FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Egipatske snage sigurnosti moraju učiniti više za zaštitu kršćanske manjine u nemirima koji su uslijedili nakon vojnog svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, objavile su u utorak organizacije za zaštitu ljudskih prava potaknute izvješćima da je svjetina ubila četvoro kršćana kod grada Luksora. Koptski kršćani čine desetinu od 84 milijuna stanovnika Egipta. Desetljećima su bili diskriminirani, a napadi su postali učestaliji pod vlašću Mursija koji je izabran za predsjednika godinu dana nakon svrgavanja dugogodišnjeg autoritarnog šefa države Hosnija Mubaraka 2011. Dva dana nakon što je vojska smjenila Mursija 3. lipnja, svjetina je na smrt pretukla četvoro kršćana i uništila najmanje 24 kuće u njihovu vlasništvu, nakon što je jedan musliman pronađen mrtav u selu Haga Nassan blizu Luksora, prenio je Human Rights Watch (HRW). Amnesty International (AI) je upozorio da su snage sigurnosti u tom području "samo stajale i nisu intervenirale" dok je napadnuto više od 100 "kršćanskih" kuća, od kojih je većina opljačkana i zapaljena.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a održat će u petak neformalan sastanak s predstavnicima Sirijske nacionalne koalicije, objavio je u utorak britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant. Izaslanstvo u kojem će biti politički i vojni predstavnici predvodit će novoizabrani predsjednik koalicije Ahmed al Džarba. Neformalni sastanak će "omogućit će članovima Vijeća (sigurnosti UN-a) da otvoreno i neslužbeno sa predstavnicima koalicije razmijene informacije o sukobu u Siriji", stoji u priopćenju koje je o sastanku objavio britanski veleposlanik. Grant je rekao da će na dnevnom redu sastanka biti "zaustavljanje nasilja i priprema za mirovnu konferenciju Ženeva 2, kao i humanitarna pitanja, ljudska prava, izbjeglice i zaštita civila". U ratu u Siriji dosad je poginulo više od 100.000 ljudi.

SYDNEY - Oko 60 osoba utopilo se ili nestalo u potonuću broda blizu južne obale Indonezije, objavili australski mediji u srijedu. Brod na kojemu je bilo 170 osoba, koji su krenuli u potragu za azilom u Australiju, nastradao je u olujnom moru. Više od 100 osoba, većinom državljana Irana i Šri Lanke, izvućeno je iz mora. Ova se nesreća dogodila samo pet dana nakon što je Australija odlučila kako neće prihvaćati izbjeglice, te će sve brodove slati na Papuu Novu Gvineju gdje bi ih se privremeno smještalo.

Izbjegličko pitanje u Australiji dobilo je na važnosti u posljednje vrijeme s obzirom na skorašnje izbore. Tako je premijer Kevin Rudd u petak predstavio nove, strože mjere imigracijske politike zbog dramatičnog povećanja dolaska brodova koji prevoze izbjeglice iz Indonezije. Ove je godine u Australiju brodom stiglo više od 15,000 osoba koje su zatražile azil na što su reagirali oporbeni političari optužujući vladu za nedovoljno dobro čuvanje granica. Nove vladine mjere osudile su skupine za ljudska prava. Tako je Amnesty International optužio Australiju za izbjegavanje svoje moralne odgovornosti i okretanje leđa najranjivijoj skupini ljudi na svijetu.

BEJRUT - Libanonska vlada u utorak je odlučila poduzeti oštrije mjere kada je riječ o ulasku sirijskih državljana u Libanonu, kako bi se smanjio kriminal među izbjeglicama po libanonskim gradovima. "Na granici će se poduzeti mjere koje će omogućiti provjeru kriterija prema kojima sirijski državljani mogu ući u Libanon", rekao je ministar za socijalna pitanja Wael Abu Faur nakon sastanka s premijerom u ostavci Nadžibom Mikatijem. "Iz Sirije nam stižu i oni koji nisu izbjeglice i koji nemaju humanitarnih potreba. Svi oni koji su pobjegli pred ubojstvima, sukobima, glađu i uništenjem dobrodošli su, no moraju poštovati libanonske zakone", kazao je. S više od 600.000 sirijskih izbjeglica na četiri milijuna stanovnika, Libanon je zemlja koja ih je primila najviše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙