda. Stranka je na svojoj stranici na facebooku izvijetsila da je 38-godišnji Ammar Badie preminuo od rane od metka koju je zadobio kada je sudjelovao u prosvjedima na trgu Ramses. Nije poznatao gdje se nalazi čelnik Bratstva Mohamed Badie. On je optužen za poticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebao bi početi 25. kolovoza. Smrt njegovg sina dogodila se nakon što je u prosvjedima prošlog tjedna ubijena kći Mohameda El-Beltagija, višeg dužnosnika Bratstva.

HERAT - Sedamnaest civila ubijeno je u petak i subotu u trima napadima talibana u Afganistanu, objavljeno je u subotu iz službenog izvora, dok ti podaci govore o sve većoj nesigurnosti za civile u toj zemlji koju se spremaju napustiti međunarodne snage. U pokrajini Herat, talibani su tijekom noći napali logor u kojem su spavali radnici koji grade cestu za državnu tvrtku, usmrtivši njih devet. "Talibani su napali logor, smješten na cesti između Herata i Badghisa, dok su radnici spavali", izjavio je glasnogovornik policije te pokrajine. U pokrajini Helmand eksplodirao je kamionet koji je naišao na bombu a prevozio je civile, među kojima žene i djecu, koji su putovali u središte pokrajine Laškar Gah.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za infrastrukturu Samo Omerzel zanijekao je da je s predstavnicima T-Hrvatskog telekoma razgovarao o skorašnjoj privatizaciji Telekoma Slovenije, no potvrdio je da se računa na interes Deutsche Telekoma. Na pitanje jesu li točne vijesti da se nedavno tajno sastao s predstavnicima T-Hrvatskog telekoma čiji je vlasnik Deutsche telekom, Omerzel je za ljubljanski "Dnevnik" od subote izjavio da postupci vezani uz prodaju državnog udjela u slovenskom operateru nisu u njegovoj nadležnosti i da na tu temu s predstavnicima T-Hrvatskog telekoma, koje inače poznaje, nije razgovarao. "No, nije tajna da je Deutsche telekom ponovno jedan od ozbiljnih potencijalnih kupaca", dodao je Omerzel.

SARAJEVO - Film "Obrana i zaštita" u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, kojega je režirao Bobo Jelčić, otvorio je u subotu natjecateljski dio programa 19. sarajevskog filmskog festivala (SFF), u kojemu će se za najbolji igrani film natjecati sa još osam ostvarenja iz jugoistočne Europe. Jelčićev film, koji je i ukupni pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli, u Sarajevu je imao regonalnu premijeru, a već na novinarskoj projekciji tijekom dana dvorana u kojoj je prikazivan bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Na konferenciji za novinstvo Jelčić i svi glumci koji sudjeluju u filmu dobili su pohvale, a sam redatelj kazao je kako je film nastao iz njegove potrebe da se analizira stanje u Mostaru u kojemu neka vrsta tranzicije traje još od završetka rata.

SARAJEVO - Neeksplodiranu zrakoplovnu bombu velike razorne moći iskopali su u subotu u novom dijelu Sarajeva radnici koji du izvodili pripremne radove za gradnju podzemne garaže, potvrdila je lokalna policija. Policija je priopćila kako je obavjest o pronađenoj bombi dobivena u prijepodnevnim satima, a odmah nakon toga poduzete su mjere zaštite te pozvane pirotehničke ekipe i angažirana civilna zaštita kako bi se bomba uklonila. S obzirom da je pronađena duboko ispod tla, pretpostavlja se kako je rječ o bombi iz Drugog svjetskog rata.

RIM - U sudaru gondole i vaporetta, broda javnog venecijskog prijevoza, u subotu nešto prije podneva poginuo je njemački turist a njegova kći teško ozlijeđena, izvijestila je agencija ANSA. Njemački turist se nalazio na gondoli zajedno sa suprugom i troje djece, a nesreća se dogodila u blizini mosta Rialto uslijed manevra vaporetta koji je, po prvim informacijama, udario gondolu izbjegavajući gust promet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙