FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednoafrička Republika u kaosu

BANGUI, 9. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Naoružane skupine u Srednoafričkoj Republici prisilile su tisuće stanovnika na bijeg, a vladu dovele na rub pada, četiri mjeseca nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Bangui, objavili su u utorak Liječnici bez granica (MSF).

Napadi i pljačke uobičajeni su u glavnom gradu, a prijelazna vlada, u kojoj su neke pobunjeničke skupine, nije uspjela uvesti red, stoji u izvješću MSF-a uoči dolaska čelnika humanitarnih agencija UN-a i EU-a u četvrtak.

"Zemlja se nalazi u izvanrednom humanitarnom stanju, dok međunarodna zajednica samo ravnodušno promatra", kaže se u priopćenju.

Pobunjenici Seleka na čelu s Michelom Djotodiom, koji je imenovan privremenim predsjednikom, upali su u Bangui 24. ožujka, prisilivši na bijeg bivšeg predsjednika Francoisa Bozizea.

Država koja graniči s Čadom, Sudanom i još četirima zemljama u središnjem dijelu Afrike, na udaru je nemira i siromaštva od samog stjecanja neovisnosti od Francuske 1960., unatoč bogatim nalazištima minerala.

Nakon preuzimanja vlasti, prijelazna vlada koju vodi Djotodia nije uspjela obuzdati svoje borce koje se optužuje da i dalje ubijaju iz osvete i čine druge zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙