FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolnica u D.Resi zahvalila vojnicima SADF-a i RH na pomoći

KARLOVAC, 25. srpnja 2013. (Hina) - Skromnom svečanošću Specijalna bolnica za produženo liječenje iz Duge Rese zahvalila se danas Veleposlanstvu SAD-a i vojskama SAD-a i Hrvatske što su realizirali projekt zamjene dotrajale vanjske stolarije energetski učinkovitom, vrijednom 103 tisuće američkih dolara, a veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten zahvalio se domaćinima na prilici da se uključe u taj projekt.

Izrazivši zadovoljstvo i učinjenim i što su vojnici iz Montane mogli doći ovamo i surađivati sa Hrvatskom vojskom i općenito domaćim ljudima, Merten je kazao da mu je drago što su mogli vidjeti koliko je Hrvatska lijepa zemlja. Najavio je također da će Veleposlanstvo SAD-a, sa svojim Uredom za obrambenu suradnju, nastaviti takav vid pomaganja u zajednici.

Na isti je način realizirano nekoliko projekata u Slunju, Udbini, Karlovcu, Našicama i sada u Dugoj Resi, a uglavnom je riječ o projektima poboljšanja stanja u školama, dječjim vrtićima i bolnicama, kazao je veleposlanik Merten i posebno naglasio da je u pozadini svega prijateljstvo dviju armija i zemalja.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc pojasnio je dodatno da Veleposlanstvo SAD-a raspolaže s određenom svotom novaca za humanitarne projekte koji se ponekad realiziraju tako da civilni izvođač dobije novac za radove, ponekad surađuju civilni izvođači i vojska, kao što je to bilo ovdje u Dugoj Resi, a ponekad radove izvode isključivo oružane snage SAD-a i RH.

"Naše dvije vojske imaju odličnu suradnju na području obuke za misiju u Afganistanu, a ova suradnja na humanitarnim projektima je posebna po tome što više zbližava vojnike s lokalnom zajednicom nego išta drugo", kazao je Repinc i ustvrdio da već s nestrpljenjem očekuju gdje će se i što raditi iduće godine jer se tomu vesele obje strane.

Jedanaest pripadnika Nacionalne garde Armije SAD-a iz Montane i deset pripadnika Inženjerske pukovnije Hrvatske kopnene vojske bili su tijekom radova smješteni zajedno u Kamenskom kod Karlovca, tako da su se, kazao je general Repinc, družili i radili 24 sata dnevno, što je također važno u zbližavanju dviju vojski.

Zahvaljujući se na zamjeni stolarije na ulazu u zgradu i na čitavom drugom katu, što će bolnici omogućiti niže troškove grijanja i klimatizacije, a pacijentima ugodniji boravak, ravnateljica Herta Belobrajdić kazala je da su radovi u protekla tri tjedna tekli gotovo bez ikakvog ometanja redovitog rada u prizemlju i na prvom katu.

Svečanosti završetka radova prisustvovali su i pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, župan Ivan Vučić, predstavnici lokalne vlasti i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Korisnici dugoreške bolnice su uglavnom stariji ljudi, gerijatrijski pacijenti. Kapacitet je 160 kreveta, a zamjenom stolarije četvrtina njih će od ponedjeljka, kada će se kat ponovno popuniti, boraviti u znatno boljim uvjetima. I ulazak u bolnicu, koja sada ima automatska vrata, bit će teže pokretnim pacijentima daleko lakši.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙