FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski vođa pobunjenika poziva Zapad na slanje teškog naoružanja

ZAGREB, 15. lipnja 2013. (Hina) - Zapovjednik glavne pobunjeničke skupine u Siriji pozvao je u petak zapadne saveznike da opskrbe pobunjenike protuzračnim i protutenkovskim raketama i uspostave zonu zabrane letenja navodeći da bi njegova skupina, ako ju se odgovarajuće naoruža, mogla u roku od šest mjeseci poraziti predsjednika Bashara al-Assada.

Govoreći dan nakon što je SAD objavio da će naoružati pobunjenike, zapovjednik Slobodne sirijske vojske (FSA) Salim Idriss rekao je za Reuters kako njegove snage hitno trebaju teško naoružanje u sjevernom gradu Aleppou, za koji je Assadova vlada rekla da na njega priprema masovan napad svojih snaga.

"Režim, kojega podupire Hezbollah, pokušava ponovno preuzeti grad i predgrađa i sada nam je najpotrebnije (oružje). Nadamo se da nas naši prijatelji neće ostaviti same", kazao je Idriss nakon susreta s europskim i američkim dužnosnicima u Turskoj.

"Budemo li prošli obuku...i imali dovoljno oružja i streljiva mislim da će biti pitanje vremena, oko šest mjeseci, možda i manje, da dođe do pada režima", kazao je zapovjednik sirijskih pobunjenika.

Zapadni diplomati potvrdili su u petak kako SAD razmatra uvođenje zone zabrane leta u Siriji, što će potencijalno biti njegova prva intervencija u dvogodišnjem građanskom ratu, nakon što je Bijela kuća objavila da je Sirija prešla "crvenu crtu" upotrijebivši nervni plin.

"Zona zabrane leta veoma je važna zato što su zračne snage režima vrlo učinkovite", kazao je Idriss dodajući da te snage "koriste moderne zrakoplove za bombardiranje gradova, civila i boraca, a mi nemamo nikakvo učinkovito oružje protuzračne obrane".

Američki predsjednik Barack Obama dopustio je po prvi put slanje oružja sirijskim pobunjenicima, objavio je u četvrtak američki dužnosnik nakon što je Bijela kuća ustvrdila kako Sirija protiv pobunjenika koristi nervni plin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙