FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grubišić: imamo i "lex Pusić-Zlatar"

ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pozivajući se na saborski običaj da se zakoni kolokvijalno nazivaju prema imenima onih na koje se zapravo odnose, HDSSB-ov Boro Grubišić predložio je danas da se zakon o osnivanju zaklade Hrvatska kuća – Croatia House nazove "lex Pusić-Zlatar".

Imali smo "lex Šeks", "lex Komadina", pa "lex Perković", a s obzirom na dosadašnja izlaganja predloženi zakon možemo nazvati "lex Pusić- Zlatar", rekao je Grubišić referirajući se na izlaganja Jasena Mesića (HDZ) koji tvrdi da je taj zakon posljedica dogovora potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i ministrice kulture Andree Zlatar, obje iz redova HNS-a.

Mesić zakonu predbacuje da ne slijedi europske trendove, te kaže kako je predložen samo zato da bi se preskočio postojeći sustav i da bi se mimo kriterija i transparentnog odlučivanja postojećih vijeća mogla dijeliti sredstva kada to odgovara potpredsjednici Vlade ili ministrici kulture.

Nezavisna Jadranka Kosor ne spori dobru nakanu zakona, ali predlaže da zbog brojnosti primjedbi ide u još jedno, treće čitanje.

Klubovi vladajuće koalicije hvale nakanu osnivanja zaklade i tvrde da je jača promidžba hrvatske kulture i tradicije u nacionalnom interesu.

Jozo Radoš (HNS) oporbu proziva da ne želi vidjeti stvarni smisao zakona, a to su promicanje hrvatske kulture u svijetu u funkciji općih nacionalnih interesa, te poboljšanje stanja Hrvata izvan Hrvatske.

Ivo Jelušić (SDP) odbacuje oporbene tvrdnje da će osnivanjem zaklade doći do preklapanja poslova s postojećim institucijama. Neće doći do preklapanja, svatko će raditi svoj posao i Matica iseljenika i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Hrvatska kuća, tvrdi Jelušić.

Odbija i oporbenu bojazan da će zakon omogućiti zloporabe i štete. Ne trebate se toga bojati, ovo je druga i drugačija vlast od one HDZ-ove, poručio im je Jelušić.

Oporba je upozorila da je sastav vijeća koji bi upravljao zakladom Hrvatska kuća definiran široko, te da nema kriterija za izbor članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙