FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEOGRAD - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele započeo je u srijedu posjet Beogradu porukom ohrabrenja za napredak u euirointegracijskom procesu, ali i uz popis konkretnih očekivanja Bruxellesa uoči otvaranja pregovora sa Srbijom, na kojem je i primjena sporazuma s Prištinom. Fuele je u srijedu doputovao u svoj prvi službeni posjet Beogradu otkad je 28. lipnja Europsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom. Fuele je nakon sastanka s premijerom Ivicom Dačičem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji ponovio poruku da Srbija mora imenovati glavnog pregovarača s EU-om, a europsko pitanje staviti na “vrh dnevnog reda”, pri čemu će tema primjene sporazuma i dogovora Beograda i Prištine biti konstantno prisutna tijekom pregovora. Fuele je najavio da će Bruxelles idućeg tjedna zemljama-članicama predstaviti nacrt okvira za pregovore sa Srbijom, a nakon debate cilj je da prva međuvladina konferencija bude održana u siječnju 2014. Kako je već ranije neslužbeno najavljeno, a u srijedu i potvrđeno - Srbija će od početka do kraja pregovora s EU-om imati otvoreno poglavlje 35 kroz koje će Bruxelles trajno “držati na oku” pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine. “Izabrali smo poglavlje 35 i predložili zemljama-članicama da se za njega primjenjuju isti postupci kao što smo imali za poglavlja 23 - pravosuđe, osnovne slobode i sudstvo, te da se po istom principu otvori na samom početku, da stalno bude otvoreno i da se zatvori na kraju”, objasnio je Fuele.

LONDON - Talijanski premijer Enrico Letta izjavio je u srijedu u Londonu da je "u interesu" Italije i Europe da Velika Britanija ostane u EU-u, dodavši da se ne boji britanskog referenduma o tom pitanju. "Ovdje sam kako bih rekao da je u interesu Italije i, mislim, u interesu Europe da Velika Britanija ostane u europskom procesu", rekao je Enrico Letta na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim kolegom Davidom Cameronom. "To je važno jer će se Europska unija bez Velike Britanije osjećati lošije, bit će manje inovativna, manje sklona slobodnoj trgovini i jedinstvenom tržištu", dodao je. Britanski premijer David Cameron ocijenio je pak da je njegova kampanja za reformiranje EU-a sve popularnija, rekavši kako je dobio "pozitivan odgovor" Njemačke, Italije, Švedske i Nizozemske.

KAIRO - Egipatska prijelazna vlada primila je u srijedu visoku predstavnicu EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton koja se zauzela za "brz povratak demokratskom procesu", u i dalje napetom ozračju, dok se u Kairu održavaju novi prosvjedi. Više tisuća pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija prosvjedovalo je blizu zgrade vlade u središtu prijestolnice, izvijestio je novinar AFP-a. Izvikujući slogane protiv nove vlasti, uspjeli su doći na dvjesto metara do zgrade, kojoj je pristup već dugo ograničen i oko koje su redarstvene snage postavile još jedan sigurnosni kordon. Ashton se po dolasku u Kairo sastala s privremenim predsjednikom Adlyjem Mansourom i s Beblawijem te s generalom Abdelom Fattahom al-Sissijem, glavnim vojnim zapovjednikom, potpredsjednikom vlade i ministrom obrane, koji bi mogao biti novi egipatski vođa. Europska diplomatkinja je na razgovorima istaknula da EU želi "brz povratak demokratskom procesu", rekao je za AFP njezin glasnogovornik Michael Mann.

BERLIN - Policija je u srijedu napala lokacije u Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj upotrazi za dokazima o planiranjim terorističkim napadima krajnjih desničara koji se zovu "Odred vukodlaka", objavile su njemačke vlasti. List Der Spiegel objavio je na svojoj internetskoj stranici kako tu skupinu sumnjiče da je planirala bombaške napade te da se ugleda na komandose 'Vukodlake' koje su nacisti pretkraj Drugoga svjetskog rata htjeli slati iza neprijateljskih linija. Ured njemačkog državog odvjetnika objavio je kako je glavni cilj te skupine potkopavanje njemačkoga političkog sustava i dodao: "Sumnja se da su u tu svrhu kanili izvoditi i teroristčke napade".

CONAKRY - Više od pedeset osoba čija su trupla identificirana, ubijeno je u dva dana međuetničkih sukoba na jugoistoku Gvineje, rekao je u srijedu za agenciju France Presse jedan liječnik, dodavši da još ima trupala u bolničkoj mrtvačnici u velikom gradu u toj regiji. "Imamo 54 identificirana trupla" u glavnoj bolnici u N'Zerekoreu, rekao je liječnik, dodavši da se trupla šalju skupinama Guerze i Konianke koje su sudjelovale u sukobima od nedjelje navečer do utorka. Broj mrtvih je veći "jer ima neidentificiranih trupala u mrtvačnici", među kojima su neki "obezglavljeni" a uz neke nema osobnih isprava, rekao je. Sukobi su izbili u noći na 15. srpnja u Kouleu (četrdesetak kilometara sjeverno od N'Zerekorea) gdje su zaštitari na jednoj benzinskoj crpki pretukli troje mladih Konianka misleći da su lopovi.

KUALA LUMPUR - Prvi vatikanski izaslanik u Maleziji razbuktao je oluju jer je podupro kršćansku upotrebu riječi Alah što je izazvalo gnjev vlasti i osude nacionalističkih malajskih skupina u toj većinski muslimanskoj zemlji. Taj sukob pokazuje koliko jača netolerancija u toj multietničkoj i višereligijskoj zemlji u kojoj su u svibnju bili izbori na kojima je produbljena podjela između većinski muslimanskih Malajaca i manjinskih Kineza koji su često kršćani. Nadbiskup Joseph Marino pozvan je u utorak u ministarstvo vanjskih poslova zbog prošlotjednih komentara. Nadbiskup je prošli tjedan u svojem prvom intervjuu rekao kako podupire argumente malezijske kršćanske federacije, da kršćani smiju upotrebljavati riječ Alah. Katolički list Herald uspješno je doveo u pitanje vladinu zabranu iz 2009., kojom se kršćanima određuje da se ne smiju služiti tom riječju. Stručnjaci kažu da kršćani u dvjema saveznim državama na Borneu već više od stotinu godina upotrebljavaju riječ Alah u značenju Bog, uglavnom zato što se služe indonezijskim prijevodima Biblije.

BRUXELLES - Zemlje članice Europske unije preporučile su u srijedu zabranu prodaje novih mercedesovih modela koji nisu opremljeni novim rashladnim plinom homologiranim u EU-u i povlačenje modela puštenih u prodaju, priopćila je Europska komisija. Ta preporuka donesena nakon sastanka stručnog odbora 28 država članica održanog u Bruxellesu težak je udarac njemačkom proizvođaču Daimleru. Dolazi dan pošto je povjerenik za industriju Antonio Tajani oštro opomenuo proizvođače da od 1. siječnja 2013. klimatizacijske sustave novih modela moraju puniti novim rashladnim plinom koji manje onečišćuje okoliš. No Daimler nije poštovao tu obvezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙