FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB-u prijeti preopterećenje – član izvršnog odbora

FRANKFURT, 12. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Nova opsežna zadaća nadzora banaka u eurozoni mogla bi biti preveliko opterećenje za Europsku središnju banku, upozorio je u današnjem novinskom intervjuu član bančina izvršnog odbora Peter Praet.

"Eurozona je formirana s premalo institucija koje bi bile stvarno sposobne obavljati zadane im funkcije", konstatirao je u razgovoru za duesseldorfski Handelsblatt glavni ekonomist ECB-a.

"Povjeravaju nam sve više i više zadaća. Ne bih to baš nazvao politizacijom banke već možda prekomjernim opterećivanjem", dodao je.

Još od početka krize u eurozoni ECB je na glasu kao jedina institucija koja može dovoljno brzo gasiti krizne požare.

Od druge polovine iduće godine preuzet će i funkciju supervizije banaka u cijeloj eurozoni.

"To je strašno velik izazov", upozorava Praet.

Založio se ujedno za otvoreniju komunikaciju unutar ECB-a, primjerice objavom zapisnika sa sastanaka, kao što to radi američki Fed.

"Spekulacije u tom smjeru potvrđuju moje uvjerenje da bismo prije ili kasnije morali početi objavljivati zapisnike. Intenzivno raspravljamo o toj mogućnosti", dodao je.

Na prošlotjednom sastanku bančina odbora za monetarnu politiku predsjednik ECB-a Mario Draghi pokrenuo je 'mini revoluciju' takozvanom 'smjernicom', odnosno izjavom da se očekuje da će ključne kamatne stope u eurozoni "dulje vrijeme" ostati na sadašnjoj rekordno niskoj razini ili će biti još i niže.

U četvrtak je ipak guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann naglasio da Draghijeve izjave ne predstavljaju nikakvu povijesnu prekretnicu u izvješćivanju javnosti o kretanjima u monetarnoj politici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙