FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Španjolska policija trebala bi u petak ispitati strojovođu vlaka koji je u srijedu navečer zbog prevelike brzine iskočio iz tračnica kod poznatog svetišta Santiaga de Compostele, pri čemu je poginulo najmanje 80 ljudi, dok u zemlji traje trodnevna žalost, doznaje se iz službenih izvora. Sudac zadužen za istragu nesreće naložio je policiji da ispita strojovođu, 52-godišnjeg Francisca Josea Garzona, koji se nalazi u bolnici. U bolnici se još nalazi 95 ljudi, od kojih 32, uključujući četvero djece, u ozbiljnom stanju. Liječnici još pokušavaju identificirati tijela 13 žrtava. Španjolski premijer Mariano Rajoy, rodom iz Galicije, posjetio je u četvrtak mjesto nesreće i žrtve u bolnici. U zemlji je proglasio trodnevnu žalost. Žrtve su posjetili i kralj Juan Carlos s kraljicom Sofijom.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je u petak pisma sućuti predsjednicima oba doma španjolskog parlamenta za stradale u nesreći do koje je došlo u srijedu zbog izlijetanja vlaka iz tračnica u blizini grada Santiago de Compostela, priopćeno je iz Sabora. "Potresen viješću o teškoj željezničkoj nesreći na sjeverozapadu Španjolske izražavam u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime iskrenu sućut za sve stradale te solidarnost s obiteljima poginulih. Svim ozlijeđenima želim brz i uspješan oporavak kao i da se ovakva teška nesreća više nikada ne ponovi", kaže se u poruci.

BIHAĆ - U požaru koji je u noći na petak zahvatio Kantonalnu bolnicu u Bihaću izgorio je gotovo cijeli kompleks, ali žrtava prema prvim izvještajima nije bilo, javljaju bosanskohercegovački mediji. Veliki broj građana iz Bihaća, zajedno s pripadnicima vojske, policije, civilne zaštite i vatrogascima iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe te zaposlenicima bolnice gasilo je požar. Materijalna šteta je velika jer je izgorila gotovo cijela bolnica prije nego je požar pred jutro stavljen pod kontrolu. Svi pacijenti, njih oko 400, su evakuirani.

SKOPLJE - U Skoplju se u petak obilježava pedeset godina od katastrofalnog potresa koji je gotovo u potpunosti razorio taj grad. Potres magnitude 6,9 po Richteru pogodio je Skoplje 26. srpnja 1963. u 5,17 sati ujutro. Poginulo je više od tisuću ljudi, više od 3.000 bilo je ozlijeđeno, a između 120.000 i 200.000 ostalo je bez domova. Obilježavanje 50. godišnjice počelo je zvukom sirena u 5,17 sati ujutro nakon čega je počelo simbolično dizanje kamenja u spomen na raščišćavanje ruševina, prenosi Tanjug. Tijekom dana bit će položeni vijenci na gradskom groblju ispred spomenika poginulih. Zatim slijedi tradicionalna akcija davanja krvi, a službeni program počinje navečer priredbom ispred Muzeja grada Skoplja. Na glavnom gradskom Trgu Makedonija oko 22 sata počinje multimedijalni projekt "Skoplje se sjeća".

RIM - Talijanska policija provela je u petak ujutro dvije velike operacije protiv mafije, u Rimu i Kalabriji, čiji je cilj bilo stotinjak osoba, objavili su policijski izvori. Operacijom u Rimu željelo se doći do osoba koje su vodile ilegalne aktivnosti u glavnom gradu i u Ostiji, rekao je glasnogovornik policije Mario Viola. Druga operacija, potpuno različita, ciljala je članove mafije Ndranghete u Kalabriji, dodao je, pojasnivši da je za svaku od operacija izdano oko pedeset uhidbenih naloga. U Kalabriji, kolijevci Ndranghete, uhidbeni nalozi izdani su za između 50 i 70 osoba, među kojima se nalaze poduzetnici, političari i odvjetnici.

MOSKVA - Ruski sud odbio je u petak zahtjev Nadežde Tolokonjikove, članice skupine Pussy Riot, za prijevremeno puštanje na slobodu. Tolokonjikova je odslužila godinu i pol od svoje dvogodišnje zatvorske kazne izrečene zbog "punk molitve" u moskovskoj crkvi protiv Vladimira Putina. "Odbijeno puštanje na slobodu za Tolokonjikovu, ostaje u zatvoru do kraja kazne", stoji na Twitter profilu jedne od članica skupine Vojna, povezane s Pussy Riot. Službeni izvori potvrdili su informaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙