FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Saborskim zastupnicima u prvoj je polovici godine, uz plaće, na ime različitih naknada isplaćeno još gotovo 4,5 milijuna kuna, izvijestio je danas Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade. Na najam stana zastupnika koji žive izvan Zagreba do lipnja su potrošene ukupno 1.380.323 kune, a ukupne naknade za korištenje osobnog automobila iznosile su 1.209.969 kuna. Na zrakoplovne karte zastupnici su potrošili ukupno 584.709 kuna, na ime naknade za odvojeni život isplaćene su im 541.953 kune, a hotelski smještaj Sabor je koštao 224.882 kune. Zastupnicima su isplaćene dnevnice u ukupnom iznosu od 109.775 kuna, a plaćeno im je i 190.564 kuna cestarina, 186.345 kuna režijskih troškova, 19.173 kuna javnog prijevoza te 3.374 kuna ostalih troškova.

ZAGREB - Nakon što su nevladine udruge danas prozvale potpredsjednika Vlade Branka Grčića da je nedavnom izjavom spekulirao o implikacijama presude u slučaju "franak" i otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, Grčić je izjavio danas da u toj izjavi nije prenesen ključni dio, da ne komentira presude. "Mogu samo kratko reći, šum u kanalu", izjavio je Grčić novinarima u Vladi koji su ga zamolili za komentar tvrdnji udruga da su on i Vlada podlegli utjecaju banaka vezano uz sastanak bankara i Vlade. Ustvrdio je da u njegovoj izjavi nije javno obznanjen ključni dio, odnosno da je na pitanje smatra li da presuda u slučaju franak potkopava financijsku stabilnost odgovorio da ne može komentirati sudske presude. "Nažalost to u medijima nije preneseno", kazao je Grčić. Ustvrdio je da je to za njega početak i kraj cijele te priče i da se on vrlo jasno ogradio od bilo kakvog komentara na sudsku presudu. "Nema nikakve šanse da vlada ili bilo tko iz vlade komentira sudske presude", kazao je.

ZAGREB - Predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka zatražila je očitovanje Ministarstva zdravlja zbog 53-godišnje Osječanke Z. K. koja se trenutačno nalazi u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče bez postavljene liječničke dijagnoze. Sarnavka je podsjetila da je Osječanka već 23. dan na psihijatriji bez dijagnoze, te da je prislino hospitalizirana zato što je pljusnula sina, a najprije je bila u osječkoj bolnici iz koje je premještena u bolnicu Vrapče. Predsjednica udruge B.a.B.e. istaknula je da se takvo to nije trebalo dogoditi i da se radi o najtežoj duhovnoj bolesti, a zbog te situacije prozvala je i ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Ja sam jučer zvala njegovu glasnogovornicu i molila sam je da upozori ministra da je ona protiv svoje volje još uvijek u bolnici", izjavila je Sarnavka dodavši kako je dobila odgovor da ministar Rajko Ostojić "sve drži pod kontrolom", te da je "navečer saznala da je kontrola takva da njegova supruga vodi njezin slučaj". Ministar Ostojić potvrdio je da zna za slučaj 53-godišnje Osječanke rekavši kako je u tijeku inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja te da će se rezultati znati potkraj dana. Osvrnuo se i na to da liječenje Osječanke u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče vodi njegova supruga. "To naprosto ne mogu komentirati. Nikada nisam govorio o svojim pacijentima, znate i sami da se s takvim stvarima ne izlazi u javnost", odgovorio je Ostojić.

ZAGREB - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara smatra da situacije koje se u posljednje vrijeme sve učestalije događaju u hitnoj medicini jasno pokazuju da je takav sustav neodrživ te da se, zbog nedostatka radnika, ni jedna služba ne može organizirati da dobro funkcionira bez obzira na organizaciju rada. Taj strukovni sindikat, u današnjem priopćenju, ističe kako je tragično što se javnost mora senzibilizirati tek nakon što se dogode smrtni slučajevi. Sindikat podsjeća da već više godina upozorava na probleme u hitnoj medicinskoj pomoći, koji se, navode, samo gomilaju od njezina restrukturiranja i izdvajanja u zasebne ustanove. Stoga opetovano ukazuju na težinu problema u hitnoj medicinskoj pomoći o čemu pak, ističu u sindikatu, svjedoče brojni pozivi i dopisi njihovih članova s terena koji su već neko vrijeme zabrinuti zbog situacije u hitnoj medicinskoj pomoći.

VUKOVAR - U Vukovarsko-srijemskoj županiji predano je 34.450 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih i rekonstruiranih zgrada, a o rokovima njihova rješavanja danas su u Vukovaru razgovarali ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, župan Božo Galić te vukovarski i vinkovački gradonačelnik Željko Sabo i Mladen Karlić. Kako je izvijestio županov ured, ministrica Anka Mrak-Taritaš na sastanku je ocijenila kako je riječ o mnogobrojnim zahtjevima za legalizaciju zaprimljenim u toj županiji te da je vjerojatno deset posto njih nepotrebno podneseno, a deset posto odnosi se na građevine koje nije moguće legalizirati. Također je rekla kako se nada da je oko 80 posto zahtjeva moguće riješiti u sljedeće dvije godine. Po njezinim riječima, provedbu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama možemo promatrati u tri koraka - prvi je uspješno proveden, to jest građani su podnijeli velik broj zahtjeva, drugi je da građani moraju dobiti svoja rješenja o izvedenom stanju u što kraćem roku, a treći je da se novac od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada treba vratiti u prostor ulaganjem u komunalno opremanje, prostorno planiranje i druge zahvate.

PULA - Istarski župan Valter Flego proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje općine Pićana koju je uzrokovala tuča 11. srpnja te je zadužio županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da procijeni štetu. Kako je priopćio ured istarskog župana, 11. srpnja područje općine Pićan pogodila je tuča koja je oštetila sve poljoprivredne kulture, osobito dugogodišnje nasade, povrtlarske kulture i druge usjeve. Na temelju zahtjeva načelnika pićanske općine, općinsko povjerenstvo načinilo je prvu procjenu štete koja je oko 1,7 milijuna kuna. S obzirom na to da je ostvareni proračun pićanske općine za 2012. godinu 6,3 milijuna kuna, ispunjen je uvjet iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda kojim je utvrđeno da ukupna izravna šteta za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinice lokalne samouprave za proteklu godinu.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je danas pozitivnim odluku Ustavnog suda kojom se privremeno odgodila primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, prema kojemu su porez od pet posto plaćali samo dnevnici s najmanje 25.000 riječi. Istaknuo je da je Ustavni sud pravilno procijenio da su neke novine time diskriminirane. "Mislim da je u redu i pravično da svi dnevni listovi plaćaju nižu stopu i da nema diskriminacije kakva je uvedena u zakonu s 25.000 riječi. HND to pozdravlja", rekao je Duka. "Ova najava jasno govori u kojem će to smjeru ići, da je Ustavni sud pravilno procijenio da su neke novine diskriminirane u odnosu na druge, a da za to nije bilo razloga i opravdanja", dodao je. Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić smatra da se u ovoj odluci vidi rezultat diobe vlasti. "Ustavni sud je rekao svoje i nakon korekcije koja će, pretpostavljam, uslijediti na jesen, možemo očekivati jednu bolju odluku Vlade", rekao je. Naglasio je da dobiva informacije s terena da su medijski izdavači koji su godinama odbijali potpisati statute medije odjednom jako požurili te da su potpisani statuti u većini medija. "Pretpostavljam da će taj uvjet izdavači ispuniti", dodao je. Iz Udruge novinskih izdavača danas se nije mogao dobiti komentar ustavnosudske odluke,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙