FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ŽUPANJA - Poljoprivredni proizvođači koji okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) od srijede prosvjeduju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sinoć su traktorima blokirali promet državnom cestom Vinkovci-granični prijelaz Županja, nedaleko graničnog prijelaza, potvrdio je Hini predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac. "Ne možemo više. Ovo je cirkus što se događa s nama seljacima u ovoj državi. Povlačenja više nema. Razočarani smo neuspješnim pregovorima s ministrom Tihomirom Jakovinom", kazao je Pokrovac. Dodao je da ga više ne zanimaju nikakvi pregovori, već traži da Vlada ispoštuje seljačke zahtjeve. Podsjetio je da je među njima i zahtjev za ostavkom ministra Tihomira Jakovine kojega, kako je kazao, seljačke udruge smatraju najlošijim ministrom poljoprivrede. Seljaci također traže isplatu zaostalih poticaja, a jedan od razloga nezadovoljstva među poljoprivrednim proizvođačima je i otkupna cijena pšenice za čiji kilogram je ratarima ponuđeno 1,05 kuna. "Nećemo se zaustaviti. Proširujemo od sutra prosvjede na još nekoliko punktova, a spremamo se i za blokadu silosa", najavio je Pokrovac. Informaciju o blokadi prometnice koja povezuje Vinkovce i Tuzlu (BiH) kod graničnog prijelaza Županja potvrdila je sinoć i vukovarsko-srijemska policija. Prema riječima glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića, promet prema graničnom prijelazu Županja preusmjerava se preko grada Županje alterantivnim pravcima, te se odvija otežano.

ZAGREB - Višesatni sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u Zagrebu završio je jučer bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza. Predsjednik HPK Matija Brlošić izjavio je nakon sastanka kako je ministar zatražio "time-out" do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić. Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Budući da na sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nije postignut nikakav dogovor, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo sinoć je u Osijeku izjavio da su slavonski seljaci odlučili krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te još na nekoliko prosvjednih punktova u kontinentalnim županijama.

ZAGREB - Voda u zagrebačkim fontanama nije namjenjena za kupanje niti se radi o vodi za piće, poručili su iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", napominjući kako se ljudi u fontanama kupaju na vlastitu odgovornost. Voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda Sonja Tolić izjavila je Hini kako, budući da voda u zagrebačkim fontanama nije namjenjena kupanju niti je za piće, ispitivanje njene zdravstvene ispravnosti ne podliježe zakonskoj regulativi, kao što je to, primjerice, slučaj kod bazena. Kazala je i da se zdravstvena ispravnost vode u fontanama, ukoliko je riječ o vodi iz centralnog vodoopskrbnog sustava, kontinuirano provodi prema programu monitoringa, tri puta tjedno. Premda ima izuzetaka, većina fontana u središtu grada ima vodu iz vodovoda. Zbog visokih temperatura ovoga ljeta u Zagrebu, neki su građani, pretežito mlađe dobi, odlučili osvježenje potražiti u zagrebačkim fontanama, a čini se kako je za kupanje i osvježavanje najpopularnija postala nova "Bandićeva" fontana na Trnju, u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

ZAGREB - Strani turisti u hrvatskom turizmu tradicionalno ostvaruju više od 90 posto ukupnih dolazaka i noćenja pa je tako bilo i u srpnju i prvih sedam mjeseci ove godine, a s obzirom na pad broja domaćih turista zadnjih godina stranci i najviše pridonose ukupnim porastima turističkog prometa. Po prvim podacima HTZ-a, u sedam mjeseci ove godine stranih je gostiju bilo blizu 4 posto više, a njihovih noćenja 3,3 posto više. Porast turističkog prometa odnosno noćenja u sedam je mjeseci ostvaren s većine europskih tržišta, iz Austrije, Belgije, Francuske, Nizozemske, Poljske, Velike Britanije, Češke, ali i s dalekih tržišta poput SAD-a i Kanade. Najbrojniji su i ove godine ipak turisti iz Njemačke koji su u dolascima i noćenjima zadržali otprilike lanjsku razinu, dok se primjerice s još jednog važnog tržišta za hrvatski turizam, iz Italije bilježi očekivan pad zbog krize u toj zemlji, ali manji nego u nekim drugim turističkim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙