FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moon: Čelnici u BiH morat će se skloniti s puta novima

MOSTAR, 12. srpnja 2013. (Hina) - Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon izrazio je u petak razočaranost što tijekom protekle tri godine politički čelnici nisu proveli presudu Sejdić-Finci, ostvarili napredak prema NATO-u i reformirali Federaciju BiH zbog čega će se "morati skloniti s puta" i prepustiti mjesto drugima kako bi zemlja krenula naprijed.

“Iznimno sam razočaran što politički čelnici u posljednje tri godine nisu uspjeli napraviti ikakav značajan napredak oko ovih pitanja. Političari, čini mi se to ne primjećuju i mislim da će se u jednome trenutku morati skloniti s puta i prepustiti sve novim čelnicima", rekao je Moon u izjavi za medije.

Zbog nepostizanja dogovora o presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci u kojoj se inzistira na uklanjanju diskriminacije prema predstavnicima manjina u procesu izbora na najviše državne dužnosti, vlasti BiH ne mogu podnijeti prijavu za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom.

Dodao je da se zemlja suočava s golemim zaostatkom u eurointegracijama, lošim stanjem u gospodarstvu i raširenom korupcijom.

On se u petak u Mostaru susreo s čelnicima dva HDZ-a u BiH Draganom Čovićem i Martinom Ragužem te pravoslavnim vladikom Grigorijem.

Na upit o detaljima susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, američki diplomat je naveo kako je dobio obećanja da će se ova stranka uključiti u proces reforme Federacije BiH koju je on osobno pokrenuo uspostavom stručne skupine.

“On (Čović) je jasno istaknuo kako se njegova stranka namjerava snažno uključiti oko ovih preporuka. Ja sam uvjeren kako će ove preporuke pomoći da se naprave promjene kako bi Federacija bila učinkovita, manje skupa i ponuditi bolje usluge svim građanima”, dodao je Moon.

Pozvao je i vodeće hrvatske i bošnjačke političare da se konačno dogovore oko promjene statuta Mostara kako bi se u ovome gradu mogli održati izbori.

Jedino u Mostaru u listopadu prošle godine nisu održani lokalni izbori u BiH jer je Ustavni sud osporio način biranja vijećnika u Gradsko vijeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙