FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo financija izdalo je danas dvije državne obveznice - 2,75 milijardi kuna vrijednu kunsku obveznicu i 750 milijuna eura vrijednu obveznicu denominiranu u eurima. U prospektima izdanja, dostavljenim Zagrebačkoj burzi, stoji kako je kunska obveznica, koja dospijeva 2018. godine, izdana s kamatnom stopom od 5,25 posto, cijena izdanja iznosila je 99,957 posto, a prinos pri izdanju iznosio je 5,26 posto. Euroobveznica, koja je naplatu dospijeva 2024. godine, izdana je pak s kamatnom stopom od 5,75 posto, cijena tog izdanja je 99,919 posto, a prinos 5,76 posto. Glavnina sredstava prikupljenih ovim izdanjima državnih obveznica koristit će se za refinanciranje ranije izdane državne obveznice, koja sutra dospijeva na naplatu (u iznosu od četiri milijarde kuna uvećano za posljednji kupon u iznosu od 90 milijuna kuna), kao i za financiranje drugih proračunskih rashoda, navodi se u prospektu.

ZAGREB - Krajem lipnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirano je 318.110 nezaposlenih, što je za 4,5 posto ili za 15.139 osoba manje nego u mjesecu prije, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj prošlogodišnjeg lipnja, broj nezaposlenih veći za 7,9 posto ili za 23.233 osobe, objavio je danas HZZ. Lipanj je četvrti mjesec za redom u kojem se bilježi smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, čemu pridonosi i sezonalnost hrvatskog tržišta rada. Po podacima HZZ-a, ukupno je tijekom lipnja iz evidencije nezaposlenih izašlo 33.496 osoba, od čega je zaposleno 24.758 osoba, što je 14,8 posto više nego u lipnju prošle godine. Od toga se njih 23.003 zaposlilo na temelju zasnivanja radnoga odnosa, a 1.755 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Na temelju radnoga odnosa najčešće je bilo zapošljavanje u djelatnostima pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane - 5.989 osoba ili 26 posto, slijede trgovina na veliko i malo (17,6 posto), prerađivačka industrija (12,6 posto). Tijekom lipnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 18.357 osoba, što je 5,3 posto manje nego u lipnju prošle godine.

ZAGREB - Robni izvoz Hrvatske u prvih pet mjeseci ove godine, iskazan u kunama, pao je za 4,5 posto, a izražen u eurima smanjen je za 5 posto u odnosu isto razdoblje prošle godine, dok je istodobno uvoz u kunama pao za 3,1 posto, a u eurima za 3,6 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Pokrivenost uvoza izvozom tako je na kraju svibnja ove godine iznosila 55,1 posto. U prvih pet mjeseci ove godine iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 27,3 milijarde kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 49,6 milijardi kuna. Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u tom je razdoblju ukupno iznosio 3,6 milijardi eura, a uvoz 6,5 milijardi eura. Tako je na kraju svibnja ukupni manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske iznosio 22,3 milijarde kuna, odnosno 2,9 milijardi eura te je prema deficitu iz prvih pet mjeseci lani pao za 1,3 posto u kunama, dok je u eurima smanjen za 1,8 posto. Podaci DZS-a pokazuju i da je u svibnju iz Hrvatske na inozemna tržišta izvezeno roba za 803,6 milijuna eura, uz istodobni uvoz od 1,4 milijarde eura, što je rezultiralo mjesečnim deficitom od 635,7 milijuna eura.

SPLIT - Malom i srednjem poduzetništvu u turizmu ulaskom Hrvatske u EU dostupni su strukturni fondovi iz kojih će se moći sufinancirati njihovi projekti sa 40 do 50 posto, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin danas u Splitu na predstavljanju projekta Adrian 2103 - izbora najboljeg obiteljskog i malog hotela. Taj se izbor ove godine organizira na temu "Mali i obiteljski hoteli - hrvatska prepoznatljivost za EU". Riječ je o projektu kojeg osmu godinu za redom organizira splitski dnevni list Slobodna Dalmacija u suradnji s Nacionalnom udrugom malih obiteljskih hotela, Hrvatskom turističkom zajednicom i VIPnetom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Proglašenje najboljeg ovogodišnjeg malog i obiteljskog hotela bit će u listopadu na Danima hrvatskog turizma u Zagrebu. Ove će godine u konkurenciji biti samo hoteli sa četiri ili pet zvjezdica koji rade tijekom cijele godine jer se na taj način žele promovirati mali i obiteljski hoteli koji pridonose produljenju turističke sezone. Predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić je istaknuo kako je prije osam godina, kada je pokrenut projekat Adrian, kroz njega bilo predstavljeno pedesetak malih i obiteljskih hotela, a sada gotovo 300.

ZAGREB - Agrokor je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) početkom srpnja predao prijavu koncentracije s Mercatorom, objavljeno je danas iz Agencije, uz podsjećanje da su i prije zaprimanja prijave upozorili kako će Agrokor morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja. U danas objavljenom biltenu AZTN-a stoji da je Agencija, s obzirom na svoja prethodna saznanja o mjerodavnim tržištima te o sudionicima koncentracije, prije zaprimanja prijave upozorila da će, s obzirom na tržišne udjele novog gospodarskog entiteta Agrokor/Mercator u Hrvatskoj, podnositelj prijave, odnosno Agrokor, sasvim sigurno morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl. Za sada Agencija ne može znati koliki bi obujam dezinvestiranja bio prihvatljiv, no mjere mora predložiti Agrokor, navodi se u srpanjskom biltenu Agencije.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je šest postupaka ocjene sporazuma između nekoliko proizvođača i trgovaca, a u kojima spornim smatra ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda. Agencija je temeljem saznanja iz istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj pokrenula šest postupaka ocjena sporazuma između - Dukata i Konzuma, Kraša i Narodnog trgovačkog lanca, Kutjeva i KTC-a iz Križevaca, Carlsberga i KTC-a, Vira i Konzuma te Vira i Stridon-prometa iz Dugog Sela, objavila je Agencija u srpanjskom biltenu. Agencija spornim smatra ugovorne odredbe kojima dobavljači određuju fiksne ili minimalne cijene proizvoda čime se ograničava pravo kupca (trgovca) da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda što predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja. Uz to, u nekim ugovorima postoje odredbe koje bi mogle predstavljati teritorijalno ograničenje prodaje što također predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja, ističu iz Agencije.

ZAGREB - Cilj Ininog pilot projekta "Postanite poduzetnik", o davanju na upravljanje određenog broja benzinskih postaja, nije otpuštanje radnika već postizanje veće učinkovitosti maloprodajne mreže, priopćeno je iz Ine u kojoj ističu kako nema viška radnika na benzinskim postajama. Svaki radnik na postaji potreban je u punom smislu te riječi, kažu u Ini. Pilot projekt "Postanite poduzetnik" trebao bi obuhvatiti 20 benzinskih postaja koje bi se dale na upravljanje najboljim kandidatima iz natječaja. Neslužbeno se doznaje da je na natječaj pristiglo više od 200 prijava od čega gotovo trećina iz Ine, čime su u Ini, deset dana prije zatvaranja natječaja, zadovoljni. Ina bi, odluči li se na provedbu tog projekta, zadržala vlasništvo nad imovinom uključujući koncesiju, imovinu, objekte, infrastrukturu, robu i proizvode, dok bi poduzetnik upravljao tim resursima i dobivao premiju za ostvareni promet. U Ini smatraju da bi to kompaniji omogućilo postizanje veće konkurentnosti te bi se osigurala dugoročna održivost maloprodajnog poslovanja i njezin rast i razvoj. S druge strane, Sindikat radnika Ine i društava Ine Inaš danas je upozorio da projekt marketinškim trikom kojim se Ina želi jeftino riješiti 2.700 zaposlenih i zatvoriti više od sto crpki.

ZAGREB - Niska likvidnost s tek 5,9 milijuna kuna redovnog prometa te pad vrijednosti dioničkih indeksa obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Crobex je pao za 0,50 posto, na 1.811,73 boda, a Crobex10 za 0,83 posto, na 1.020,91 bod. O niskoj likvidnosti svjedoči i podatak da ni jedna dionica nije imala milijunski promet, a najviše se trgovalo dionicom HT-a i njome je ostvareno 736,6 tisuća kuna prometa. Cijena dionice HT-a je pala za 0,53 posto, na 173,95 kuna. Po prometu slijedi dionica Vupika koje je protrgovano za 386,6 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 3,87 posto, na 135 kuna. Promet od 364,4 tisuće kuna imala je prometa dionica Ericsson Nikole Tesle čija se cijena nije mijenjala i ostaje na 1.500 kuna. Rast cijene od 1,18 posto, na 75,25 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od 272,2 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙