FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stožer za obranu Vukovara protiv 24. kolovoza kao dana vukovarskih branitelja

VUKOVAR, 11. srpnja 2013. (Hina) - Za 20 braniteljskih i stradalničkih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara ujedinjenih u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, neprihvatljiva je odluka "nekoliko udruga koje se predstavljaju kao Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga grada Vukovara", a kojom se za dan vukovarskih branitelja određuje 24. kolovoza, izvješćeno je iz Stožera.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, donijela je odluku da se 24. kolovoza od ove godine obilježava kao Dan vukovarskih branitelja u spomen na 24. kolovoza 1991. godine kada je Vukovar "prvi puta napadnut s kopna, iz zraka i s Dunava", a koji se od tada pa, sve do 18. studenoga, kada je slomljena obrana grada, nalazio u potpunom okruženju bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Odluku Koordinacije podržao je prije nekoliko dana i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zamjeraju međutim što se Koordinacija prije donošenja odluke da se 24. kolovoza obilježava kao Dan vukovarskih branitelja nije, kako se navodi, konzultirala s udrugama udruženima u Stožer, kao niti ostalom braniteljsko-stradalničkom populacijom grada Vukovara.

U Stožeru također smatraju kako je za obilježavanje Dana vukovarskih branitelja odabran krivi datum.

Podsjećaju kako je još 2. svibnja 1991. godine u Borovu izvršen masakr nad dvanaestoricom pripadnika vinkovačke Specijalne policije, a 4. srpnja počela i uspješno provedena akcija oslobađanja dijela vukovarske gradske četvrti Borovo naselje kojega su u lipnju okupirali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Nepuna dva tjedna kasnije, sredinom srpnja, u akciji oslobađanja dijela naselja Lužac, okupiranog od pripadnika srpskih paravojnih postrojbi poginuo je gardist Ante Filipović, a više gardista je ranjeno. Sredinom kolovoza u napadu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi na obiteljske kuće braće Molnar na Lijevoj supoderici u Vukovaru, poginuo je Dragan Molnar, pripadnik pričuvnog sastava ZNG-a, navodi se.

Iz Stožera stoga traže da Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata poništi odluku o proglašenju 24. kolovoza Danom vukovarskih branitelja te odabere neki drugi datum koji bi ukazivao na početak pomnih priprema za obranu Vukovara od nadolazeće agresije na taj grad 1991. godine.

Postrojavanje dragovoljaca voljnih i spremnih za obranu Vukovara i RH, kao pripadnika, tada nenaoružanih postrojbi predratne općine Vukovar u Bogdanovcima, 10.ožujka 1991. godine, odraz je i pokazatelj planiranja i pripremanja za obranu od predstojeće agresije, te je kao takav povijesni događaj puno primjereniji za odabir, odnosno obilježavanje Dana vukovarskih branitelja, navode iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

(Hina) xzdra yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙