FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: gradnja centra za konverziju podataka Državne geodetske uprave

VINKOVCI, 18. srpnja 2013. (Hina) - Projekt centra za konverziju podataka Državne geodetske uprave u Vinkovcima, koji bi se trebao početi graditi idućega tjedna u vinkovačkoj Glagoljaškoj ulici, a financira se s 1,8 milijuna kuna zajma Svjetske banke, predstavljen je na konferenciji za novinare u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima.

Govoreći o važnosti tog projekta, ravnatelj Državne geodetske uprave Danko Markovinović istaknuo je kako je interes geodetske uprave da se digitalizira sva arhivska građa u njezinu posjedu te da se tako državi i građanima olakša poslovanje.

Po njegovim riječima, sustav digitalnog arhiva u skladu je s jednim od prioriteta Vlade Republike Hrvatske o uspostavi djelotvorne i učinkovite državne uprave koja će zadovoljiti potrebe građana i gospodarstva te pridonijeti općem razvoju Republike Hrvatske.

Državna geodetska uprava radi na izradi novog zakona koji bi građanima trebao skratiti administrativne postupke, rekao je Markovinović i dodao kako je primjer da se zaista počinju brinuti o vlastitom geoprostoru i legalizacija nezakonito izgrađenih objekata. Istaknuo je kako ga žalosti kada čuje kako je legalizacija skupa, što, po njegovu mišljenju, nije točno.

Predstavljajući projekt vinkovačkog centra za konverziju podataka Državne geodetske uprave, pročelnik vukovarskoga Područnog ureda za katastar Ivica Ivšić objasnio je da je riječ o jednom od tri takva centra u Hrvatskoj.

Najveći centar je u Glini i u njemu će se digitalizirati oko 50 posto arhivske građe Državne geodetske uprave, a u vinkovačkome i splitskom centru po 25 posto. To je ukupno oko 50 milijuna katastarskih i drugih dokumenata koje je potrebno skenirati kako bi se prebacili u digitalni oblik, zašto će najvjerojatnije biti potrebno više od predviđenih deset godina, rekao je Ivšić.

Na konferenciji za novinare bili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić i ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja Danijel Petković, koji je s ravnateljem Državne geodetske uprave Dankom Markovinovićem potpisao ugovor o zaštitnim arheološkim istraživanjima na mjestu na kojem će se graditi centar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙