FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mlade rode puštene na slobodu u Lonjskom polju

SISAK, 30. srpnja 2013. (Hina) - U Parku prirode Lonjsko polje danas je na slobodu pušteno osam mladih bijelih roda, od kojih se tri u svibnju izleglo u zagrebačkom Zoološkom vrtu, a pet ih je iz Centra za zbrinjavanje divljih životinja, gdje im se roditelji nalaze na oporavku.

Budući da su se mlade ptice već osamostalile, stručnjaci su procijenili kako se za manje od mjesec dana stignu pripremiti za seobu na jug s drugim rodama.

Nakon što su mlade rode puštene iz kaveza, većina ih je poletjela u krug iznad pašnjaka, a potom se izgubile u prostranstvu Lonjskoga polja. Tek su tri rode s nepovjerenjem duže promatrale okolinu, a potom se priključile drugim rodama.

"O tri mlade rode koje su su se izlegle u našem ZOO-u dosad su brigu vodili njihovi roditelji. Sada su već dovoljno odrasle da žive samostalno. Dosad smo u osam navrata na taj način u prirodu pustili 24 mlade rode. Sve su prstenovane, pa stručnjaci mogu pratiti njihovo kretanje. Tako je, na primjer, jedna naša roda identificirana u Sudanu", rekla je zoologinja zagrebačkog ZOO-a Maša Ljuština.

Iz Centra za zbrinjavanje ove je godine već pušteno devet oporavljenih roda, a kako kaže dr. Ingeborg Bate, tamo je na oporavku još dvadesetak roda. Ipak, neke se neće stići osposobiti za put na jug, pa će prezimjeti u Centru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙