FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan iseljenika otoka Suska 28. srpnja

ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - U povodu Dana iseljenika otoka Suska, u nedjelju, 28. srpnja njihov susret organiziraju susački Mjesni odbor, Hrvatska matica iseljenika - podružnica Rijeka i Turistička zajednica Malog Lošinja, doznaje se od Hrvatske matice iseljenika (HMI).

U sklopu Dana iseljenika održat će se etno-izložba u Klubu iseljenika prireit će se etno-izložba, organizirt će se igre za djecu, malonogometni turnir, odbojka u moru, prezentacije i degustacije otočnih proizvoda i vina, a nastupit će i suščanski folklor.

Na poticaj Maloga Lošinja i Turističke zajednice toga grada, Institut za turizam izradio je Plan i program destinacijskog menadžmenta i razvoja turizma otoka Suska do 2020. godine, koji će biti predstavljen u Klubu iseljenika.

Projekt sadržava ideje o obnovi vinograda po kojima su Suščani bili dobro poznati te o kulinarstvu specifičnom za taj pješčani otok. Istaknuto je i očuvanje kulturno-povijesne baštine, suščanskoga jedinstvenog govora, nošnje, autohtonog bilja, poljoprivrednih proizvoda te prirodnih ljepota po kojima je taj otok omiljen i poznat, a to su pješčane plaže i ljekovitost pijeska.

U sklopu Dana iseljenika bit će proslavljeno i milijunto noćenje na lošinjskom arhipelagu.

Prije više od četvrt stoljeća Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka predložila je iseljenicima i lokalnoj samoupravi da počnu obilježavati Dan iseljenika na kojem se okupi od 150 do 200 iseljenika i njihovih potomaka.

Najviše susačkih iseljenika živi u saveznoj američkoj državi New Jerseyju, gdje se procjenjuje da ih ima oko dvije tisuće.

Od godine 1960. mladi iseljeni Suščani okupljaju se u Nogometnom klubu Susak.

S vremenom većina Suščana seli se unutar SAD-a u Ferview, gdje godine 1981. osnivaju treći klub - Susak klapu. Donacijama iseljenika otkupljuju klupsku zgradu i razvijaju mnoge aktivnosti. Posebno njeguju svoj hrvatski identitet, a najveća potpora u tome su im hrvatski svećenici, osobito iz krčke biskupije. Iseljeni Suščani ostvarili su tijekom desetljeća plodnu suradnju s riječkim ogrankom Hrvatske matice iseljenika, osobito s Vanjom Pavlovec i Deanom Miculinićem koji ju je naslijedio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙