FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar branitelja ŽZH traži uhićenje ministra branitelja FBiH

MOSTAR, 24. lipnja 2013. (Hina) - Ministar branitelja u Županiji zapadnohercegovačkoj (ŽZH) Mladen Begić pozvao je u ponedjeljak državne institucije u BiH da uhite ministra branitelja Federacije BiH Zukana Heleza tvrdeći da nezakonitom revizijom branitelja teško diskriminira Hrvate u BiH te da najavom obustave isplate naknada bivšim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane radi na njihovom iseljenju i prevođenju Hrvata u nacionalnu manjinu.

"Ne provodite selektivnu i protuzakonitu reviziju. Svedite je u zakonske okvire i provodite je jednako u Ključu i Sanskome Mostu, kao što je provodite u Ravnome, ili na Kupresu gdje se zločinom istjerivalo Hrvate, a sada ih se opet nezakonitim radnjama želi dokrajčiti! Pozivam državne institucije da što hitnije reagiraju i uhite Zukana Heleza zbog kršenja ustava i zakona i provođenja ovog pravnog nasilja izričito nad braniteljima HVO-a, a posebno nad logorašima", rekao je za lokalne medije u Mostaru ministar branitelja ŽZH-a Mladen Begić.

Dodao je kako se radi o nastavku bošnjačke politike koja i od presude Haškog suda protiv šestorice dužnosnika Herceg-Bosne nastoji kriminalizirati sve Hrvate u BiH.

"Hrvate se želi svesti na nacionalnu manjinu i ovdje se radi o puno dubljim stvarima nego to izgleda. Tu se ne radi o klasičnoj reviziji, već se želi jednu organizaciju koja je očuvala BiH svesti na kriminalnu i zločinačku organizaciju", dodao je Begić.

Po njegovim riječima revizijski timovi Zukana Heleza ne provodi uopće provjere u 11 gradova i općina s bošnjačkom većinom koje dobivaju 65 posto novca iz fondova za branitelje.

"To su Podrinje i sjeverozapadna Bosna i još nekoliko općina, znači ondje gdje bošnjačka politika nije uspjela preuzeti kontrolu, a najžešću reviziju provode tamo gdje su skoro do kraja istjerali i planski istjeruju pripadnike jednoga naroda kao što je u Bugojnu, Travniku, Konjicu i u brojnim drugim mjestima gdje je nekad Hrvata bilo u velikom broju. Ovo je zločin", kaže Begić.

Naveo je da se najsnažniji pritisci prave nad bivšim logorašima HVO-a koji su prošli torture kako bi zločini Armije BiH ostali neprocesuirani.

Nekoliko hrvatskih općina u Hercegovini zabranilo je pristup Helezovim revizijskim timovima koji provjeravaju valjanost dokumentacije bivših pripadnika HVO-a tvrdeći da je nedavnom presudom ustavnoga suda osporena zakonitost njihova rada te da se ova revizija provodi selektivno. Zbog toga je ministar Helez najavio obustavu isplate naknada svim pripadnicima HVO-a iz tih općina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙