FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro radno tijelo za upravljenje kulturnom baštinom u Dubrovniku

DUBROVNIK, 25. srpnja 2013. (Hina) - Na današnjem sastanku dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića s predstavnicima Društva prijatelja dubrovačke starine, koje je vodio predsjednik Denis Orlić, zaključeno je da će se utemeljti radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova Gradskog vijeća i predstavnika tog društva kako bi se poboljšalo upravljanje gradskom baštinom.

Na sastanku je bilo riječi o odnosu grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine te o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koja je u proceduri Hrvatskoga sabora.

Na posljednjem sastanku u lipnju na kojem je bila ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić zaključeno je da je u interesu pronalaženja najboljeg modela upravljanja da se, neovisno o proceduri donošenja zakona, odnosi grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine urede novim ugovorom koji bi štitio interes obiju strana, a upravljanje zidinama učinio transparentnim.

Sudionici današnjeg sastanka složili su se da je upravljanje zidinama potrebno podići na višu razinu u skladu sa zakonskom regulativom i suvremenim potrebama te time omogućiti dodatne izvore za ulaganja u baštinu.

Gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je kulturna baština osnova grada te je predložio da se novac stečen od baštine treba primarno ulagati u unaprjeđivanje upravljanja i očuvanje spomeničke baštine, kupnju novog vlasništva i održavanje života i dubrovačkog duha u sadašnjoj baštini.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić rekao je kako je to prvi sastanak te kako se nada dogovoru na obostranu korist. Kad je u pitanju zakon o obnovi dubrovačke baštine, Denis Orlić drži da je taj prijedlog zakona štetan za društvo i za grad Dubrovnik.

Zaključeno je da će se prije saborske rasprave održati još jedan sastanak na kojem će biti izneseni svi prijedlozi izmjena ugovora grada i društva. Novi prijedlog raspodjele prihoda projicirat će se na financijsku analizu prihoda Društva prijatelja u posljednje dvije godine kako bi radna skupina mogla utvrditi što bi nove klauzule u ugovoru mogle značiti u upravljanju zidinama i novoj preraspodjeli financijskih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙