FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabo za odluku Koordinacije - 24. kolovoza Dan vukovarskih branitelja

VUKOVAR, 9. srpnja 2013. (Hina) - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo podupro je odluku Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara kojom će se ubuduće 24. kolovoza u Vukovaru obilježavati kao Dan vukovarskih branitelja, izvijestio je ured vukovarskoga gradonačelnika.

Potporu toj odluci donesenoj na posljednjoj sjednici te koordinacije Sabo je izrazio na današnjem sastanku na kojem su bili njezin predsjednik Zdravko Komšić i članovi toga tijela koje okuplja vukovarske braniteljske i stradalničke udruge Ivo Kovačić, Slavko Jurić i Violeta Grdić, navodi ured u priopćenju.

Također ističe kako je 24. kolovoza izabran za Dan vukovarskih branitelja u spomen na 24. kolovoza 1991., kada je Vukovar prvi put napadnut s kopna, iz zraka i s Dunava te se smatra da je taj dan počela agresija bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na taj grad.

Po riječima predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravka Komšića, bio je to i početak herojske obrane vukovarskih branitelja, među kojima su mnogi dali život na oltar Domovine i zato se, među ostalim, preživjeli branitelji 24. kolovoza žele sjetiti poginulih i nestalih prijatelja i suboraca.

Među ostalim, taj će dan zauvijek ostati zapamćen i po rušenju dvaju neprijateljska zrakoplova iznad Vukovara, rekao je Komšić.

Napad bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar počeo je 24. kolovoza 1991. i od tada je grad tri mjeseca bio u potpunom okruženju. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991., a branilo ga je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a koji su tijekom obrane grada bili ustrojeni u 204. brigadu HV-a.

Po podatcima vukovarske Opće bolnice, do sloma odbrane grada poginule su 1624 osobe, ranjeno je više od 2500, u logore je odvedeno oko 5000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i pripadnika ostalih naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙