FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu otvoren "Lokalni volonterski centar VolonterKA"

KARLOVAC, 6. kolovoza 2013. (Hina) - Od danas karlovačka udruga Carpe diem ima "Lokalni volonterski centar VolonterKA", a u narednih godinu dana, u sklopu projekta koji se zove "Biraj, uživaj, volontiraj" otvorit će još dva centra, u Slunju i Ogulinu, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u Centru za mlade Grabrik, u kojem će volonterski centar i djelovati.

Aleksandra Podrebarac, predsjednica Carpe diema, Udruge za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, posebno je naglasila da je Europska komisija u sklopu svojih mjera za poticanje zapošljavanje mladih propisala da se od 1. siječnja 2014. u zemljama Europske unije kod zapošljavanja kao radno iskustvo prizna i volnterski rad. Time se potiče i mobilnost, odlazak mladih na volontiranje vezano za njihovo osnovno zanimanje, da bi im se to priznalo u radno iskustvo kod kasnijeg traženja zaposlenja.

Podrebarac je, pobrojavši predstojeće aktivnosti na poticanju volonterizma i podizanju položaja volontera u Karlovačkoj županiji, posebno najavila „Festival volonterizma“ koji će se održati u Karlovcu 21 rujna.

S tiskovne je konferencije upućen poziv svima koji žele kandidirati nekog za nagradu "naj volontera godine", ali i za izbor "najbolje fotografiju na temu volontiranja", da to učine što prije. Prijave bi trebale sadržavati i opis volonterskog rada na koji se kandidatura odnosi, a poželjan je i opis što je kandidiranim volonterima iskustvo volontiranja značilo i na koji je način promijenilo njih same i zajednicu u kojoj su radili.

Slijedi izrada baze volontera u Karlovcu, Slunju i Ogulinu, edukacija o vođenju i organiziranju volonterskih akcija, kao i provođenje kampanje "Time Banking“ o zamjeni volonterskih sati za kupone usluge.

"Time Banking" znači da će volonteri i dalje raditi bez novčane naknade, ali da fond svojih radnih sati mogu zamijeniti za neku uslugu ili proizvod onih kojima su volontiranjem pomogli. Za tu je svrhu kreiran sustav kupona zvan "one time credit".

Voditeljica karlovačkog "Lokalnog volonterskog centra" Ivana Zlojo kazala je da će se ove aktivnosti promoviranja voluntarizma i podizanje položaja volontera u lokalnoj zajednici provoditi u narednih godinu.

Projekt "Biraj, uživaj, volontiraj" s 99.240 kuna financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a Festival volontiranja podržava sa još 3.000 kuna grad Karlovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙