FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje hrvatskim državljanima da u Egipat putuju samo u slučaju nužde, uz izuzetak turističkih odmarališta na Crvenom moru. "Zbog učestalih prosvjeda i nemira, preporučamo da se u Egipat putuje samo u slučaju nužde", kaže se u novoj preporuci MVEP-a i dodaje da su jedini izuzetak turistička odmarališta na Crvenom moru. MVEP sugerira da se pozorno prati razvoj situacije u Egiptu i da se predvidi mogućnost napuštanja zemlje u slučaju ozbiljne eskalacije sukoba. Najmanje 43 prosvjednika je ubijeno u srijedu u Kairu u policijskoj operaciji rastjerivanja pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. Oporbeno Muslimansko bratstvo sa svoje strane govori o više od 250 mrtvih i osam tisuća ranjenih, ali taj podatak nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora. Policija je uz pomoć vojske ujutro izvršila napad na dva kairska trga na kojima su više od mjesec dana bile utaborene Mursijeve pristaše.

BERLIN

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je u srijedu "sve političke snage" u Egiptu da spriječe eskalaciju nasilja. "Pozivamo sve političke snage da spriječe eskalaciju nasilja. Tražimo od svih stranaka trenutačni povratak političkom procesu", rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare u Berlinu.

MUMBAI

U eksploziji na indijskoj vojnoj podmornici u noći na srijedu u luci u Mumbaiju još uvijek nepoznat broj osoba poginuo je ili je ozlijeđen, što je veliki udarac mornarici te zemlje koja nastoji osuvremeniti staru opremu. Indijski ronioci očajnički pokušavaju doprijeti do 18 mornara zarobljenih u podmornici Shindhurakshak, ali zasad još uvijek ne uspijevaju otvoriti njezine poklopce. Nakon eksplozije podmornica je djelomično potopljena, nagnuta pod morem na svoju prednju stranu i svi su otvori zatvoreni. Do eksplozije je došlo ubrzo nakon ponoći u brodogradilištu u Mumbaiju gdje je plovilo na dizel i električni pogon bilo na doku, izjavio je vojni glasnogovornik. Među 18 zarobljenih članova posade najmanje su trojica časnika.

SEUL

Sjeverna i Južna Koreja zaključile su u srijedu sporazum o ponovnom otvaranju međukorejskog industrijskog kompleksa Kaesong, zatvorenog od travnja tijekom visokih napetosti na poluotoku, objavio je Seul. "Zaključen je sporazum u pet točaka", rekao je jedan dužnosnik ministarstva ujedinjenja ne preciziravši sadržaj sporazuma, postignutog nakon sedmog susreta sjevernokorejskih i južnokorejskih dužnosnika.

Prethodnih šest sastanaka bili su neuspješni. Obje Koreje tvrdile su da žele ponovno otvoriti tu industrijsku zonu koju financira Seul, a smještena je sa sjevernokorejske strane, ali su si prebacivali odgovornost za njezino zatvaranje. Sjeverna Koreja je u travnju povukla svojih 53.000 zaposlenika iz 123 tvornice u tom području navodeći kao razlog vojnu napetost i neprijateljstvo Juga.

NAIROBI

Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) objavila je u srijedu da se zbog sigurnosnih razloga povlači iz Somalije nakon 22 godine nazočnosti u toj zemlji koja je stalnom građanskom ratu. MSF, jedna od rijetkih nevladinih organizacija još nazočna u Somaliji, danas je najavila zatvaranje svih svojih programa u toj zemlji, prema priopćenju objavljenom u Nairobiju. "Ta je odluka donešena nakon teških napada na ekipe u ozračju u kojemu su civilne vlasti dozvoljavale i čak podržavale ubojstva, otmice i napade na humanitarne djelatnike", stoji u priopćenju. Povlačenje MSF-a veliki je udarac za vladine napore da uvjeri Somalijce i strane donatore kako se sigurnosno stanje u zemlji popravlja unatoč nastavku islamističke pobune.

BIRMINGHAM

Golemi teretni zrakoplov tvrtke UPS srušio se u srijedu kod zračne luke u Birminghamu u američkoj saveznoj državi Alabami, pri čemu su poginuli pilot i kopilot, objavio je gradonačelnik toga grada. "Mogu potvrditi da su poginuli u padu zrakoplova", rekao je gradonačelnik William Bell. Požar, koji je nakon pada zrakoplova izbio u tom rijetko naseljenom području, pod kontrolom je, dodao je Bell ističući kako nema drugih žrtava. Zrakoplov Airbus A300 transportne tvrtke UPS, na letu iz Louisvillea u Kentuckyu prema Birminghamu srušio se u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

LONDON

Televizijski snimatelj Sky Newsa ubijen je vatrenim oružjem u Egiptu tijekom nasilja u kojem je u srijedu u Kairu smrtno stradalo više desetaka ljudi, objavio je britanski informativni kanal. Snimatelj Sky Newsa Mick Deane je ubijen vatrenim oružjem u srijedu ujutro u Egiptu, naveo je Sky News i dodao da je taj šezdesetogodišnjak otac dvoje djece. Petnaest godina je radio za Sky News.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙