FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KAIRO

Egipatsko ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak navečer da je ukupan broj poginulih u sukobima diljem Egipta u srijedu porastao na 638, dok je gotovo 4000 ljudi ranjeno. Sukobi su počeli u srijedu u zoru kad je policija pokrenula akciju uklanjanja dvaju prosvjednih kampova na trgovima u Kairu koje su uspostavile pristaše islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, prvoga demokratski izabranog egipatskog čelnika kojega je vojska svrgnula 3. srpnja. Egipatski dužnosnici kazali su da je najviše poginulih, 228 osoba, bilo na trgu Raba al-Adaviji, glavnom mjestu okupljanja promursijevih pristaša u posljednjih mjesec i pol dana. Na drugom trgu u Kairu na kojemu su se okupljali pristaše svrgnutog predsjednika ubijeno je 90 osoba. Vlasti su objavile da su u sukobima ubijena 43 pripadnika snaga sigurnosti.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pozvale su u četvrtak svoje građane da napuste Egipat a one koji su imali namjeru tamo putovati da odgode svoj put zbog vala nasilja koji je pogodio tu zemlju. "State Department upozorava američke građane da trebaju odgoditi put u Egipat a one koji žive tamo da ga trebaju za sada napustiti zbog socijalnih i političkih prilika", kaže se u priopćenju konzularnog odjela američkog ministarstva vanjskih poslova. Istodobno, SAD su u četvrtak objavile kako će preispitati pomoć Egiptu "u svim oblicima" nakon što je američki predsjednik Barack Obama otkazao zajedničke vojne vježbe s Egiptom, predviđene za rujan, kao odgovor na krvavi obračun egipatskih snaga sigurnosti s prosvjednicima.

TEHERAN

Iranski parlament izglasovao je u četvrtak, nakon četverodnevne rasprave, povjerenje 15 od 18 ministara koje je predložio novi umjereni predsjednik Hasan Rohani, objavio je predsjednik parlamenta Ali Larijani u izravnom televizijskom obraćanju. U govoru pred parlamentom u ponedjeljak, Rohani je rekao da su njegovi prioriteti rješavanje gospodarske krize i pitanje kontroverznog iranskog nuklearnog programa, kako bi se ukinule sankcije zapadnih zemalja koje su pogodile iransko gospodarstvo. Kandidati za ministra obrazovanja, ministra znanosti, istraživanja i tehnologije te ministra sporta i mladih nisu dobili potporu parlamenta u kojem dominiraju konzervativci. Na sjednici se glasovalo o svakom pojedinom ministru, a ne o vladi u cjelini koja odmah počinje s radom.

BEJRUT

Dvadeset osoba je poginulo, a 120 ozlijeđeno u četvrtak snažnoj eksploziji autobombe u uporištu Hezbolaha na jugu Bejruta, objavio je Reuters pozivajući se na očevice i bolničke izvore, dok su libanonski dužnosnici potvrdili smrt 16 osoba. Atentat, sličan onome od prije mjesec dana kada je u istoj četvrti poginulo 50 ljudi, dogodio se uslijed povišenih vjerskih napetosti zbog intervencije šijitskog Hezbolaha protiv sunitskih pobunjenika u građanskom ratu u Siriji. Sunitska islamistička skupina Brigade Aisha preuzela je odgovornost za napad i najavila nove akcije protiv Hezbolaha.

SARAJEVO

Bosanski Srbin Aleksandar Cvetković izručen je u četvrtak kasno navečer iz Izraela pravosudnim vlastima Bosne i Hercegovine, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH. U priopćenju državnog tužiteljstva koje je tim povodom objavljeno u Sarajevu stoji kako će za Cvetkovića odmah biti zatraženo određivanje mjere pritvora kao i da će protiv njega biti podignuta optužnica za sudjelovanje u genocidu. Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnikom 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba i tereti ga se da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice nakon pada te enklave u srpnju 1995. godine. Cvetković je izravno osumnjičen da je osobno pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog voda, zajedno s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda sudjelovao u ubojstvu više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu 16. srpnja 1995. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙