FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Probna iskapanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VUKOVAR, 22. srpnja 2013. (Hina) - Na nekoliko lokacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji u tijeku su probna iskapanja zbog saznanja da bi na tim lokacijama mogli biti pokopani posmrtni ostaci hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata, potvrdio je danas novinarima pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić.

Prema Grujićevima riječima, probna iskapanja obavljena su na području Tovarnika, ali bez rezultata, a u tijeku je provjera na još tri lokacije na području nekadašnjeg okupiranog dijela Vukovarsko-srijemske županije. Na području Sotina i Opatovca ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno četiri osobe ali je utvrđeno kako je riječ o osobama ubijenim ili poginulim tijekom II. svjetskog rata.

Grujić je također kazao kako je prošloga tjedna obavljena primopredaja posmrtnih ostataka ukupno sedam osoba s BiH, pri čemu je Hrvatska preuzela posmrtne ostatke tri, a BiH četiri osobe. Riječ je o osobama ubijenim ili poginulim tijekom Domovinskog rata, odnosno rata u BiH.

Prema podacima Ministarstva branitelja, Hrvatska još traga za 1702 nestale osobe iz Domovinskog rata. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 4898 osoba od kojih su 3906 indentificirane. Na području Hrvatske evidentirano je ukupno 148 masovnih grobnica od kojih je 56 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na području te županije traga se za još 464 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙