FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati

ATENA

Grčki premijer Antonis Samaras u petak je predložio da grčka javna radiotelevizija, čije je iznenadno gašenje prouzročilo bijes u Grčkoj i potaknulo brojne kritike diljem Europe, započne s ograničenim emitiranjem. "Moglo bi se imenovati privremeno povjerenstvo uz veliku potporu političkih stranaka. Na taj bi se način mogao angažirati manji broj zaposlenika kako bi se odmah počelo s emitiranjem informativnog programa", stoji u Samarasovu priopćenju. Njegova je vlada u utorak iznenada prekinula emitiranje programa grčke radiotelevizije ERT. Predsjednik EU-a za radio i televizijski program, Jean-Paul Philippot doputovao je u Atenu, zatraživši u petak od grčke vlade da razmotri odluku o gašenju javne radio televizije ERT te da se ponovno uspostavi njezin signal. Preostale dvije stranke koalicijske vlade, socijalistička Pasok i lijeva demokratska Dimar, otvoreno su izrazile neslaganje s odlukom o gašenju ERT-a, istaknuvši kako smatraju da je restrukturiranje potrebno, ali da ERT mora nastaviti emitiranje.

BANJA LUKA

Nakon cjelodnevnog zasjedanja parlament Republike Srpske prihvatio je u petak navečer informaciju kojom su zatražena sigurnosna jamstva za sudjelovanje predstavnika iz ovoga entiteta u institucijama vlasti BiH u Sarajevu te je zatraženo provođenje istrage o prošlotjednim prosvjedima koji su rezultirali talačkom krizom dužnosnika u zgradi zajedničkih institucija u glavnome gradu. Uz potporu vladajuće koalicije koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i suzdržanost oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS), skupština je zatražila da se osiguraju uvjeti za rad zaposlenih osoba u zgradama zajedničkih institucija u Sarajevu kao i zastupnika državnog parlamenta i Vijeća ministara. Do potpunog normaliziranja stanja i dobivanja jasnih jamstava o sigurnosti vlasti srpskog entiteta inzistiraju da se ne sankcioniraju dužnosnici niti uposlenici koji zbog osjećaja nesigurnosti ne dolaze na posao u Sarajevo. Parlament RS je ocijenio da policijske i sigurnosne strukture u Sarajevu tijekom blokade institucija nisu izvršavale svoje dužnosti, zbog čega je došlo do nezakonitog zadržavanja brojnih osoba, među kojima i najviših dužnosnika BiH, stranih diplomata i bankara čime je prekršan Ustav i više zakona. Od Tužiteljstva BiH zatraženo je da se pokrene istraga oko prosvjeda koji su ocijenjeni politički motiviranim kao i protiv policijskih i sigurnosnih agencija koje nisu osigurale red. Vlasti RS pozvale su na usvajavanje stalnoga zakona o jedinstvenom matičnom broju zbog kojega su se i okupili prosvjednici u Sarajevu dodajući da neće prihvatiti prijedlog koji bi podrazumijevao prijelaz entitetske granice. Privremenu šestomjesečnu odluku na temelju koje se izdaju matični brojevi u BiH donijelo je Vijeće ministara prošloga tjedna neposredno prije velikih prosvjeda. Problem je nastao između srpskih i bošnjačkih stranaka koje se spore hoće li granice područja na kojima je određuju matični brojevi prelaziti entitetsku crtu Republike Srpske i Federacije BiH. Hrvatski su dužnosnici u vlasti bili spremni poduprijeti bilo koji od dva prijedloga.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je ocijenio kako povećanje isporuke oružja Siriji neće pomoći u rješenju stanja u toj zemlji te je inzistirao na potrebi provođenja istrage na terenu da bi se dokazala upotreba kemijskoga oružja. "Nema vojnog rješenja, samo političko rješenje može dugoročno riješiti ovaj problem ", rekao je Ban, dodavši kako UN, zajedno s Moskvom i Washingtonom, radi na što skorijoj organizaciji konferencije u Ženevi. Podsjetivši kako Amerikanci optužuju sirijski režim da je koristio kemijsko oružje, Ban je inzistirao na potrebi provedbe istrage na terenu u Siriji koja bi dovela do činjenica. Ponovno je pozvao sirijsku vladu da stručnjacima UN-a koje predvodi Ake Sellstrom omogući slobodno kretanje i djelovanje u Siriji. Američki dužnosnik rekao je u četvrtak da je predsjednik Barack Obama prvi put odobrio slanje američkog oružja sirijskim pobunjenicima pošto je primio dokaze da je Assad upotrijebio kemijsko oružje protiv ustanika.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama će razgovarati o rješavanju stanja u Siriji tijekom konferencije G8 idućeg tjedna u Irskoj, objavio je u petak Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes. On je kazao da će američki predsjednik o tome i uoči samog skupa razgovarati na video-konferenciji s čelnicima Italije, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, a da se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom namjerava posebno sastati tijekom summita G8. "Nužno je da razgovara sa svim čelnicima G8 i o našim procjenama koje se tiču kemijskog oružja koje je korišteno u Siriji i tipa potpore koji pružamo tamošnjoj oporbi", rekao je Rhodes. On je ocijenio da razgovori Obame i Putina, koji se protivi bilo kakvoj intervenciji u Siriji i naoružavanju pobunjenika, neće biti laki ali da će dvojica čelnika možda doći do zajedničkog stava. Američki dužnosnik rekao je u četvrtak da je predsjednik Barack Obama prvi put odobrio slanje američkog oružja sirijskim pobunjenicima pošto je primio dokaze da je Assad upotrijebio kemijsko oružje protiv ustanika. Ruska strana ocijenila je pak kako se američke informacije o tomu da sirijski predsjednik Bašar al-Asad rabi kemijsko oružje u Siriji "ne čine uvjerljivima". Rhodes je rekao da nije izgledna skora uspostava zone zabrane leta iznad Sirije kako bi se zaštitili pobunjenici i njihovi kampovi za obuku. Američki mediji su objavili da je Pentagon predložio Bijeloj kući uspostavu ograničene zone zabrane letenja iznad Sirije koja bi obuhvatila samo neka područja, kao što su kampovi za obuku pobunjenika.

ZAGREB

Zapovjednik glavne pobunjeničke skupine u Siriji pozvao je u petak zapadne saveznike da opskrbe pobunjenike protuzračnim i protutenkovskim raketama i uspostave zonu zabrane letenja navodeći da bi njegova skupina, ako ju se odgovarajuće naoruža, mogla u roku od šest mjeseci poraziti predsjednika Bashara al-Assada. Govoreći dan nakon što je SAD objavio da će naoružati pobunjenike, zapovjednik Slobodne sirijske vojske (FSA) Salim Idriss rekao je za Reuters kako njegove snage hitno trebaju teško naoružanje u sjevernom gradu Aleppou, za koji je Assadova vlada rekla da na njega priprema masovan napad svojih snaga. Idriss je nakon susreta s europskim i američkim dužnosnicima u Turskoj istaknuo da će uz dovoljno oružja i streljiva biti pitanje vremena da dođe do pada režima procijenivši da će za to trebati oko šest mjeseci, možda i manje. Zapadni diplomati potvrdili su u petak kako SAD razmatra uvođenje zone zabrane leta u Siriji, što će potencijalno biti njegova prva intervencija u dvogodišnjem građanskom ratu, nakon što je Bijela kuća objavila da je Sirija prešla "crvenu crtu" upotrijebivši nervni plin. "Zona zabrane leta veoma je važna zato što su zračne snage režima vrlo učinkovite", kazao je Idriss dodajući da te snage "koriste moderne zrakoplove za bombardiranje gradova, civila i boraca, a mi nemamo nikakvo učinkovito oružje protuzračne obrane". Američki predsjednik Barack Obama dopustio je po prvi put slanje oružja sirijskim pobunjenicima, objavio je u četvrtak američki dužnosnik nakon što je Bijela kuća ustvrdila kako Sirija protiv pobunjenika koristi nervni plin.

SOFIJA

Izbor kontroverznog medijskog mogula Deljana Peevskog za novog šefa bugarske Državne agencije za nacionalnu sigurnost (DANS) izazvao je u petak zaprepaštenje u Bugarskoj i potaknuo masovne prosvjede u nekoliko gradova, javljaju bugarski mediji. Agencija Novinite.com piše da je nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo ispred sjedišta vlade u središtu Sofije, a paralelni skupovi održani su u Varni, Plovdivu, Loveču, Burgasu i nizu drugih bugarskih gradova. Peevski je parlamentarni zastupnik iz redova etnički turske stranke Pokreta za prava i slobode, članice vladajuće socijalističke koalicije premijera Plamena Orešarskog, i preko svoje obitelji upravlja mrežom nacionalnih dnevnih novina i televizijskih postaja. Njegov dolazak na čelo obavještajne službe prosvjednici smatraju eklatantnim primjerom sukoba interesa. Premijer Orešarski danas je njegovo imenovanje na čelu DANS-a predložio parlamentu bez ikakve prethodne najave, a cijela procedura od njegova imenovanja do izglasavanja trajala je 15 minuta, piše Reuters. Konzervativna oporba pod vodstvom donedavnog premijera Bojka Borisova napustila je sjednicu i o imenovanju Peevskog nije održana nikakva rasprava. Imenovanje medijskog mogula na čelo nacionalne obavještajne službe zaprepastilo je i predsjednika države Rosena Plevenlieva koji je zatražio da parlament hitno opozove tu odluku ocijenivši da ovakva odluka nema nikakve veze s obećanjima bugarskom narodu niti s transparentnošću i da može imati dugoročne negativne posljedice po Bugarsku. Reuters dodaje da bi takav potez mogao ponovo potaknuti javno nezadovoljstvo, kakvim je nedavno srušena vlada Bojka Borisova, i zaprijetiti krhkoj stabilnosti koja je ustanovljena nakon prijevremenih izbora i izazvati negodovanje u Bruxellesu. Politički analitičari smatraju da je imenovanje Peevskog još jedan primjer kako se Bugarskoj državne institucije podvrgavaju privatnom interesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙