FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skroman rast prometa u američkoj maloprodaji u lipnju

WASHINGTON, 15. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Promet u američkoj maloprodaji blago je porastao u lipnju, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine, čiji se podaci nadovezuju na niz naznaka o posustajanju rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Promet u maloprodaji porastao je u prošlom mjesecu 0,4 posto, nakon što je u svibnju uvećan 0,5 posto.

Najviše je porasla potražnja za automobilima a dodatnu potporu prometu pružile su u više cijene benzina. Prodaja građevinskog materijala zabilježila je pak najveći pad u više od godinu dana, što možda signalizira nevolje na tržištu nekretnina.

Ako se izuzmu automobili, benzin i građevinski materijal, temeljni promet uvećan je 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u svibnju. Takozvani temeljni promet najtješnje korespondira s osobnom potrošnjom u sklopu BDP-a.

Naznaka slabije domaće potrošnje nadovezala se na nedavne slabe trgovinske podatke i vremenski poklopila s rspravom u američkoj središjoj banci o smanjivanju 85 milijardi dolara mjesečno vrijednog programa otkupa imovine čiji je cilj poticanje rasta i zadržavanje troškova zaduživanja na niskoj razini.

Guverner Ben Bernanke kazao je prošlog mjeseca da će središnja banka početi smanjivati te poticaje u drugoj polovini godine i vjerojatno ih potpuno ugasiti do sredine 2014. pokaže li se gospodarski oporavak održivim.

U međuvremenu je ipak naglasio da Fed mora ustrajati u poticajnoj monetarnoj politici s obzirom na nisku razinu inflacije i još uvijek visoku nezaposlenost. U drugoj polovini tjedna Bernanke će u Kongresu govoriti o stanju u gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙