FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja iz svijeta do 15,30 sati

KAIRO

Najmanje četiri islamistička prosvjednika i jedan policajac ubijeni su u Egiptu u petak u sukobima snaga reda i pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. U Ismailiji, na Sueskom kanalu, policija je ubila najmanje četvoricu prosvjednika. Vlada je odobrila oštrije mjere za kršenje zakona, kao i otvaranje vatre na nasilne prosvjednike koji napadaju snage reda ili vladine institucije, što je događaj bez presedana u Egiptu. U Kairu je jedan policajac ubijen iz zasjede nakon što je vojska blokirala dvije glavne prometnice prije 'marša gnjeva' na koji je pozvalo Muslimansko bratstvo dva dana nakon krvavog obračuna vojske s islamistima, u kojima je poginulo preko 600 ljudi. Pucnjevi iz automatskog oružja odjekuju u petak u više raznih četvrti glavnog grada Kaira. U gradu Tanta policija je suzavcem rastjerivala islamističke prosvjednike, navele su službe sigurnosti. Nakon molitve sredinom dana, povorke su krenule iz brojnih džamija u zemlji, posebice u Kairu gdje je masa krenula na Trg Ramzes, u središtu grada, na kojem su vojnici i specijalne policijske snage te brojni policajci u civilu. Diljem zemlje je u srijedu poginulo oko 600 ljudi, a ranjeno njih oko 3.000, uglavnom u krvavom rastjerivanju Mursijevih pristalica u Kairu. Muslimansko bratstvo je pozvalo svoje pristaše da nakon izlaska iz džamija "mirno" krenu na prosvjede prema Trgu Ramzes. Egipatska vojska i policija oštro će se obračunati s bilo kakvim kršenjem zakona, objavila je u petak državna televizija uoči prosvjeda zbog prekjučerašnjeg krvavog obračuna s prosvjednicima.

RIM

Talijanska vlada je u petak upozorila svoje državljane da ne putuju u Egipat i pozvala talijanske turiste koji se nalaze u egipatskim ljetovalištima da ne odlaze na izlete. "Savjetujemo im da izbjegavaju izlete izvan turističkih odredišta i posebice gradove", navelo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internet stranici. "Ne preporučamo putovanja na sjever Sinaja gdje vladaju vrlo slabe sigurnosne prilike", precizira se u priopćenju. Prema mjesnim touroperatorima na koje se poziva talijanska agencija Ansa, oko 19.000 Talijana nalazi se u egipatskim turističkim odredištima, što je za 5.000 više nego prošlog tjedna. U utorak je predsjednik saveza touroperatora Fiavet, Fortunato Giovannoni, izrazio žaljenje zbog pada od 80 posto talijanskih turista u Egiptu i čak 85 posto u Kairu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izazvano političkom nestabilnošću posljednih mjeseci. Njemački touroperater TUI Germany objavio je da otkazuje sva putovanja u Egipat do 15. rujna nakon što je njemačko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo svoje građane da ne idu na putovanja u turistička odredišta na Crvenom moru. TUR Germany, koji je dio najvećeg europskog touroperatera TUI Travel, priopćilo je da turisti koji se već nalaze na Crvenom moru mogu nastaviti svoje ljetovanje ili ako žele da mogu zatražiti od svog turističkog predstavnika raniji odlazak. Prema navodima tog touroperatera, u njegovu aranžmanu trenutno na Crvenom moru boravi 6.000 turista. Dodaje se također da u tom dijelu Egipta nema nikakvih nemira.

ŽENEVA

Tisuće sirijskih izbjeglica ušlo je u četvrtak u regiju Kurdistana na sjeveru Iraka, iskoristivši mogućnost prelaska preko novog mosta duž inače uglavnom zatvorene granice, objavilo je u petak Visoko povjerenstvo za izbjeglice UN-a (UNHCR). Između 5.000 i 7.000 izbjeglica slijedilo je prvu skupinu od 750 ljudi koji su prešli pontonski most preko rijeke Tigris u mjestu Pešhabur. "Tisuće Sirijaca prešlo je iznenada i masovno u sjeverni Irak u četvrtak", kazao je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards. Većinom se radi o obiteljima sa ženama, djecom i starijim osobama, koji dolaze uglavnom iz grada Alepa, Hasakeha i drugih ratom pogođenih područja Sirije gdje su borbe prerasle u građanski rat koji sad ulazi u treću godinu i koji je već natjerao 2 milijuna izbjeglica iz Sirije da potraže sigurnost izvan zemlje. U Iraku je već registrirano preko 150.000 izbjeglica iz Sirije, pokazuju podaci UNHCR-a, koji je pozvao Siriji susjedne zemlje da ostave svoje granice otvorenima kako bi Sirijci mogli potražiti međunarodnu zaštitu. Granica između Sirije i Iraka bila je uglavnom zatvorena otkako su kurdske regionalne vlasti zatvorile prijelaz 19. svibnja. Po podacima UNHCR-a, u Libanonu se nalazi 684.000 sirijskih izbjeglica, 516.000 ih je u Jordanu, 434.000 u Turskoj, blizu 160.000 u Iraku i 107.000 u Egiptu.

JERUZALEM

Izraelski predsjednik Shimon Peres odbacio je u petak optužbe libanonskog predsjednika Michela Sleimanea koja je optužio Izrael da stoji iza atentata izvedenog u četvrtak u predgrađu Bejruta, uporištu snažnog prosirijskog pokreta Hezbolah. "Iznenađen sam što je libanonski predsjednik ponovno rekao da je Izrael odgovoran za atentat. Zašto optužuje Izrael dok Hezbolah razbija Libanon i ubija ljude u Siriji bez odobrenja libanonske vlade ?" kazao je Peres prema riječima njegova glasnogovornika. Hezbolah, saveznik sirijskog režima, bori se na strani sirijske vojske protiv pobunjenika u Siriji. "Izrael nema nikakve veze sa stanjem u Libanonu", dodao je predsjednik Peres tijekom susreta u Jeruzalemu s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom. Najmanje 22 osobe su poginule, a više od 300 je ozlijeđeno u četvrtak u snažnoj eksploziji autobombe u uporištu Hezbolaha na jugu Bejruta. Predsjednik Sleimane je rekao da napad nosi "obilježja Izraela", zakletog neprijatelja Hezbolaha. U četvrtak je jedna potpuno nepoznata skupina preuzela odgovornost za taj napad u ime sunitske organizacije, u video snimci čija vjerodostojnost još nije potvrđena.

LJUBLJANA

Zbog lančanog naleta više vozila u tunelu Karavanke taj tunel između Slovenije i Austrije zatvoren je u petak popodne za promet u oba smjera, a na slovenskoj strani nastala je višekilometarska kolona vozila, objavio je slovenski centar za prometne informacije. Po prvim informacijama, u sudaru nema ozlijeđenih. Zbog gustog prometa mogući su veći zastoji na autocesti prema Karavankama pa se vozačima osobnih vozila preporučuje da za ulazak u Austriju koriste nekadašnji granični prijelaz Radeče, te prijelaze Korensko sedlo i Ljubelj.

MOSTAR

Općinske vlasti u Neumu osudile su u petak uništavanje hrvatskoga grba na malenome poluotoku koji stvara Neumski zaljev najavivši da će ga ponovno obnoviti. U noći na petak nepoznati počinitelji su bijelom bojom na mjestu crveno-bijelog grba sa šahovskim poljima nacrtali bijelo srce. Načelnik Neuma Živko Matuško osudio je za lokalne medije ovaj potez opovrgavajući neke navode da se radi o potezu općinskih vlasti. "Gradske vlasti to nisu odobrile i ponovno ćemo vratiti grb Herceg-Bosne. Taj grb će se ponovno nalaziti na istome mjestu", rekao je Matuško. Povijesni hrvatski grb nalazi se dugi niz godina na malenome poluotoku u neumskome akvatoriju. Dio hrvatskih medija ovaj je potez ocijenio provokacijom, a bošnjački pak mediji navode da su aktivisti ovim činom htjeli poručiti da su svi dobrodošli u Neum bez obzira na nacionalnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙