FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novska: na obilježavanju Dana branitelja svađa između gradonačelnika i HVIDRA-e

NOVSKA, 28. lipnja 2013. (Hina) - Svetom misom za poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježjem te predstavljanjem knjige "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991." večeras je u Novskoj obilježen Dan hrvatskih branitelja Novske, no taj svečani događaj narušila je svađa između gradonačelnika Vlade Klasana i predstavnika novljanske HVIDR-e.

Na obilježavanju se 28. lipnja 1991., kada je osnovana samostalna satnija Zbora narodne garde Novske, u pozdravnoj riječi prisjetila zamjenica ministra branitelja Nevenka Benić. Podsjetila je kako je ta satnija prerasla u 125,. brigadu HV-a koja je dala značajan doprinos u Domovinskom ratu, a u osloboditeljskim akcijama "Bljesak" i "Oluja" kao 125. pukovnija svojom je osposobljenošću i borbenošću stajala uz bok profesionalnih brigada.

Međutim, riječi gradonačelnika Vlade Klasana (HSLS) da će nova vlast u Novskoj preispitati rad HVIDR-e i osigurati bolji položaj branitelja izazvala je revolt čelnih ljudi HVIDR-e i dijela udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te je njih 20-tak uz galamu i poziv ostalima napustilo kino dvoranu.

Na nabrzinu sazvanoj konferenciji za novinare Ivica Vulić (HDZ), predsjednik HVIDR-e Novske i Koordinator udruga iz Domovinskog rata, optužio je novu gradsku vlast da vrši pritisak na HVIDR-u. Istaknuo je da su prijetnje započele još u predizbornoj kampanji, te da se nigdje u Hrvatskoj s braniteljima ne postupa tako kao u Novskoj. Predstavnicima HVIDR-e potporu je dao i lokalni HDZ.

Odgovarajući na optužbe, gradonačelnik Klasan, i sam dragovoljac Domovinskog rata, novinarima je rekao: "Vlast na čijem se čelu u Novskoj ja nalazim braniteljima će osigurati bolji položaj nego do sada, ali više nećemo dopustiti privatizaciju i politizaciju HVIDRA-e i braniteljskih udruga u korist jedne stranačke opcije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙