FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Britanski ministar za trgovinu i ulaganja Stephen Keith Green posjetit će Hrvatsku u utorak i s visokim vladinim dužnosnicima razgovarati o načinima kako potaknuti gospodarski razvoj i o ulozi koju u tom procesu ima vlada, najavilo je u petak britansko veleposlanstvo u Zagrebu. Lord Green će se sastati s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem te ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom. Prošle su godine izravna strana ulaganja u Veliku Britaniju porasla za 2.6 posto, što je dovelo do otvaranja 30.300 novih radnih mjesta.

BERLIN - Pod pritiskom nakon otkrića američke špijunaže u Europi, njemačka kancelarka Angela Merkel nepokolebljivo nastavlja kampanju za parlamentarne izbore 22. rujna. Na posljednjoj konferenciji za novinare u petak u Berlinu prije ljetne stanke, poduzela je sve kako bi smirila polemiku koju su u Njemačkoj potaknula otkrića bivšeg savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena. "Njemačka nije zemlja koja špijunira svoje građane", istaknula je. Oporba i dio tiska su ju ovog tjedna optužili da je znala za programe američkog nadzora Prism, da nije zaštitila svoje sugrađane i da je lagala da je doznala za tu aferu iz medija. U petak je odbila dati konkretne odgovore na pitanja novinara, i rekla da treba pričekati da istrage završe. "Mogu vam reći da su oni koji su danas došli ovamo čuti rezultate istraga došli s lošim namjerama", rekla je kancelarka i obećala da će Berlin i dalje vršiti pritisak, ako bude potrebno, na Sjedinjene Države kako bi se razjasnilo njihovo špijuniranjo u Europi. Prema ispitivanju Deutschalndtrenda objavljenog u petak konzervativci Angele Merkel CDU/CSU će dobiti glasove 41 posto glasača i glavna oporbena stranka socijaldemokrati SPD 26 posto glasova, baš kao i prema rezultatima ispitivanja tjedan dana ranije.

KIROV - Rusija je u petak neočekivano pustila oporbenoga čelnika Aleksandra Navalnoga iz zatvora uz jamčevinu i tako je popustila volji tisuća prosvjednika koji su petogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen napali kao grub pokušaj predsjednika Vladimira Putina da ga utiša. Putinov glasnogovornik prosvjednike je opisao kao "gomilu" i upozorio da se protuzakonito okupljaju. Veoma neuobičajena presuda, piše Reuters, pokazuje da Kremlj nije siguran kako se ponašati u slučaju Navalnoga: sudac je prihvatio zahtjev državnog tužilaštva da se Navalni na slobodi žali na presudu, kako bi 8. rujna mogao sudjelovati na izborima za moskovskoga gradonačelnika.

VATIKAN - U nastojanju da prevlada velike krize Svete Stolice, papa Franjo u petak je osnovao povjerenstvo za reformu gospodarskog i administrativnog resora u Vatikanu, službeno je objavljeno. Povjerenstvo koje će odgovarati izravno Papi pružat će mu savjete u vezi s gospodarskim pitanjima, poboljšavati transparentnost i osigurati pravilnu primjenu računovodstvenih načela, kaže se u priopćenju. Papa Franjo već je osnovao povjerenstvo za reformu Vatikanske banke. I banka i interna vatikanska administracija pogođeni su velikim skandalima koji su izbili u vrijeme Franjinog prethodnika Benedikta XVI. Bivši papa Benedikt XVI. ostavio je papi Franji tajni izvještaj o problemima u administraciji, koji su izbili na vidjelo kad su tajni dokumenti ukradeni s Papina radnog stola. Ta je afera poslije nazvana Vatileaks, a dokumente je ukrao i objavio Papin sobar. U tim su dokumentima za korupciju optuženi utjecajni ljudi iz Vatikana.

LJUBLJANA - Bivšeg slovenskog ministra unutrašnjih poslova Igora Bavčara ljubljanski sud je u petak osudio na 7 godina strogog zatvora zbog pranja novca dok je bio šef poduzeća. Igor Bavčar, ministar unutrašnjih poslova između 1990. i 1992., koji je postao 2002. generalni direktor slovenske tvrtke Istrabenz, proglašen je krivim za pranje novca i zloporabu vlasti tijekom prodaje dionica Istrabenza slovenskoj Pivovarni Laško. Također mu je određena globa od 21 milijun eura, koje si je prisvojio tijekom ilegalne transakcije 2007., naveo je sud. Posao je izveden s Boškom Šrotom, koji je u to vrijeme bio generalni direktor Pivovarne Laško. On je osuđen na 5 godina i 10 mjeseci zatvora zbog ilegalne kupovine dionica i zloporabe vlasti. Ta kupovina je izazvala gubitak 24 milijuna eura za njegovo poduzeće.

PRAG - Češki sud je odlučio u petak pustiti na slobodu Janu Nagyovu, predstojnicu ureda i ljubavnicu bivšeg premijer Petra Nečasa čija je ostavka dovela do pada vlade nakon što je ona uhićena. Nagyova je u zatvoru do 15. lipnja. Optužena je za korupciju i zloporabu vlasti korištenjem vojnih obavještajnih službi kako bi ilegalno pratila Nečasovu suprugu, od koje se on sada razvodi. "Nekoliko svjedoka je ispitano i skupljeni su dokazi, pa nije bilo razloga za produženje njezinog privremenog zatočenja", rekla je glasnogovornica regionalnog suda u gradu Ostrava, na istoku zemlje. Nečas koji je dočekao Nagyovu po izlasku iz zatvora, optužio je tužitelje da su ju zadržali u zatvoru kako bi vršili pritisak i kritizirao je nečuveno ponašanje policije. Nečas (48), premijer vlade desnog cetra od 2010. je priznao sentimentalnu vezu sa svojom najbližom suradnicom. Nagyova je osumnjičena da je krajem 2012. organizirala ostavku trojice pobunjenih zastupnika Nečasove stranke ODS koji su se protivili fiskalnim mjerama vlade, u zamjenu za unosna zaposlenja u javnoj upravi.

PARIZ - Novi vođa sirijske oporbene koalicije Ahmad Asi Džarba boravit će u utorak i srijedu u Parizu, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, doznaje se u petak iz izvora bliskih francuskom predsjedniku. Džarba je 6. srpnja u Istanbulu izabran za vođu Sirijske nacionalne koalicije. Ima potporu Zapada i arapskih zemalja, a smatra ga se čovjekom bliskim Saudijskoj Arabiji. Džarbu će u utorak saslušati i Odbor za vanjsku politiku francuske Nacionalne skupštine. Nakon Francuske trebao bi posjetiti London, Washington i Berlin.

ANKARA - Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je u petak Zapad i arapske zemlje da imaju "dvostruke standarde" jer nisu osudili rušenje egipatskoga predsjednika Mohameda Mursija, čije Muslimansko bratstvo ima islamističke korijene, upravo kao i Erdogan. Turska je postala jedan od najžešćih međunarodnih kritičara "neprihvatljiva puča" kojim je moćna egipatska vojska početkom srpnja svrgnula predsjednika koji je na vlast došao izborima. Iako su Sjedinjene Države, upravo kao i Europska unija, izrazile zabrinutost zbog Mursijeva pada i traže brz povratak u demokraciju, nisu tu smjenu nazvale pučem jer bi u tom slučaju morale Egiptu uvesti sankcije.

MILANO - Talijanski sud osudio je u petak trojicu suradnika Silvija Berlusconija na kazne zatvora zbog organiziranja prostitucije za bivšeg premijera. Menadžer Lele Mora i Emilio Fede, bivši novinar na jednoj od Berlusconijevih televizijskih postaja, dobili su u prvostupanjskoj presudi po sedam godina zatvora zbog sudjelovanja u angažiranju mladih žena za plaćeni seks, uključujući bivšu plesačicu u noćnim klubovima i maloljetnicu zvanu "Ruby Lomiteljica Srca", koja je u središtu ovog skandala. Nicole Minetti, regionalni vijećnik Berlusconijeve stranke PDL, dobio je pet godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙