FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured za udruge: javno praćenje provedbe Nacionalne strategije

ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Vladin Ured za udruge predstavio je danas novu internetsku, interaktivnu platformu za javno praćenje provedbe svih mjera i aktivnosti "Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine", strateškog dokumenta Vlade usvojenog prije godinu dana.

Nova internetska platforma na jednostavan i pregledan način omogućuje praćenje i izvještavanje o provedbi Strategije u stvarnom vremenu, umjesto dosad uobičajenog godišnjeg izvještavanja o napretku, istaknuo je ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH Igor Vidačak. Dodao je da je ta nova internetska platforma razvijena kako bi javnost i medije zainteresirali za aktivnije uključivanje u praćenje provedbe Nacionalne strategije.

"Novom internetskom platformom željeli bismo građane, javnost, civilno društvo uključiti u praćenje izvršavanja svih aktivnost koje je Vlada predvidjela Nacionalnom strategijom", naglasio je.

Pojasnio je kako se često događa da su Vladine strategije promatrane samo "kao mrtvo slovo na papiru" koje su same sebi svrha. "Namjera nam je pokazati da to ne mora biti tako - da suradnjom građana, civilnog društva i javnosti i državnih tijela možemo pridonijeti da ono što smo zajednički zacrtali kao cilj, aktivnost koju želimo provesti, doista i zaživi u praksi, da od toga imaju koristi građani, da im se poboljša kvaliteta života", kazao je.

Ustvrdio je da je suradnja državnih tijela i organizacija civilnog društva srž demokracije.

Osvrčući se na rezultate prve godine provedbe Nacionalne strategije Vidačak je ocijenio kako je značajan napredak vidljiv u komunikaciji između državnih tijela i civilnog društva. U odnosu na 2011. kada je samo 48 zakona, drugih propisa i akata bilo na javnoj raspravi, u 2012. na javnoj raspravi bilo ih je 144. U 2012. je zaprimljeno 4786 pisanih prijedloga, očitovanja zainteresirane javnosti na prijedloge zakona, drugih propisa i akata, dok ih je u 2011. zaprimljeno samo 173, naveo je.

Vidačak je istaknuo kako je drugo važno područje - financiranje, gdje su uspjeli ujednačiti natječajne uvjete i postupke raspisivanja natječaja po svim državnim tijelima te su organizacije civilnog društva već krajem prošle godine mogle znati što će se od natječaja raspisivati u 2013. i pod kojim uvjetima.

Također, istaknuo je, po prvi puta su na državnoj razini uspostavljeni kriteriji za dodjelu državnih prostora na korištenje udrugama. Rekao je da je na tom području godinama vladao popriličan kaos te očekuju da će se kroz primjenu novih kriterija u 2013. već vidjeti puno veći napredak i da će to dati poticaj gradonačelnicima i načelnicima da promjene praksu u upravljanju prostorima.

Naglasio je kako imaju još dosta posla u uređivanju još boljeg zakonskog okvira za djelovanje organizacija civilnog društva. Završava se Zakon o udrugama, a predstoji i bolje uređivanje zaklada i fondacija, jer se sada nepotrebno komplicira njihovo osnivanje. Izrazio je nadu i da će se kroz izmjene zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija čim prije uspostaviti podloga za veću transparentnost financijskog poslovanja udruga i ostalih neprofitnih organizacija, jer se zbog nedostatka podataka često u javnosti stvara i negativna slika o tome što udruge rade.

Vidačak je rekao da je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 49.500 udruga te da je to vrlo dinamičan sektor gdje se svakodnevno pojavljuje barem desetak novih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙